sobota, 24 grudnia 2016
niedziela, 18 grudnia 2016
Przepis na Piernik z Polewą | Pyszny i Prosty
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na
błyskawiczny piernik, piernik jest prosty w przygotowaniu i bardzo
smaczny. Dodatkowo możemy go polać polewą czekoladową lub inną.
Polecam wypróbować przepis na piernik.
Do przygotowania piernika będziemy
potrzebować:
Użyłam foremki o wymiarach 30 cm x 12
cm x7,5 cm
350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
150 g miodu płynnego
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
150 g masła o temperaturze pokojowej
(lub margaryny)
100 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka ciemnego kakao
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela
angielskiego
1/2 łyżeczki kardamonu
możemy dodać gotową przyprawę do
piernika około 3 łyżeczek
Link do filmu z przygotowania: Piernik prosty i smaczny
Przygotowanie:
Białko ubijam na sztywną pianę i
odstawiam na czas przygotowania ciasta.
Do mąki dodaję sodę, kakao,
przyprawy i mieszam.
Do miski przekładam masło lub
margarynę o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję
na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku, cały
czas miksując, gdy żółtka połączą się z ciastem dodaję miód
i śmietanę cały czas miksując.
Po połączeniu się składników
dodaję stopniowo mąkę i miksuję do momentu aż ciasto stanie się
jednolite.
Na koniec do ciasta dodaję ubite
białka i miksuję na wolnych obrotach przez chwilę tak żeby białka
połączyły się z ciastem – ciasto jest gotowe.
Tak przygotowane ciasto przekładam do
foremki wysmarowanej tłuszczem (można wyłożyć papierem do
pieczenia) i wyrównuję górę ciasta.
Pieczenie piernika:
Blaszkę z ciastem wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę,
piernik piekę około 65 minut, grzanie mam włączone góra/dół
bez używania termoobiegu. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone
wbijam w piernik patyczek i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy ze
piernik jest upieczony. Jeżeli podczas pieczenia góra piernika
zbytnio ściemnieje to możemy piernik nakryć folią aluminiową i
nadal piec.
Dekorowanie piernika:
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik
możemy polać letnią polewą czekoladową, podam dwa linki do
przepisów na polewy jedna z masłem a druga beza masła, obie równie
smaczne i obie idealnie nadają się do tego piernika. Dodatkowo górę
możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami
migdałowymi.
Piernik z polewą jest gotowy, można
podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babica Ewa
czwartek, 15 grudnia 2016
Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy
Witam serdecznie
Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić
lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier
czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki.
Do przygotowania lukru białego i
kolorowego będziemy potrzebować:
około 150 g cukru pudru (ilość cukru
zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy
przygotować)
1 białko
około
1,5 łyżki soku z cytryny
oraz barwniki spożywcze w proszku lub
płynie
Składniki na lukier czekoladowy:
około 130 g cukru pudru (ilość cukru
zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy
przygotować)
2 łyżki kakao ciemnego
1 białko
około 1 łyżki soku z cytryny
Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy
Przygotowanie:
Lukier przygotowuję z surowego białka,
dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą
wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam do wrzątku na
około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję.
Następnie białko wybijam do miski,
dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję.
Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier
będzie gęstszy – lukier jest gotowy.
Przygotowanie lukru czekoladowego:
Jajko przed wybiciem białka dokładnie
myję i zanurzam we wrzątku.
Kakao dodaję do cukru pudru i mieszam
Białko wybijam do miski, dodaję
cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier
dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru dodamy tym lukier
będzie gęstszy – lukier jest gotowy.
Lukier jest gotowy, tak przygotowanym
lukrem dekorujemy wypieki. Życzę udanych dekoracji.
wtorek, 13 grudnia 2016
Sałatka Jarzynowa ze Śledziami
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
sałatkę jarzynową ze śledziami, sałatka jest bardzo smaczna i
prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej
sałatki to polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania sałatki jarzynowej
będziemy potrzebować:
500 g filetów śledziowych a`la Matias
- solone
1 puszka 400 g kukurydzy
1 puszka 400 g kukurydzy
około 500 g ziemniaków
1 puszka 400 g groszku zielonego
150 g ogórków kiszonych
4 jajka ugotowane na twardo
około 200 g marchwi
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
około 6 łyżek majonezu
sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem sałatki, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Ziemniaki i marchew dokładnie myję i
gotuję w mundurkach do miękkości warzyw. Następnie odcedzam i
dostawiam do wystudzenia.
Wystudzone ziemniaki i marchew obieram
ze skórki i kroję w drobną kostkę. Jajka kroję w kostkę, ogórki
kroję w drobną kostkę.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą
kostkę.
Do miski przekładam wszystkie
pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek.
Doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez, natkę pietruszki i
całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny
aby przeszła smakiem.
Sałatka jarzynowa ze śledziami jest
gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 8 grudnia 2016
Śledzie w Sosie Czosnkowym
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
śledzie w sosie czosnkowym dla osób które uwielbiają czosnek.
Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Do przygotowania śledzi z sosem
czosnkowym będziemy potrzebować:
400 g filetów śledziowych a`la Matias
- solone
4 łyżki majonezu (z górką)
4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z
górką)
4 duże ząbki czosnku
opcjonalnie sól do smaku
kilka listków natki pietruszki do
posypania góry
Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie czosnkowym
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Następnie do śmietany z majonezem
przeciskam przez praskę czosnek i dokładnie mieszam, sos jest
gotowy.
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone dodaję do sosu i dokładnie mieszam.
Tak przygotowane śledzie wstawiam do
lodówki na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Przed podaniem
górę posypuję natką pietruszki.
Śledzie w sosie czosnkowym są gotowe,
można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 5 grudnia 2016
Śledzie z Suszonymi Pomidorami
Witam serdecznie
Propozycja na śledzie z suszonymi
pomidorami, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi to polecam wypróbować
przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się
święta.
Do przygotowania śledzi z suszonymi
pomidorami będziemy potrzebować:
500 g filetów śledziowych a`la Matias
- solone
100 g suszonych pomidorów (odsączonych
z zalewy)
200 g cebuli
4 łyżki przecieru pomidorowego (nie
koncentratu)
100 ml oleju
3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
1 łyżeczka cukru
duża szczypta imbiru mielonego
1 łyżka rodzynek
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 większy lub 2 mniejsze słoiki
Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Teraz przygotuję pozostałe składniki
:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Suszone pomidory odsączone z zalewy
kroję w cienkie paseczki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały
olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się
zeszkliła ale nie zrumieniła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję
pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet,
cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie
mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak
przygotowany sos odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.
Teraz śledzie oraz sos nakładam do
słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu i tak na przemian,
następnie nakrywam wieczkami i wstawiam do lodówki na dwa dni. Po
dwóch dniach śledzie są gotowe do podania.
Śledzie z suszonymi pomidorami są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 1 grudnia 2016
Śledzie w Sosie Pomidorowym | Śledzie po Kaszubsku
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem
na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i
proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
500 g filetów śledziowych a`la Matias
- solone
300 g cebuli
4 łyżki koncentratu pomidorowego
(około 120 g)
1/4 szklanki oleju (około 60 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego (jabłkowego)
przyprawy :
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 goździki
pieprz do smaku
Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym
Przygotowanie :
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Teraz przygotuję pozostałe składniki
:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały
olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się
zeszkliła ale nie zrumieniła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję
pozostałe składniki sosu: koncentrat pomidorowy, ocet, cukier,
przyprawy i doprawiam pieprzem. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze
około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do
wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi po
kaszubsku :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.
Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję wystudzony sos i dokładnie
mieszam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na
około 1 godzinę aby przeszły smakiem.
Śledzie w sosie pomidorowym po
kaszubsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)