Nowe Przepisy

sobota, 24 grudnia 2016

Życzenia Świąteczne


W tym wyjątkowym dniu wigilii Bożego Narodzenia, chciałabym złożyć życzenia wszystkim odwiedzającym mojego bloga i nie tylko :)

I życzyć zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w ciepłej rodzinnej atmosferze.
Życzy Babcia Ewa  

niedziela, 18 grudnia 2016

Przepis na Piernik z Polewą | Pyszny i Prosty

Przepis na prosty piernik
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na błyskawiczny piernik, piernik jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Dodatkowo możemy go polać polewą czekoladową lub inną. Polecam wypróbować przepis na piernik.

Do przygotowania piernika będziemy potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 12 cm x7,5 cm

350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
150 g miodu płynnego
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
150 g masła o temperaturze pokojowej (lub margaryny)
100 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka ciemnego kakao
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kardamonu

możemy dodać gotową przyprawę do piernika około 3 łyżeczek


Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny



Przygotowanie:
Białko ubijam na sztywną pianę i odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Do mąki dodaję sodę, kakao, przyprawy i mieszam.
Do miski przekładam masło lub margarynę o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku, cały czas miksując, gdy żółtka połączą się z ciastem dodaję miód i śmietanę cały czas miksując.


Po połączeniu się składników dodaję stopniowo mąkę i miksuję do momentu aż ciasto stanie się jednolite.


Na koniec do ciasta dodaję ubite białka i miksuję na wolnych obrotach przez chwilę tak żeby białka połączyły się z ciastem – ciasto jest gotowe.


Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia) i wyrównuję górę ciasta.





Pieczenie piernika:
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę, piernik piekę około 65 minut, grzanie mam włączone góra/dół bez używania termoobiegu. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w piernik patyczek i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy ze piernik jest upieczony. Jeżeli podczas pieczenia góra piernika zbytnio ściemnieje to możemy piernik nakryć folią aluminiową i nadal piec.
Piernik po upieczeniu wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.


Dekorowanie piernika:
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik możemy polać letnią polewą czekoladową, podam dwa linki do przepisów na polewy jedna z masłem a druga beza masła, obie równie smaczne i obie idealnie nadają się do tego piernika. Dodatkowo górę możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi.



Piernik z polewą jest gotowy, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babica Ewa  

czwartek, 15 grudnia 2016

Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy

Lukier biały kolorowy czekoladowy
Witam serdecznie
Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki.

Do przygotowania lukru białego i kolorowego będziemy potrzebować:

około 150 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować)
1 białko
około 1,5 łyżki soku z cytryny

oraz barwniki spożywcze w proszku lub płynie

Składniki na lukier czekoladowy:
około 130 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować)
2 łyżki kakao ciemnego
1 białko
około 1 łyżki soku z cytryny


Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy



Przygotowanie:
Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję.


Następnie białko wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy – lukier jest gotowy.


Przygotowanie lukru czekoladowego:
Jajko przed wybiciem białka dokładnie myję i zanurzam we wrzątku.
Kakao dodaję do cukru pudru i mieszam
Białko wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy – lukier jest gotowy.


Lukier jest gotowy, tak przygotowanym lukrem dekorujemy wypieki. Życzę udanych dekoracji.
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 13 grudnia 2016

Sałatka Jarzynowa ze Śledziami

Sałatka jarzynowa ze śledziami
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na sałatkę jarzynową ze śledziami, sałatka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki to polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki jarzynowej będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
1 puszka 400 g kukurydzy
około 500 g ziemniaków
1 puszka 400 g groszku zielonego
150 g ogórków kiszonych
4 jajka ugotowane na twardo
około 200 g marchwi
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
około 6 łyżek majonezu
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem sałatki, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Ziemniaki i marchew dokładnie myję i gotuję w mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia.


Wystudzone ziemniaki i marchew obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki kroję w drobną kostkę.

Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę.


Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez, natkę pietruszki i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem.


Sałatka jarzynowa ze śledziami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

czwartek, 8 grudnia 2016

Śledzie w Sosie Czosnkowym

śledzie w sosie czosnkowym
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na śledzie w sosie czosnkowym dla osób które uwielbiają czosnek. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Do przygotowania śledzi z sosem czosnkowym będziemy potrzebować:

400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
4 łyżki majonezu (z górką)
4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z górką)
4 duże ząbki czosnku

opcjonalnie sól do smaku

kilka listków natki pietruszki do posypania góry


Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie czosnkowym



Przygotowanie:

Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Następnie do śmietany z majonezem przeciskam przez praskę czosnek i dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone dodaję do sosu i dokładnie mieszam.


Tak przygotowane śledzie wstawiam do lodówki na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Przed podaniem górę posypuję natką pietruszki.

Śledzie w sosie czosnkowym są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



poniedziałek, 5 grudnia 2016

Śledzie z Suszonymi Pomidorami

Śledzie z Suszonymi Pomidorami
Witam serdecznie
Propozycja na śledzie z suszonymi pomidorami, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi to polecam wypróbować przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się święta.

Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
200 g cebuli
4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
100 ml oleju
3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
1 łyżeczka cukru
duża szczypta imbiru mielonego
1 łyżka rodzynek
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy

1 większy lub 2 mniejsze słoiki


Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Teraz przygotuję pozostałe składniki :
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Suszone pomidory odsączone z zalewy kroję w cienkie paseczki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła.


Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia.


Końcowe przygotowanie śledzi :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.


Teraz śledzie oraz sos nakładam do słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu i tak na przemian, następnie nakrywam wieczkami i wstawiam do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach śledzie są gotowe do podania.

Śledzie z suszonymi pomidorami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


czwartek, 1 grudnia 2016

Śledzie w Sosie Pomidorowym | Śledzie po Kaszubsku

śledzie w sosie pomidorowym
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
300 g cebuli
4 łyżki koncentratu pomidorowego (około 120 g)
1/4 szklanki oleju (około 60 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego (jabłkowego)

przyprawy :
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 goździki
pieprz do smaku


Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym



Przygotowanie :
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Teraz przygotuję pozostałe składniki :
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła.


Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, przyprawy i doprawiam pieprzem. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia.


Końcowe przygotowanie śledzi po kaszubsku :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję wystudzony sos i dokładnie mieszam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 1 godzinę aby przeszły smakiem.


Śledzie w sosie pomidorowym po kaszubsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.