Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po
upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad.
Będziemy
potrzebować:
6
golonek z indyka
na
marynatę:
5
– 6 łyżek oleju
3
łyżeczki musztardy
3
ząbki czosnku
2
łyżeczki papryki słodkiej
2
łyżeczki majeranku
1
łyżeczka tymianku
2
listki laurowe
duża
szczypta rozmarynu
duża
szczypta pieprzu cayenne
sól,
pieprz
Link do filmu z przygotowania: Golonki z indyka
Przygotowanie:
Czosnek
kroję w drobniutką kostkę i daję do miseczki.
Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty , całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Teraz
umyte i osuszone golonki indycze układam w naczyniu żaroodpornym
i dokładnie smaruję marynatą ( tak żeby całe były nią
pokryte).
Naczynie wstawiam do lodówki na około 3 godziny do zamarynowania golonek.
Następnie do miseczki dodaję olej, listki laurowe które rozkruszam i pozostałe przyprawy marynaty , całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Naczynie wstawiam do lodówki na około 3 godziny do zamarynowania golonek.
Naczynie nakrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę.
Golonki będę piekła około 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut pod przykryciem i 60 minut bez przykrycia, pod koniec pieczenia polewam golonki zgromadzonym sosem w naczyniu 2 – 3 razy (co około 5 minut i nadal piekę).
Pozdrawiam
Babcia Ewa
pycha-polecam,moj ulubiony przepis,dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że golonki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie
postanowiłam dziś wypróbować pani przepis:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że golonki indycze :) smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
witam dzisiaj bedziemy smakowali golonek
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
Moje goloneczki wlasnie sie marnują... mam nadzieje ze maz bedzie zadowolony z efektu koncowego ;). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że mąż był zadowolony i goloneczki mu smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pychotka-pyszna i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że golonki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
Fantastyczne, przepyszne! Dotąd nie robiłam indyka bo nie wiedziałam jak, ten przepis jest cudowny.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis przypadł do gustu.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przepis sprawdziłam. Golonki wyszły przepyszne!!! Teraz tylko tak będę robiła. Polecam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i bardzo mi miło że golonki smakowały a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam.
OdpowiedzUsuńWłasnie zaczynam szykować goloneczki w marynacie i zostawiam do jutra. Będę piekł na niedzielny obiad, mam nadzieje że będzie ok.Mam nadzieje że żona to doceni ( hi hi).
Na pewno doceni, życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńWczoraj zamarynowałam goloneczki, a teraz idę wstawić do piekarnika, mam nadzieje,że mężowi będą smakowały
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że mężowi goloneczki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
smaczne te jedzonko, tylko małe ale to nie golonka
OdpowiedzUsuńBo to golonka z indyka
Usuńczy trzeba usunąć z golonek ścięgna przed pieczeniem
OdpowiedzUsuńJa nie usuwam
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała by Pani podała też przepis na dobre golonki wieprzowe . Te z indyka mi smakowały !
Pozdrawiam, Krystyna
Postaram się umieścić po świętach, i cieszę się że golonki z indyka smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, pierwszy raz miałam do czynienia z takim mięskiem, postanowiłam skorzystać z tego przepisu i to był strzał w dziesiątkę, marynata bardzo dobra a golonki po prostu rozpływały się w ustach. Dziękuję i będę jeszcze nie raz korzystała z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że golonki z indyka smakowały a przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Witam, zapytam choć pytanie dość zabawne, ale czy naczynie żaroodoporne można przykryć jego przykrywką czy konieczna jest folia? Serdecznie pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńMożna pokrywką, ja nie mam pokrywki do tego naczynia dlatego nakrywam folią aluminiową
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Właśnie wstawiłem goloneczki do piekarnika.Juz nie mogę się doczekać i mam nadzieję że posmakuje zonie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że golonki smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam. Czy to przepis na golonko z indyka wiejskiego?
OdpowiedzUsuńWiejski czy sklepowy bez różnicy (jedynie wielkość golonek jest inna), do tego i tego przepis się nadaje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Od wczoraj ślinka nam cieknie 😁....
OdpowiedzUsuńWięc zamarynowałam i właśnie włączyłam piekarnik. Jeszcze tylko 2 godzinki...😁😁😁
Mam nadzieję, że golonki smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Niestety moje wyszły gumiaste.Obiad niedzielny nieudany. Golonka nikomu nie smakowały i wylądowały a koszu. Trzymałam się ściśle przepisu. Nie wiem dlaczego takie wyszły :(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że golonki się nie udały, może to nie wina przepisu a golonek. Tu nie ma co się nie udać, to tylko mięso marynowane i pieczone.
UsuńNie golonka nie smakowały a golonki ;)No błagam, mówmy po polsku. Powodów może być kilka- golonki większe niż w przepisie, jakość mięsa, niedokładne przykrycie naczynia, problem z piekarnikiem (ja taki mam- pokazuje dobrą temperaturę, ale z prawej strony przypieka mocno a z lewej słabo ;)Albo po prostu zbyt krótki czas pieczenia- nie wystarczy trzymać się kurczowo przepisu, trzeba samemu sprawdzać jaki jest stan mięska, bo nie ma dwóch idealnie takich samych piekarników i dwóch takich samych golonek ;)
UsuńGolonki które mają być przez 3 godziny w lodówce w naczyniu zaroodpornym wsytawić do nagrzanego piekarnika!!!! Jak wstawicie zimne naczynie żaroodporne to wam trzasnie w piekarniku.Nie wolno wstawiać naczynia żaroodpornego prosto z lodówki!!!! OSTRZEGAM!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ,od paru lat prawie wszystkie mięsa robię w piekarniku ,łącznie z mielonymi ,schabowym , rybami czy innymi mięsa , unikam patelni i smarzenia ,polecam !!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba, z piekarnika zawsze zdrowsze niż smażone.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wyszło suuper. Co do tego "gumiastego" mięsa co ktoś napisał: może 120 minut odczytał jako 1 godzina 20 minut - ja tak z szybkości ustawiłem piekarnik, na szczęście dodałem jeszcze 40 minut.
OdpowiedzUsuńCałkiem możliwe, cieszę się że golonki smakowały. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńMój mąż jest zachwycony Pani przepisem :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńProszę pozdrowić męża i cieszę się, że golonki smkakowały.
UsuńWłaśnie je piekę ciekawe jak wyjdzie bo nigdy nie jadłam golonki z indyka
OdpowiedzUsuń