Do przygotowania dżemu agrestowego będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 500 ml dżemu
1 kg agrestu
do posłodzenia: cukier, ksylitol lub inny słodzik jaki używamy
ja dodałam szklankę ksylitolu około 230 gramów – ale dosładzamy według uznania, mój dżemy wychodzi lekko kwaśny.
Link do filmiku z przepisem na: Dżem z agrestu
z podanej porcji wyjdzie około 500 ml dżemu
1 kg agrestu
do posłodzenia: cukier, ksylitol lub inny słodzik jaki używamy
ja dodałam szklankę ksylitolu około 230 gramów – ale dosładzamy według uznania, mój dżemy wychodzi lekko kwaśny.
Link do filmiku z przepisem na: Dżem z agrestu
Przygotowanie:
Umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków agrest przekładam do garnka. Następnie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków, dodaję cukier lub ksylitol, mieszam, stawiam na kuchence i smażę dżem.
Umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków agrest przekładam do garnka. Następnie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków, dodaję cukier lub ksylitol, mieszam, stawiam na kuchence i smażę dżem.
Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia mieszam częściej, dżem jest gęstszy i pryska.
W trakcie smażenia, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam.
W trakcie smażenia, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dosładzam.
Pod koniec robię test tak zwanego zimnego talerzyka. Na dobrze schłodzony talerzyk, nakładam troszkę dżemu i sprawdzam jaką będzie miał konsystencje po wystudzeniu, jeżeli jest za rzadki to jeszcze przez chwilę smażę.
Gotowy, gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoiczka dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ręczniku lub ściereczce i nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je za pasteryzować.
Gotowy, gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoiczka dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiczki ustawiam do góry dnem na ręczniku lub ściereczce i nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to możemy je za pasteryzować.
Dżem z agrestu jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz