Nowe Przepisy

piątek, 24 czerwca 2016

Przepis na Makaron z Cukinią i Kulkami Mozzarelli

Przepis makaron cukinia mozzarella
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na makaron z cukinią i kulkami mozzarelli, makaron jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do podania na obiad lub na wczesną kolację. Tak przygotowany makaron najlepiej podawać na ciepło od razu po przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania makaronu z cukinią będziemy potrzebować:

500 g makaronu rurki lub innego grubego  
30 szt pomidorków koktajlowych
1 duży ząbek czosnku
kilka listków bazylii
250 g mini kulek mozzarelli
2 małe cukinie (około 500 g)
50 ml oliwy lub oleju
sól do smaku

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Makaron z cukinią i mozzarellą



Przygotowanie:
  1. Umytą i osuszoną cukinię kroję razem ze skórką w nie za cienkie plasterki o grubości około 3 - 4 milimetrów.
  2. Umyte pomidorki przekrawam na pół, wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków koktajlowych.
  4. Kulki mozzarelli odsączam z zalewy.

Końcowe przygotowanie makaronu:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam pozostałe składniki.
  2. W tym czasie gdy gotuję makaron na patelni z rozgrzanym olejem smażę cukinię do miękkości około 20 minut.

  1. Teraz do gorącego makaronu dodaję cukinię, pomidorki, czosnek, kulki mozzarelli, listki bazylii które rwę na mniejsze kawałki, oliwę i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam i podaję od razu po przygotowaniu.

Makaron z cukinią i mozzarellą jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.