Witam
serdecznie
Propozycja
na zdrowe i pełne energii batoniki z płatkami owsianymi. Idealnie
nadają się do przegryzania między posiłkami lub gdy dopadnie nas
mały głodek:).
250
g płatków owsianych błyskawicznych
250
ml mleka
1
banan
2
łyżki suszonej żurawiny
2
łyżki rodzynek
kilka
suszonych śliwek
2
łyżki posiekanych orzechów włoskich
2
łyżki siemienia lnianego
2
łyżki słonecznika
Link
do filmu z przygotowania: Batony z płatków owsianych
Przygotowanie:
- Do miski wsypuję płatki owsiane, dodaję wszystkie składniki oprócz banana (śliwki przed dodaniem kroję na mniejsze kawałki) , zalewam mlekiem i mieszam.
- Miskę odstawiam na około 1 godzinę aby płatki napęczniały.
- Po godzinie dodaję pokrojonego banana i rozcieram go łyżką tak żeby połączył się z pozostałymi składnikami.
- Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzam ugniatając łyżką.
- Blachę z batonem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na środkową półkę, po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 130 stopni i piekę (suszę) jeszcze około 40 minut.
- Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu gdy baton jest jeszcze ciepły kroję go na mniejsze kawałki i pozostawiam do wystudzenia.
Batoniki
z płatków owsianych są gotowe. Życzę smacznego.
uwielbiam takie domowe batoniki owsiane :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne jak ich nie lubić :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przypadkowo trafiłam na ten blog i już go sobie zapisałam. Bardzo podoba mi się szczegółowy opis w każdy przepisie (nawet pamiętała Pani napisać o tym by nie piec w termoobiegu!) :) Na pewno jeszcze wiele razy tu zajrzę. Świetna robota! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa, mam nadzieję że przepisy przypadną Pani do gustu a potrawy będą smakować.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam. W przepisie nie ma "spoiwa" które łączy, skleja składniki np: miód, czy jajka dlatego mam pytanie czy one naprawdę się nie rozsypują po upieczeniu? Bardzo mnie to ciekawi co je skleja :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystko dokładnie pokazałam na filmiku, proszę obejrzeć i zrobić tak jak na nim pokazałam a na pewno się nie rozkleją.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Wypróbowałam,wszystko ok;-) Pomiweszałam trochę z innymi płatkami( jęczmienne) wyszły pyszne;-)Pozdrawiam Pania serdecznie ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥