Witam Serdecznie
Dzisiaj pokażę jak przygotowuję
chlebek pełno ziarnisty , bardzo smaczny i zdrowy , łatwy w
wykonaniu :)
Będziemy potrzebować :
500g mąki pszennej pełno ziarnistej
1 łyżeczka soli
20g drożdży
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
350ml mleka ciepłego
1 łyżeczka cukru
do posypania chleba
1 łyżeczka siemienia
1 łyżeczka sezam
Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
szczyptę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam ciepłym
mlekiem ( to jest ważne żeby nie było za ciepłe bo można
zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam .
Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego
miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę
maki , sól , mleko i dokładnie mieszam , jak już składniki ładnie
się połączą dodaję siemię lniane i słonecznik i jeszcze
chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie
wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut do momentu aż ciasto ładnie
odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut , po tym
czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) i można formować chlebek .
Z tej ilości ciasta
wychodzi jeden mały chlebek . Do małej foremki keksówki wyłożonej
papierem do pieczenia ,wkładam ciasto i odstawiam w foremce do
wyrośnięcia na około 20 minut , przed wstawieniem do nagrzanego
piekarnika do 200 stopni maluję wierzch wodą aby skóra była
błyszcząca i posypuję sezamem i siemieniem lnianym . W takiej
temperaturze piekę od 30 do 40 minut.
Chlebek mamy gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Brakło mi chleba więc postanowiłam upiec właśnie z tego przepisu .
OdpowiedzUsuńChlebek pyszny i zdrowszy niż ten który kupuję na co dzień.
Serdecznie polecam a Panią Ewę cieplutko pozdrawiam.
Bardzo mi miło że przepis się przydał a chlebek smakował, dziękuję za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jutro wyprubuję, ciekawy przepis.Pozdrawiam jestem twoją fanką.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Pani przepisy:-) Zauważyłam, że w chlebach pełnoziarnistych wykorzystuje Pani mleko. Czy to ma jakieś znaczenie, czy używamy mleka czy wody w wypiekach z mąki pełnoziarnistej? Wiem, że ta mąka jest zdrowsza, ale mój chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej bardzo się kruszy. Czy może to wynikać z tego, że używam wody?
OdpowiedzUsuń