Nowe Przepisy

czwartek, 6 lipca 2023

Dżem z agrestu z 2 składników – przygotujesz go w krócej niż 60 minut

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu dżem z agrestu. Do jego przygotowania wystarczą jedynie dwa składniki, agrest oraz coś do posłodzenia. Dżem wychodzi bardzo smaczny, polecam go przygotować.

Do przygotowania dżemu agrestowego będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 500 ml dżemu

1 kg agrestu
do posłodzenia: cukier, ksylitol lub inny słodzik jaki używamy
ja dodałam szklankę ksylitolu około 230 gramów – ale dosładzamy według uznania, mój dżemy wychodzi lekko kwaśny.

Link do filmiku z przepisem na: Dżem z agrestu



Przygotowanie:
Umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków agrest przekładam do garnka. Następnie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków, dodaję cukier lub ksylitol, mieszam, stawiam na kuchence i smażę dżem.

Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia mieszam częściej, dżem jest gęstszy i pryska.
W trakcie smażenia, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam.

Pod koniec robię test tak zwanego zimnego talerzyka. Na dobrze schłodzony talerzyk, nakładam troszkę dżemu i sprawdzam jaką będzie miał konsystencje po wystudzeniu, jeżeli jest za rzadki to jeszcze przez chwilę smażę.

Gotowy, gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoiczka dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ręczniku lub ściereczce i nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je za pasteryzować.

Dżem z agrestu jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.