Zrobiłam spis wszystkich przepisów
które znajdują się na obu moich blogach i nadają się do
przygotowania na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.
Będę sukcesywnie dodawała tutaj
kolejne przepisy lub odświeżała stare (nagrywała nowe filmiki),
także zachęcam do zaglądania do tego wpisu co jakiś czas aby
sprawdzić czy nie dodałam czegoś nowego a może akurat przepis
który dodam, przypadnie państwu do gustu i zostanie przygotowany
na święta.
Po kliknięciu na zdjęcie, zostaniesz przeniesiony/na do przepisu.
Chciałabym zaproponować pyszną i
kolorową sałatkę pełną witamin. Sos do sałatki jest zrobiony z
awokado dzięki czemu jest jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Polecam
wypróbować przepis.
Do miski przekładam wypłukaną i
osączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę, dodaję posiekany
szczypiorek i natkę pietruszki.
Umytą i osuszoną sałatkę rwę na
mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych składników.
Umytą paprykę oczyszczam z gniazd
nasiennych i kroję w kostkę, pokrojoną dodaję do sałatki.
Umyte pomidory przekrawam wzdłuż na
pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę i dodaję do
sałatki – pomidorów nie obieram ze skórki.
Cebulę kroję w drobną kostkę i
dodaję do pozostałych składników.
Składniki na sałatkę mam już
przygotowane teraz przygotuję sos:
Awokado przekrawam wzdłuż na pół,
usuwam pestkę i wybieram miąższ ze środka i daję do miseczki.
Do awokado dodaję czosnek (czosnek
kroję na mniejsze kawałki dzięki czemu łatwiej będzie go
rozdrobnić blenderem), ilość czosnku zależy od tego jak bardzo go
lubimy, przy dwóch dużych ząbkach czosnku jego smak jest mocno
wyczuwalny. Dodaję sok z cytryny, oliwę, przyprawy i całość
rozdrabniam blenderem na jednolita masę – sos jest gotowy.
Tak przygotowany sos dodaję do sałatki
i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam
solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 30
minut aby przeszła smakiem.
Sałatka pełna witamin jest gotowa,
można podawać. Życzę smacznego.