Nowe Przepisy

piątek, 5 czerwca 2015

Golonki z Indyka Pieczone w Piekarniku

Golonki z Indyka

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad.

Będziemy potrzebować:

6 golonek z indyka

na marynatę:
5 – 6 łyżek oleju
3 łyżeczki musztardy
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
duża szczypta rozmarynu
duża szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz

Link do filmu z przygotowania: Golonki z indyka 



Przygotowanie:

Czosnek kroję w drobniutką kostkę i daję do miseczki.
Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty , całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.

Teraz umyte i osuszone golonki indycze układam w naczyniu żaroodpornym i dokładnie smaruję marynatą ( tak żeby całe były nią pokryte).
Naczynie wstawiam do lodówki na około 3 godziny do zamarynowania golonek.


Po około 3 godzinach – pieczenie golonek z indyka:

Naczynie nakrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę.

Golonki będę piekła około 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut pod przykryciem i 60 minut bez przykrycia, pod koniec pieczenia polewam golonki zgromadzonym sosem w naczyniu 2 – 3 razy (co około 5 minut i nadal piekę).



Golonki z indyka są gotowe można podawać, jak na wstępie pisałam mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

40 komentarzy :

  1. pycha-polecam,moj ulubiony przepis,dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że golonki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. postanowiłam dziś wypróbować pani przepis:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że golonki indycze :) smakowały
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. witam dzisiaj bedziemy smakowali golonek

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje goloneczki wlasnie sie marnują... mam nadzieje ze maz bedzie zadowolony z efektu koncowego ;). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że mąż był zadowolony i goloneczki mu smakowały
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Pychotka-pyszna i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że golonki smakowały
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Fantastyczne, przepyszne! Dotąd nie robiłam indyka bo nie wiedziałam jak, ten przepis jest cudowny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis przypadł do gustu.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Przepis sprawdziłam. Golonki wyszły przepyszne!!! Teraz tylko tak będę robiła. Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i bardzo mi miło że golonki smakowały a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Witam.
    Własnie zaczynam szykować goloneczki w marynacie i zostawiam do jutra. Będę piekł na niedzielny obiad, mam nadzieje że będzie ok.Mam nadzieje że żona to doceni ( hi hi).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno doceni, życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam ♥

      Usuń
  9. Wczoraj zamarynowałam goloneczki, a teraz idę wstawić do piekarnika, mam nadzieje,że mężowi będą smakowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że mężowi goloneczki smakowały
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  10. smaczne te jedzonko, tylko małe ale to nie golonka

    OdpowiedzUsuń
  11. czy trzeba usunąć z golonek ścięgna przed pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    Bardzo bym chciała by Pani podała też przepis na dobre golonki wieprzowe . Te z indyka mi smakowały !
    Pozdrawiam, Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się umieścić po świętach, i cieszę się że golonki z indyka smakowały
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  13. Witam, pierwszy raz miałam do czynienia z takim mięskiem, postanowiłam skorzystać z tego przepisu i to był strzał w dziesiątkę, marynata bardzo dobra a golonki po prostu rozpływały się w ustach. Dziękuję i będę jeszcze nie raz korzystała z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że golonki z indyka smakowały a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  14. Witam, zapytam choć pytanie dość zabawne, ale czy naczynie żaroodoporne można przykryć jego przykrywką czy konieczna jest folia? Serdecznie pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pokrywką, ja nie mam pokrywki do tego naczynia dlatego nakrywam folią aluminiową
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  15. Właśnie wstawiłem goloneczki do piekarnika.Juz nie mogę się doczekać i mam nadzieję że posmakuje zonie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że golonki smakowały
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  16. Witam. Czy to przepis na golonko z indyka wiejskiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiejski czy sklepowy bez różnicy (jedynie wielkość golonek jest inna), do tego i tego przepis się nadaje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  17. Od wczoraj ślinka nam cieknie 😁....
    Więc zamarynowałam i właśnie włączyłam piekarnik. Jeszcze tylko 2 godzinki...😁😁😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że golonki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  18. Niestety moje wyszły gumiaste.Obiad niedzielny nieudany. Golonka nikomu nie smakowały i wylądowały a koszu. Trzymałam się ściśle przepisu. Nie wiem dlaczego takie wyszły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że golonki się nie udały, może to nie wina przepisu a golonek. Tu nie ma co się nie udać, to tylko mięso marynowane i pieczone.

      Usuń
    2. Nie golonka nie smakowały a golonki ;)No błagam, mówmy po polsku. Powodów może być kilka- golonki większe niż w przepisie, jakość mięsa, niedokładne przykrycie naczynia, problem z piekarnikiem (ja taki mam- pokazuje dobrą temperaturę, ale z prawej strony przypieka mocno a z lewej słabo ;)Albo po prostu zbyt krótki czas pieczenia- nie wystarczy trzymać się kurczowo przepisu, trzeba samemu sprawdzać jaki jest stan mięska, bo nie ma dwóch idealnie takich samych piekarników i dwóch takich samych golonek ;)

      Usuń
  19. Golonki które mają być przez 3 godziny w lodówce w naczyniu zaroodpornym wsytawić do nagrzanego piekarnika!!!! Jak wstawicie zimne naczynie żaroodporne to wam trzasnie w piekarniku.Nie wolno wstawiać naczynia żaroodpornego prosto z lodówki!!!! OSTRZEGAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis ,od paru lat prawie wszystkie mięsa robię w piekarniku ,łącznie z mielonymi ,schabowym , rybami czy innymi mięsa , unikam patelni i smarzenia ,polecam !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się podoba, z piekarnika zawsze zdrowsze niż smażone.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.