Witam serdecznie
Propozycja na pyszną
przekąskę z łososiem i białym serem na chlebie tostowym. Tak
przygotowane tosty są bardzo smaczne i idealnie nadają się do
podania jako przekąska lub na śniadanie.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji
wyjdzie około 8 tostów
około 8 kromek chleba
tostowego
około 50 g łososia
wędzonego
4 – 5 pomidorków
koktajlowych
2 listki sałaty zielonej lub kilka listków sałaty
rukola
150 g sera białego
około 2 łyżek jogurtu
naturalnego (ilość jogurtu zależy
jak wilgotny mamy ser)
sól, pieprz
foremka lub szklanka o
średnicy około 7 centymetrów
Link do filmu z przygotowania: Przekąska z łososiem
Przygotowanie:
Najpierw podpiekę chleb
tostowy:
- Z kromek chleba wycinam foremką lub szklanką krążki o średnicy około 7 centymetrów – pozostałe skrawki z chleba można wykorzystać do przygotowania grzanek do zupy lub sałatki.
- Krążki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na środkową półkę i zapiekam chleb około 5 minut na złoty kolor. Nie używałam termoobiegu.
- Upieczone tosty układam na talerzu.
Teraz przygotuje pozostałe
składniki:
- Do białego sera dodaję jogurt naturalny (około 2 łyżek) doprawiam solą, pieprzem i dokładnie ucieram.
- Umyte i osuszone listki sałaty drobno kroję (zgrubienie od łodyżki odcinam i wyrzucam), pokrojone dodaję do sera. Pozostawiam szczyptę pokrojonych listków aby udekorować górę przekąski.
- Jeden plasterek łososia odkładam, udekoruję nim górę przekąski. Pozostały łosoś drobno kroję i dodaję do sera.
- Całość dokładnie mieszam pastę mam gotową.
- Umyte pomidorki koktajlowe przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i usuwam nasionka. Oczyszczone pomidorki kroję w drobną kostkę.
- Na każdy tost nakładam po około dwie łyżeczki pasty.
- Następnie na górę kładę pokrojone pomidorki.
- Teraz kawałeczek łososia zwijam w rulonik i wkładam od góry w pastę tak żeby wystawał.
- Dodatkowo górę posypuję pokrojoną sałatą.
Przekąski z łososiem są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz