Witam serdecznie
Propozycja na prostą i pyszną tartę
z truskawkami i masą z białym serem .
Będziemy potrzebować :
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
130 g masła lub margaryny
2 żółtka
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
na masę serową :
250 g sera białego
30 g cukru pudru
2 białka
otarta skórka z małej cytryny
400 g truskawek
40 g cukru kryształ do zasypania
truskawek
Foremka o średnicy spodu 24 cm
Link do filmu z przygotowania : Tarty z truskawkami
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję ciasto :
- Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać )
- Do tak połączonych składników dodaję jajka , wodę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i wodę daję na środek żeby nie wypłynęło na boki )
- Wyrobione ciasto zawijam w folię aluminiową ( można w folię spożywczą lub włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 30 minut
W czasie schładzania ciasta umyte i
osączone truskawki kroję na mniejsze kawałki , zasypuję cukrem i
odstawiam na czas pieczenia ciasta aby puściły sok .
Po 30 minutach :
- Ciasto rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki ) , papier wycinam na wielkość foremki z 2 centymetrowym zapasem po bokach.
- Teraz na papier do pieczenia kładę schłodzone ciasto i je rozwałkowuję na wielkość foremki razem z bokami ( żeby ciasto nie kleiło się do wałka można wałek posmarować mąką
- Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i delikatnie dociskam do boków . Jeżeli ciasto wystaje ponad brzegi foremki to je wyrównuję nożem .
- Dno ciasta nakłuwam dość gęsto nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało .
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180
stopni na drugą od dołu półkę i piekę 20 minut .Piekarnik mam
ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam do
przestudzenia .
- Truskawki wykładam na sito i odsączam ze zgromadzonego
soku .
- Do białego sera dodaję cukier puder , skórkę z cytryny i
ucieram ( mieszam)
- W misce ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do
wymieszanego sera i wszystko razem dokładnie mieszam – masa
serowa jest gotowa .
- Na przestudzone ciasto ( ciasta nie wyjmowałam z foremki)
nakładam całą masę serową i równo rozsmarowuję po cieście ,
- na masę serową kładę odsączone truskawki
- Tak przygotowane ciasto ponownie wstawiam do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę
jeszcze około 25 minut
- piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania
termoobiegu .
- Po upieczeniu tartę truskawkową odstawiam do wystudzenia .
Tarta truskawkowa jest gotowa można podawać . Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mmm, pycha :) Cudownie czerwcowa :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis:-)
OdpowiedzUsuńOwoce w połżczeniu z serem pychota. Zabieram kawałek... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiech to lato truskawkowe trwa jak najdłużej skoro takie pyszności można zjadać i korzystać z dobrych przepisów.
OdpowiedzUsuńPani Babciu, Pani jest genialna! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) (zawstydzona)
UsuńSerwus, chciałam Pani podziękować z całego serca za prowadzenie tej strony i filmiki. Mam 24 lata i z bólem wielkim przyznaję, że nie mam już jak nauczyć się gotować od swojej Babci, a dzięki Pani przepisom zbliżam się powoli do odtwarzania smaków zapamiętanych w dzieciństwie. Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i jest mi bardzo miło, że moje przepisy się Pani przydają. Przykro mi, że nie może Pani się już uczyć gotowania od swojej Babci.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥