Nowe Przepisy

niedziela, 5 lipca 2015

Batony z Płatków Owsianych z Bakaliami – Wysokoenergetyczne


Witam serdecznie
Propozycja na zdrowe i pełne energii batoniki z płatkami owsianymi. Idealnie nadają się do przegryzania między posiłkami lub gdy dopadnie nas mały głodek:).
Będziemy potrzebować:

250 g płatków owsianych błyskawicznych
250 ml mleka
1 banan
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek
kilka suszonych śliwek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu

Link do filmu z przygotowania: Batony z płatków owsianych



Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję płatki owsiane, dodaję wszystkie składniki oprócz banana (śliwki przed dodaniem kroję na mniejsze kawałki) , zalewam mlekiem i mieszam.
  2. Miskę odstawiam na około 1 godzinę aby płatki napęczniały.
  3. Po godzinie dodaję pokrojonego banana i rozcieram go łyżką tak żeby połączył się z pozostałymi składnikami.
  4. Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozprowadzam ugniatając łyżką.
  5. Blachę z batonem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na środkową półkę, po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 130 stopni i piekę (suszę) jeszcze około 40 minut.
  6. Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  7. Po upieczeniu gdy baton jest jeszcze ciepły kroję go na mniejsze kawałki i pozostawiam do wystudzenia.
Batoniki z płatków owsianych są gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




8 komentarzy :

  1. uwielbiam takie domowe batoniki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe i smaczne jak ich nie lubić :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Przypadkowo trafiłam na ten blog i już go sobie zapisałam. Bardzo podoba mi się szczegółowy opis w każdy przepisie (nawet pamiętała Pani napisać o tym by nie piec w termoobiegu!) :) Na pewno jeszcze wiele razy tu zajrzę. Świetna robota! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję że przepisy przypadną Pani do gustu a potrawy będą smakować.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Witam. W przepisie nie ma "spoiwa" które łączy, skleja składniki np: miód, czy jajka dlatego mam pytanie czy one naprawdę się nie rozsypują po upieczeniu? Bardzo mnie to ciekawi co je skleja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko dokładnie pokazałam na filmiku, proszę obejrzeć i zrobić tak jak na nim pokazałam a na pewno się nie rozkleją.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  4. Wypróbowałam,wszystko ok;-) Pomiweszałam trochę z innymi płatkami( jęczmienne) wyszły pyszne;-)Pozdrawiam Pania serdecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.