Nowe Przepisy

piątek, 13 czerwca 2014

Tarta z Truskawkami


Witam serdecznie
Propozycja na prostą i pyszną tartę z truskawkami i masą z białym serem .


Będziemy potrzebować :

350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
130 g masła lub margaryny
2 żółtka
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego

na masę serową :
250 g sera białego
30 g cukru pudru
2 białka
otarta skórka z małej cytryny

400 g truskawek
40 g cukru kryształ do zasypania truskawek

Foremka o średnicy spodu 24 cm

Link do filmu z przygotowania : Tarty z truskawkami 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać )
  2. Do tak połączonych składników dodaję jajka , wodę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i wodę daję na środek żeby nie wypłynęło na boki )
  3. Wyrobione ciasto zawijam w folię aluminiową ( można w folię spożywczą lub włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 30 minut

W czasie schładzania ciasta umyte i osączone truskawki kroję na mniejsze kawałki , zasypuję cukrem i odstawiam na czas pieczenia ciasta aby puściły sok .

Po 30 minutach :
  1. Ciasto rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki ) , papier wycinam na wielkość foremki z 2 centymetrowym zapasem po bokach.
  2. Teraz na papier do pieczenia kładę schłodzone ciasto i je rozwałkowuję na wielkość foremki razem z bokami ( żeby ciasto nie kleiło się do wałka można wałek posmarować mąką
  3. Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i delikatnie dociskam do boków . Jeżeli ciasto wystaje ponad brzegi foremki to je wyrównuję nożem .
  4. Dno ciasta nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało .

Najpierw podpiekam ciasto przed nałożeniem warstwy sera i truskawek :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę 20 minut .Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestudzenia .
Gdy ciasto stygnie przygotuję ser i truskawki :
  1. Truskawki wykładam na sito i odsączam ze zgromadzonego soku .
  2. Do białego sera dodaję cukier puder , skórkę z cytryny i ucieram ( mieszam)
  3. W misce ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do wymieszanego sera i wszystko razem dokładnie mieszam – masa serowa jest gotowa .
Końcowe przygotowanie traty z truskawkami :
  1. Na przestudzone ciasto ( ciasta nie wyjmowałam z foremki) nakładam całą masę serową i równo rozsmarowuję po cieście ,
  2. na masę serową kładę odsączone truskawki
  3. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 25 minut
  4. piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  5. Po upieczeniu tartę truskawkową odstawiam do wystudzenia .
W sumie piekłam ciasto najpierw 20 minut następnie po nałożeniu sera i truskawek kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku ogrzewanym góra dół bez termoobiegu .



Tarta truskawkowa jest gotowa można podawać . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  








7 komentarzy :

  1. Mmm, pycha :) Cudownie czerwcowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Owoce w połżczeniu z serem pychota. Zabieram kawałek... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech to lato truskawkowe trwa jak najdłużej skoro takie pyszności można zjadać i korzystać z dobrych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Babciu, Pani jest genialna! :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.