Nowe Przepisy

środa, 10 kwietnia 2013

Chleb Mieszany na Zakwasie z Czarnuszką



Witam Serdecznie
Dzisiaj znowu upiekłam domowy chlebek tym razem mieszany na zakwasie posypany czarnuszką ,po upieczeniu ładnie wygląda jest smaczny i pięknie pachnie .


Będziemy potrzebować :

300g maki pszennej (poznańskiej )
150g maki żytniej razowej typ 720
150g pszennej grubo mielonej typ 2000
200ml zakwasu żurkowego
150 ml wody
40 g drożdży
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mąka do podsypywania


Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) 50ml wody ciepłej ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki pszennej zwykłej i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę maki pszennej ( poznańskiej ) , mąkę pszenną typ 2000 ,mąkę żytnią razową , zakwas ,pozostałą część wody , sól i dokładnie mieszam , do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypaną mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta wychodzi jeden duży chleb ale można go piec w dwóch małych foremkach wtedy chlebki są zgrabniejsze . Po włożeniu ciasta do foremki ( foremkę mam wyłożoną papierem do pieczenia ) odstawiam jeszcze na około 10 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebka do piekarnika maluję go zimną wodą i posypuję ziarnkami czarnuszki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na środkową półkę .Duży chlebek piecze się około 50 minut , jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony . chleb mamy gotowy. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  



1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.