Nowe Przepisy

środa, 30 listopada 2016

Propozycje na dania i wypieki na Święta Bożego Narodzenia

Witam serdecznie
Zrobiłam spis wszystkich przepisów które znajdują się na obu moich blogach i nadają się do przygotowania na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.
Będę sukcesywnie dodawała tutaj kolejne przepisy lub odświeżała stare (nagrywała nowe filmiki), także zachęcam do zaglądania do tego wpisu co jakiś czas aby sprawdzić czy nie dodałam czegoś nowego a może akurat przepis który dodam, przypadnie państwu do gustu i zostanie przygotowany na święta.
Po kliknięciu na zdjęcie, zostaniesz przeniesiony/na do przepisu.

czwartek, 24 listopada 2016

Sałatka Pełna Witami z Sosem z Awokado

Sałatka z Awokado
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować pyszną i kolorową sałatkę pełną witamin. Sos do sałatki jest zrobiony z awokado dzięki czemu jest jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

1 główka sałaty zielonej
500 g pomidorów
1 czerwona papryka
1 puszka 400 g kukurydzy
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
1 cebula czerwona (około 100 g)
1 pęczek usiekanej natki pietruszki
1 pęczek usiekanego szczypiorku

na sos:
2 awokado
50 ml oliwy lub oleju
sok z 1 cytryny około 50 ml
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
do smaku:
sól (około 1/2 łyżeczki)
pieprz (około 1/2 łyżeczki)


Link do filmu z przygotowania : Sałatka pełna witamin z awokado


Przygotowanie:
Do miski przekładam wypłukaną i osączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę, dodaję posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Umytą i osuszoną sałatkę rwę na mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników.
Umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę, pokrojoną dodaję do sałatki.


Umyte pomidory przekrawam wzdłuż na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę i dodaję do sałatki – pomidorów nie obieram ze skórki.
Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do pozostałych składników.




Składniki na sałatkę mam już przygotowane teraz przygotuję sos:
Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram miąższ ze środka i daję do miseczki.
Do awokado dodaję czosnek (czosnek kroję na mniejsze kawałki dzięki czemu łatwiej będzie go rozdrobnić blenderem), ilość czosnku zależy od tego jak bardzo go lubimy, przy dwóch dużych ząbkach czosnku jego smak jest mocno wyczuwalny. Dodaję sok z cytryny, oliwę, przyprawy i całość rozdrabniam blenderem na jednolita masę – sos jest gotowy.


Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem.

Sałatka pełna witamin jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.