Nowe Przepisy

czwartek, 20 grudnia 2018

Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego

uszka do barszczu
Witam serdecznie, święta coraz bliżej więc najwyższy czas aby przygotować uszka. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił uszek lub nie wybrał przepisu na uszka, to polecam wypróbować mój przepis na uszka :).

Do przygotowania uszek będziemy potrzebowali:
z porcji wyjdzie około 100 uszek (w zależności od wielkości)

na farsz:
80 g suszonych grzybów
2 cebule (około 140 g)
olej do smażenia
2 łyżki masła
do smaku sól, pieprz
i jeżeli farsz byłby za luźny to można dodać bułkę tartą

na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 żółtka (jajka L)
200 ml letniej wody
2 łyżki oleju (około 30 ml)
szczypta soli


Link do filmiku z przepisem: Uszka z grzybami


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:

Dokładnie wypłukane grzyby przekładam do miseczki, zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin do namoczenia.

Po kilku godzinach grzyby razem z wodą w której się mączyły przekładam do garnka, jeżeli wody byłoby za mało to dolewam. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 30 minut, do miękkości grzybów.
Następnie grzyby przecedzam i odstawiam do wystudzenia. Wodę z grzybów możemy dodać do barszczu, zupy grzybowej lub do gotowania kapusty.

Końcowe przygotowanie farszu:
Cebulę drobniutko kroję.
Zimne grzyby również drobniutko kroję ale możemy je zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę, tak aby lekko się zrumieniła. Następnie dodaję masło, grzyby, doprawiam solą, pieprzem i smażę jeszcze około 5 minut – farsz jest gotowy, odstawiam do wystudzenia:

Przygotowanie ciasta:
Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto i mieszam łyżką tak aby wstępnie się połączyły.
Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto byłoby za sztywne, to blat możemy posmarować olejem i nadal wyrabiać, a jeżeli byłoby za luźne to blat posypujemy mąką.

Gotowe ciasto wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut, aby odpoczęło.

Końcowe przygotowanie uszek:
Z kulki ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję jak najcieniej (pozostałe ciasto wkładam z powrotem do woreczka aby nie obsychało). Z rozwałkowanego ciasta możemy wykroić krążki o średnicy około 5 centymetrów lub wykroić kwadraciki o boku około 4-5 centymetrów.

Na kawałek ciasta nakładam około łyżeczki farszu i sklejam tak jak pierożki, dodatkowo rożki sklejam ze sobą.

Uszka układam na ściereczce i nakrywam drugą ściereczką aby nie obsychały.

Gotowanie uszek:
Wodę w której będę gotowała uszka, delikatnie solę (około 1 łyżeczki) oraz dodaję około 2 łyżek oleju.

Do gotującej się wody wkładam uszka i od momentu wyłożenia gotuję około 3 minut. Ugotowane wyjmuję i odstawiam do wystudzenia, wystudzone możemy zamrozić.

Uszka z grzybami są gotowe, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.