Witam Serdecznie
Upiekłam dzisiaj jeszcze chlebek
zamiast kupować w sklepie . Troszkę inny bo z kaszką kukurydzianą
na maślance .
Będziemy potrzebować :
250 ml maślanki
150g kaszki kukurydzianej
150g mąki pszennej (poznańskiej )
1 jajko
2 czubate łyżki płatków owsianych
błyskawicznych
1 łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki czubate pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 mała łyżeczka sody
Przygotowanie :
Do dużej miski wsypuję wszystkie
suche składniki : kaszkę kukurydzianą , mąkę , cukier , płatki
owsiane , pestki dyni , sól , sodę .
Do maślanki dodaję jajko i
dokładnie roztrzepuję żeby jajko połączyło się z maślanką
następnie wlewam do pozostałych suchych składników w misce.
Teraz za pomocą łyżki dokładnie mieszam aby powstała jednolita
masa.
Tak przygotowane ciasto przekładam do keksówki wyłożonej
papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika do 190
stopni na około 50 minut.
Żeby sprawdzić czy chlebek jest gotowy
można użyć patyczka wbijając go w ciasto i jeżeli wyjmiemy
patyczek suchy to znaczy że chlebek jest gotowy .
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz