Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
makaron z cukinią i kulkami mozzarelli, makaron jest bardzo smaczny
i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do podania na obiad
lub na wczesną kolację. Tak przygotowany makaron najlepiej podawać
na ciepło od razu po przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania makaronu z cukinią
będziemy potrzebować:
500 g makaronu rurki lub innego grubego
30 szt pomidorków koktajlowych
1 duży ząbek czosnku
kilka listków bazylii
250 g mini kulek mozzarelli
2 małe cukinie (około 500 g)
50 ml oliwy lub oleju
sól do smaku
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Makaron z cukinią i mozzarellą
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną cukinię kroję razem ze skórką w nie za cienkie plasterki o grubości około 3 - 4 milimetrów.
- Umyte pomidorki przekrawam na pół, wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję na mniejsze kawałki.
- Czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków koktajlowych.
- Kulki mozzarelli odsączam z zalewy.
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam pozostałe składniki.
- W tym czasie gdy gotuję makaron na patelni z rozgrzanym olejem smażę cukinię do miękkości około 20 minut.
- Teraz do gorącego makaronu dodaję cukinię, pomidorki, czosnek, kulki mozzarelli, listki bazylii które rwę na mniejsze kawałki, oliwę i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam i podaję od razu po przygotowaniu.
Makaron z cukinią i mozzarellą jest
gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz