Witam Serdecznie
Dzisiaj znowu upiekłam domowy chlebek
tym razem mieszany na zakwasie posypany czarnuszką ,po upieczeniu
ładnie wygląda jest smaczny i pięknie pachnie .
Będziemy potrzebować :
300g maki pszennej (poznańskiej )
150g maki żytniej razowej typ 720
150g pszennej grubo mielonej typ 2000
200ml zakwasu żurkowego
150 ml wody
40 g drożdży
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mąka do podsypywania
Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
cukier ( przyśpiesza fermentację ) 50ml wody ciepłej ( to jest
ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże )
wsypuję niewielką ilość mąki pszennej zwykłej i mieszam .
Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego
miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę
maki pszennej ( poznańskiej ) , mąkę pszenną typ 2000 ,mąkę
żytnią razową , zakwas ,pozostałą część wody , sól i
dokładnie mieszam , do momentu aż składniki ładnie się połączą
. Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypaną mąką i
dokładnie wyrabiam dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto
ładnie odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym
czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) i można formować chlebek . Z tej ilości ciasta
wychodzi jeden duży chleb ale można go piec w dwóch małych
foremkach wtedy chlebki są zgrabniejsze . Po włożeniu ciasta do
foremki ( foremkę mam wyłożoną papierem do pieczenia ) odstawiam
jeszcze na około 10 minut aby wyrosło .
Przed samym wstawienie chlebka do
piekarnika maluję go zimną wodą i posypuję ziarnkami czarnuszki i
wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na środkową półkę
.Duży chlebek piecze się około 50 minut , jeżeli nie jesteśmy
pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na
przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek
suchy to oznacza że chleb jest upieczony . chleb mamy gotowy. Życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Domowe chleby najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuń