Nowe Przepisy

poniedziałek, 27 marca 2017

Szynka Pieczona w Rękawie - Przepis na Szynkę Pieczoną

Szynka Pieczona w Rękawie - Przepis na Szynkę Pieczoną
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i kruchą szynkę pieczoną w rękawie. Tak przygotowana szynka jest o wiele smaczniejsza niż taka sklepowa, także polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania szynki będziemy potrzebować:

około 1,5 kg szynki
przyprawy:
2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można użyć zwykłej papryki słodkiej)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cząbru
2 małe listki laurowe
4 owoce jałowca
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
(jeżeli nie mamy to możemy dodać rozgniecione 4 ziarenka ziela angielskiego)
3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju (około 50 ml)
rękaw do pieczenia


Link do filmu z przygotowania : Szynkapieczo na w rękawie



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję marynatę:
Owoc jałowca rozgniatam nożem na desce do krojenia i daję do miseczki. Czosnek kroję drobno (można przecisnąć przez praskę) i dodaję do jałowca. Dodaję przyprawy, oprócz listków laurowych, dodaję olej i dokładnie mieszam- marynata jest gotowa.


Rękaw spinam z jednej strony i wkładam do środka szynkę (szynkę wcześniej dokładnie umyłam i osuszyłam).
Następnie szynkę dokładnie nacieram marynatą, na koniec do rękawa wkładam listki laurowe, jeden na górę a drugi pod spód szynki.


Rękawa nie zapinam na razie z drugiej strony, tylko skręcam tak żeby mogło dostawać się do środka powietrze i odkładam szynkę do lodówki do zamarynowania na około 12 godzin.



Po 12 godzinach - pieczenie szynki w rękawie:
Drugą stronę rękawa spinam i wykałaczką nakłuwam rękaw od góry w kilku miejscach. Rękaw z szynką możemy włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blasze.
Szynkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut. Po tym czasie rękaw rozcinam i piekę jeszcze około 15 minut.


Upieczoną szynkę wyjmuję z rękawa i odstawiam do wystudzenia.


Szynka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 25 marca 2017

Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc

Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do babki lub keksówce. Polecam wypróbować przepis.

Do upieczenia babki kokosowej będziemy potrzebować:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm – można użyć foremki bez kominka lub keksówki

300 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
3 jajka (rozmiar L)
120 ml oleju
150 g cukru kryształu
150 g jogurtu naturalnego kremowego
40 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową
na lukier:
około 2 łyżeczek soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
około 150 g cukru pudru

oraz wiórka kokosowe


Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa



Przygotowanie:
Do mąki dodaję proszek do pieczenia i mieszam.


Do miski wybijam całe jajka (nie rozdzielam białek od jajek) i przez chwilę miksuję, następnie dodaję cukier i nadal miksuję tak aby cukier rozpuścił się w jajkach.


Następnie dodaję olej, jogurt gdy składniki się połączą dodaję stopniowo mąkę cały czas miksując, gdy mąką połączy się zresztą ciasta dodaję wiórka kokosowe i jeszcze przez chwilę miksuję.


Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem.



Pieczenie babki kokosowej:
Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut.
Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec.


Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Dekorowanie babki:
Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy przygotować. Lukier mieszam przez około 2-3 minuty aż stanie się biały.


Tak przygotowany lukier nakładam na babkę i posypuję górę wiórkami kokosowymi.

Babka kokosowa jest gotowa, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa    

Przepis na polewę czekoladową 




Polewa czekoladowa bez mleka 


piątek, 24 marca 2017

Propozycje na Święta Wielkanocne

Witam serdecznie
Zrobiłam spis wszystkich przepisów które znajdują się na obu moich blogach i nadają się do przygotowania na zbliżające się Święta Wielkanocne.

czwartek, 23 marca 2017

Sałatka Brokułowa z Jajkiem i Pomidorami Smaczna i Syta

Sałatka z Brokułem
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z brokułem i jajkiem, sałatka jest bardzo smaczna, syta i idealnie nadaje się do podania jako samodzielne danie. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

1 brokuł (około 500 g)
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
2 łyżki majonezu
1 pęczek szczypiorku
3 pomidory (około 300 g)
2 ząbki czosnku
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z brokułem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję brokuł:
Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki.
Następnie wrzucam do gotującej się wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i posłodziłam (dwie szczypty cukru).
Brokuł gotuję około 6 minut od momentu włożenia do wody, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie pozostałych składników na sałatkę :
Wypłukany i osuszony szczypiorek drobno siekam, jajka ugotowane na twardo, kroję na mniejsze kawałki.
Dokładnie umyte pomidory kroję razem ze skórką w kostkę.
Zimny brokuł kroję na mniejsze kawałki.


Czosnek drobniutko kroję (można przecisnąć przez praskę) i dodaję do majonezu z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.


Składniki sałatki możemy przełożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać lub ułożyć warstwowo i górę polać sosem. W obu przypadkach sałatka smakuje rewelacyjnie :).


Sałatka z brokułem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

Śledzie po Fińsku - Śledzie w Sosie z Curry

Śledzie w Sosie z Curry
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na bardzo smaczne śledzie po fińsku. Sałatka śledziowa jest z groszkiem zielonym, więc trochę tak nie typowo ale zapewniam że bardzo smacznie. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania śledzi będziemy potrzebować :

500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 puszka 400 g groszku konserwowego
1 cebula
2 łyżeczki musztardy ostrej
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki usiekanej natki pietruszki


Link do filmu z przygotowania: Śledzie po fińsku



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.


Końcowe przygotowanie śledzi:
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski.
Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi.



Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy.


Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem.

Śledzie po fińsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   

poniedziałek, 20 marca 2017

Deser z Mango Panna Cotta

deser z mango panna cotta
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny deser panna cotta z mango, deser jest bardzo smaczny, nie za słodki i bardzo efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania deseru z mango będziemy potrzebować :
deser przygotowałam w 4 szklankach o pojemności 350 ml

na warstwę z mango:
1 mango – około 650 g – tak aby było 400 g miąższu po obraniu
150 ml wody do mango (można użyć soku z mango)
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny (około 10 g)
około 50 ml wody do namoczenia żelatyny

na białą warstwę :
300 ml mleka
300 ml śmietany 30% lub 36%
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżki żelatyny (około 15 g)
około 75 ml wody do namoczenia żelatyny


Link do filmu z przygotowania : Deser z mango



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję warstwę z mango.
Z dokładnie umytego mango odcinam końcówkę od strony łodyżki i wyrzucam. Następnie obkrawam mango dookoła pestki. Z odciętych kawałków wybieram miąższ, tak aby została tylko skórka którą wyrzucam (dokładnie pokazałam to na filmie).
Miąższ przekładam do rondelka i rozdrabniam dokładnie blenderem.


Do 50 ml wody wsypuję żelatynę, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

W tym czasie podgrzeję mango, do mango dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam przez chwilę tak aby mus był dość ciepły ale się nie zagotował.


Gdy mus jest już ciepły, rondelek zdejmuję z gazu i dodaję napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie mieszam tak żeby żelatyna rozpuściła się w musie.


Tak przygotowany mus rozlewam do szklanek. Szklanki mam ustawione pod skosem o kącie nachylenia około 45 stopni :). Pod szklanki możemy podłożyć ściereczki lub wstawić do foremek na babeczki.

Szklanki z musem wstawiam na kilka godzin do lodówki, tak żeby mus stężał – w moim przypadku trwało to około 5 godzin.


Gdy mus jest już zastygnięty, przygotowuję białą warstwę:

Do wody dodaję żelatynę, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Do rondelka wlewam mleko, śmietanę, dodaję cukier, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i przez chwilę podgrzewam, tak aby mleko było dobrze ciepłe ale się nie zagotowało.


Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszam, żeby żelatyna się rozpuściła. Tak przygotowane mleko odstawiam do wystudzenia, jeżeli chcemy to rondelek możemy wstawić do zimnej wody, szybciej wystygnie.


Zimne mleko wlewam do szklanek z zastygniętym musem – mleko wlewam do pełna. Szklanki ponownie wstawiam do lodówki aby biała warstwa zastygła – w moim przypadku trwało to około 2 godzin.


Przed podaniem górę deseru możemy udekorować pokrojonym mango.

Deser z mango jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  
deser z mango

wtorek, 14 marca 2017

Pyszny Deser Czekoladowy bez jajek - Mus Czekoladowy

deser czekoladowy bez jajek mus czekoladowy
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszny deser czekoladowy, deser jest przygotowany bez jajek więc nie musimy obawiać się o salmonellę. Deser jest mocno czekoladowy i będzie smakował każdemu łasuchowi który uwielbia czekoladę. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania deseru będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1 litr deseru

500 ml mleka
około 70 g gorzkiej czekolady
50 g cukru (około 3 łyżek)
30 g ciemnego kakao (około 3 łyżek)
30 g mąki ziemniaczanej (około 2 łyżek)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka masła

300 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru

na bitą śmietanę do dekoracji:
około 200 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 mały śmietan fix


Link do filmu z przepisem : Deser czekoladowy



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję budyń
Czekoladę kroję nożem na mniejsze kawałki.


Następnie połowę mleka wlewam do garnka, do pozostałego mleka dodaję kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier i dokładnie mieszam, tak żeby nie było gródek.


Garnek z mlekiem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się mleka wlewam pozostałe mleko z rozmieszanymi składnikami i mieszając zagotowuję, tak aby budyń zaczął sapać (pyrkać :) i zdejmuję z gazu.


Od razu po zdjęciu z gazu, dodaję masło, pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszam tak żeby składniki się rozpuściły w budyniu.
Tak przygotowany budyń przekładam do miseczki, nakrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wystudzenia.


W tym czasie gdy stygnie budyń, przygotuję do dekoracji bitą śmietanę- deser możemy udekorować gotową bitą śmietaną w spreju.
Do miski wlewam zimną śmietanę i przez chwilę miksuję, następnie dodaję śmietan fix, cukier waniliowy, cukier puder i miksuję aż śmietana stanie się sztywna. Następnie wstawiam do lodówki.

Końcowe przygotowanie deseru:
W misce przez chwilę miksuję śmietanę, następnie dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby śmietana się ubiła.


Następnie do ubitej śmietany dodaję stopniowo zimny budyń cały czas miksując, tak żeby powstał jednolity mus.

Tak przygotowany mus czekoladowy przekładam do pucharków, górę dekoruję bitą śmietaną i okruszkami czekolady – deser czekoladowy jest gotowy.

Deser czekoladowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


piątek, 10 marca 2017

Kasza Jęczmienna Pęczak z Brokułem Smacznie i Zdrowo

Kasza Jęczmienna Pęczak z Brokułem
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną kaszę jęczmienną z brokułem, tak przygotowaną kaszę możemy podać jako samodzielne danie lub z mięsem. Dla odmiany możemy ją podać do obiadu zamiast ziemniaków. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kaszy jęczmiennej z brokułem będziemy potrzebować :

300 g kaszy jęczmiennej pęczak (przed gotowaniem)
1 brokuł (około 500 g)
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy (około 40 ml)
sól do smaku


Link do filmu z przygotowania : Kasza pęczka z brokułem



Przygotowanie:

Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam.
W tym czasie gdy gotuje się kasza przygotuję brokuł. Umyty brokuł kroję na mniejsze kawałki.


Następnie wrzucam do gotującej się wody, którą wcześniej lekko posoliłam (dwie szczypty soli) i posłodziłam (dwie szczypty cukru).
Brokuł gotuję około 5 minut od momentu włożenia do wody, następnie odcedzam i odkładam do przestudzenia.
Gdy brokuł jest już chłodny kroję go na mniejsze kawałki.

Obrany czosnek rozgniatam nożem.


Końcowe przygotowanie kaszy z brokułem:
Na patelni rozgrzewam olej, następnie na rozgrzany olej wrzucam rozgnieciony czosnek i smażę na niewielkim płomieniu przez około 3 minuty, tak aby smak i aromat czosnku przeszedł do oleju. Następnie czosnek wyjmuję z tłuszczu.


Teraz na patelnię dodaję ugotowaną kaszę, brokuł i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam i smażę około 4 minut – kasza jest gotowa.


Kasza jęczmienna z brokułem jest gotowa, można podać jako samodzielne danie lub z mięsem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 7 marca 2017

Sałatka z Tuńczykiem i Porem | Szybka i Pyszna Sałatka

Sałatka z Tuńczykiem i Porem
Witam serdecznie
Propozycja na szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z tuńczykiem i porem. Sałatka jest bardzo smaczna i zdrowa. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

1 puszka tuńczyka duże kawałki
1 puszka kukurydzy 400 g
3 – 4 łyżki majonezu
1 ogórek sałatkowy (około 300 g)
1 jabłko (około 200 g)
1 por (biała część około 100 g)
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przepisem: Sałatka z tuńczykiem i porem



Przygotowanie:
Odsączonego z zalewy tuńczyka przekładam do miski i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę.
Umyty ogórek kroję razem ze skórką w kostkę i dodaję do sałatki.


Białą część pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki, jabłko oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę razem ze skórką, jajka kroję na mniejsze kawałki.


Pokrojone składniki dodaję do sałatki, dodaję majonez, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i jeszcze raz mieszam.


Sałatka z tuńczykiem i porem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

sobota, 4 marca 2017

Śledzie po Duńsku | Śledzie z Majonezem i Śmietaną | Pyszna Sałatka Śledziowa

Śledzie po Duńsku
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne śledzie po duńsku, śledzie idealnie nadają się do podania z jajkiem na twardo ale same bez jajka również są bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Do przygotowania śledzi po duńsku będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
na sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
1/2 pęczka koperku
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
2 ogórki konserwowe
3 łyżki kaparów
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżeczka curry
do smaku sól, pieprz
szczypta cukru
oraz
jajka ugotowane na twardo
koperek do posypania gotowej sałatki


Link do filmu z przygotowania: Śledzie po duńsku



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.


Teraz przygotuję sos:
Do miseczki daję majonez, śmietanę, ketchup i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę (koperek, szczypiorek) drobno siekam i dodaję do sosu.
Odsączone kapary z zalewy również siekam i dodaję do sosu.



Cebulę i ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Do sosu dodaję przyprawy, curry, doprawiam solą , pieprzem i szczyptą cukru i całość dokładnie mieszam- sos jest gotowy.

Ugotowane jajka kroję w ćwiartki, jajek nie dodaję do sałatki tylko podam je obok gotowej sałatki na talerzyku.

Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Do śledzi dodaję przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem.



Śledzie podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i posypane koperkiem, Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.