Nowe Przepisy

czwartek, 4 kwietnia 2019

Sałatka ryżowa z papryką - pyszna i prosta

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ryżową z papryką. Sałatka jest lekko pikantna, bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:

200 g ryżu (przed gotowanie)
duży strąk papryki
1 cebula czerwona lub biała
200 g dobrej wędliny (użyłam szynkowej z pieprzem)
pęczek natki pietruszki
250 g ogórków konserwowych
1 mały korzeń selera
na sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
3 łyżki majonezu
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra

1 łyżka soku z cytryny

Link do filmiku z przepisem na: Sałatkę ryżową z papryką


Przygotowanie:
Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia.

Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie 2-3 centymetrowe paseczki.
Wędlinę kroję w cienkie paseczki.
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Natkę pietruszki drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
Selera obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i polewam sokiem z cytryny.

Przygotowanie sosu:
Do majonezu dodaję jogurt, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Wszystkie składniki sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Sałatka ryżowa z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.