Witam serdecznie, święta coraz bliżej
więc najwyższy czas aby przygotować uszka. Jeżeli ktoś jeszcze
nie robił uszek lub nie wybrał przepisu na uszka, to polecam
wypróbować mój przepis na uszka :).
Do przygotowania uszek będziemy
potrzebowali:
z porcji wyjdzie około 100 uszek (w
zależności od wielkości)
na farsz:
80 g suszonych grzybów
2 cebule (około 140 g)
olej do smażenia
2 łyżki masła
do smaku sól, pieprz
i jeżeli farsz byłby za luźny to
można dodać bułkę tartą
na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 żółtka (jajka L)
200 ml letniej wody
2 łyżki oleju (około 30 ml)
szczypta soli
Link do filmiku z przepisem: Uszka z grzybami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:
Dokładnie wypłukane grzyby przekładam
do miseczki, zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin do
namoczenia.
Po kilku godzinach grzyby razem z wodą
w której się mączyły przekładam do garnka, jeżeli wody byłoby
za mało to dolewam. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 30
minut, do miękkości grzybów.
Następnie grzyby przecedzam i
odstawiam do wystudzenia. Wodę z grzybów możemy dodać do
barszczu, zupy grzybowej lub do gotowania kapusty.
Końcowe przygotowanie farszu:
Cebulę drobniutko kroję.
Zimne grzyby również drobniutko kroję
ale możemy je zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić
blenderem.
Na patelni na rozgrzanym oleju
podsmażam cebulę, tak aby lekko się zrumieniła. Następnie dodaję
masło, grzyby, doprawiam solą, pieprzem i smażę jeszcze około 5
minut – farsz jest gotowy, odstawiam do wystudzenia:
Przygotowanie ciasta:
Do miski przekładam wszystkie
składniki na ciasto i mieszam łyżką tak aby wstępnie się
połączyły.
Następnie ciasto wykładam na blat i
wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie i lśniące.
Jeżeli ciasto byłoby za sztywne, to blat możemy posmarować olejem
i nadal wyrabiać, a jeżeli byłoby za luźne to blat posypujemy
mąką.
Gotowe ciasto wkładam do woreczka i
odkładam na około 30 minut, aby odpoczęło.
Końcowe przygotowanie uszek:
Z kulki ciasta odcinam kawałek ciasta
i rozwałkowuję jak najcieniej (pozostałe ciasto wkładam z
powrotem do woreczka aby nie obsychało). Z rozwałkowanego ciasta
możemy wykroić krążki o średnicy około 5 centymetrów lub
wykroić kwadraciki o boku około 4-5 centymetrów.
Na kawałek ciasta nakładam około
łyżeczki farszu i sklejam tak jak pierożki, dodatkowo rożki
sklejam ze sobą.
Uszka układam na ściereczce i
nakrywam drugą ściereczką aby nie obsychały.
Gotowanie uszek:
Wodę w której będę gotowała uszka,
delikatnie solę (około 1 łyżeczki) oraz dodaję około 2 łyżek
oleju.
Do gotującej się wody wkładam uszka
i od momentu wyłożenia gotuję około 3 minut. Ugotowane wyjmuję i
odstawiam do wystudzenia, wystudzone możemy zamrozić.
Uszka z grzybami są gotowe, życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pani Babciu bardzo dziękuję za ten przepis! uszka wyszły idealne, mama powiedziala, że lepsze niż jej 😁👌
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że uszka się udały. Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam 💖 💖 💖
Usuń