Witam serdecznie, tym
razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ryżową
z papryką. Sałatka jest lekko pikantna, bardzo smaczna i idealnie
nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania sałatki
będziemy potrzebowali:
200 g ryżu (przed
gotowanie)
duży strąk papryki
1 cebula czerwona lub
biała
200 g dobrej wędliny
(użyłam szynkowej z pieprzem)
pęczek natki pietruszki
250 g ogórków
konserwowych
1 mały korzeń selera
na sos:
2 łyżki jogurtu
naturalnego kremowego
3 łyżki majonezu
4 łyżeczki koncentratu
pomidorowego
sól, pieprz, papryka
ostra
1 łyżka soku z cytryny
Link do filmiku z
przepisem na: Sałatkę ryżową z papryką
Przygotowanie:
Ryż gotuję według
przepisu na opakowaniu, ugotowany przekładam do miski i odstawiam do
wystudzenia.
Umytą i oczyszczoną z
gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie 2-3 centymetrowe
paseczki.
Wędlinę kroję w cienkie
paseczki.
Cebulę kroję w cienkie
półplasterki.
Natkę pietruszki drobno
siekam, ogórki kroję w drobną kostkę.
Selera obieram, ścieram
na tarce o średnich oczkach i polewam sokiem z cytryny.
Przygotowanie sosu:
Do majonezu dodaję
jogurt, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką
ostrą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Wszystkie składniki
sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i
jeżeli trzeba to doprawiam.
Sałatka ryżowa z papryką
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz