Nowe Przepisy

środa, 31 sierpnia 2016

Paprykarz z Mięsem Wieprzowym

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania będziemy potrzebować:

około 500 g mięsa wieprzowego
sok z połowy cytryny (około 30 ml)
duża szczypta cząbru
duża szczypta tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
2 szczypty pieprzu

2 duże papryki czerwone
600 g pomidorów
1 cebula (około 120 g)
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
lub śmietany 12% lub 18%
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka usiekanego szczypiorku
2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypt papryki ostrej
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia
1/2 szklanki wody (około 125 ml)


Link do filmu z przygotowania: Paprykarz z mięsem wieprzowym



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso:
Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę i przekładam do miski. Następnie dodaję cząber, tymianek, majeranek, pieprz, sok z cytryny i dokładnie mieszam. Miskę z mięsem wstawiam do lodówki na około 60 minut.


W tym czasie gdy marynuje się mięso przygotuję pozostałe składniki:
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w nie za długie i cienkie paseczki.
Pomidory obieram ze skórki, aby łatwiej było mi je obrać wcześniej je sparzyłam wrzątkiem. Obrane pomidory przekrawam wzdłuż na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.



Po 60 minutach:
Mięso przekładam na talerz lub tackę i oprószam z każdej strony połową mąki (1 łyżką), następnie na patelni rozgrzewam mocno olej i smażę mięso przez około 5 minut, podsmażone mięso zdejmuję z patelni.



Na pozostałym tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty. Do zeszklonej cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 10 minut.


Następnie dodaję pomidory, podsmażone mięso, wodę, połowę zieleniny, paprykę słodką, ostrą, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Całość duszę pod przykryciem około 25 minut do miękkości składników, od czasu do czasu mieszam.


W międzyczasie przygotuję jogurt do zabielenia:
Do miseczki wlewam około 4 -5 łyżek zimnej wody, dodaję pozostałą mąkę (około 1 łyżkę) i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję jogurt lub śmietanę i dokładnie mieszam.
Gdy składniki są już miękkie dodaję wymieszaną mąkę z jogurtem, dodaję pozostałą zieleninę, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 3 minut. Przed zakręceniem gazu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – paprykarz jest gotowy.


Paprykarz jest gotowy, można podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Sałatka z Awokado | Zdrowa i Pyszna Sałatka z Awokado

przepis na sałatkę z awokado
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i zdrową sałatkę z awokado i pomidorków koktajlowych. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać samą jako lekki posiłek, idealnie również pasuje do wędliny oraz na grilla. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

2 awokado
1 papryka czerwona
500 g pomidorków koktajlowych
1 puszka 400 g kukurydzy
1 cebula czerwona
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy lub oleju
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z awokado



Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobna kostkę i dodaję do cebuli.
Awokado przekrawam wzdłuż na pół usuwam pestkę i obieram awokado ze skórki, następnie kroję w kostkę i dodaję do sałatki.


Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam i dodaję do sałatki, umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i również dodaję do sałatki, dodaję odsączoną kukurydzę. Doprawiam solą, pieprzem, polewam sokiem z cytryny, oliwą i całość dokładnie mieszam.


Sałatka z awokado jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa     



środa, 24 sierpnia 2016

Kotlety z Cukinią i Twarogiem

Przepis na kotlety z cukinią
Witam serdecznie
Propozycja na smaczne kotlety z cukinią i twarogiem, przepis jest bardzo prosty a tak przygotowane kotlety możemy podać same jako przekąskę między posiłkami, podać jako lekką kolację lub wziąć do pracy na drugie śniadanie.


Do przygotowania kotletów z cukinią będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 12 kotletów

1 cukinia (około 300 g)
100 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego)
60 g szynki
100 g bułki tartej
1 jajko
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Kotlety z cukinią



Przygotowanie:

Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, następnie przekładam na sito lub durszlak, oprószam solą i odstawiam na około 30 minut aby cukinia puściła sok.
Szynkę kroję w drobną kostkę.


Po 30 minutach:
Do miski przekładam twaróg i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam.


Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety.


Smażenie:
Kotlety smażę na rozgrzanym oleju na patelni na zloty kolor z obydwu stron (kotlety smażę po około 4 minut z każdej strony). Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – kotleciki są gotowe.



Kotlety z cukinią są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


Surówka z Kalarepy i Jabłka | Pyszna i Zdrowa

przepis na surówkę z kalarepą
Witam serdecznie
Propozycja na surówkę z kalarepy i jabłka, surówka jest bardzo smaczna i zdrowa. Możemy ją podać do obiadu, wędliny lub zjeść samą. Nadaje się również do zabrania do pracy jako lekkie drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania surówki z kalarepą będziemy potrzebować:

500 g jabłek winnych
500 g kalarepy
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku


Link do filmu z przygotowania : Surówka z kalarepą i jabłkiem



Przygotowanie:
Obraną kalarepę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Umyte jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach razem ze skórką i dodaję do kalarepy.




Teraz dodaję sok z cytryny, jogurt naturalny, koperek doprawiam solą i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą.

Surówka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


środa, 17 sierpnia 2016

Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa

zupa bezglutenowa
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i lekką zupę kalafiorową z komosą ryżową, może być ona również przyrządzona przez osoby które nie tolerują glutenu. Polecam wypróbować przepis bo zupa jest naprawdę bardzo smaczna.

Do przygotowania zupy kalafiorowej będziemy potrzebować:

na wywar warzywny:
około 2,5 litra wody
marchew (około 200 g)
korzeń pietruszki (około 100 g)
kawałek korzenia selera (około 100 g)
kawałek pora (około 60 g)
1/2 cebuli (około 60 g)
kilka gałązek koperku
2 małe listki laurowe lub 1 duży

na zupę:
2 litry czystego wywaru
1 kalafior (około 800 g)
1 papryka czerwona (około 250 g)
2 marchewki (około 200 g)
500 g ziemniaków
150 g komosy ryżowej (około 3/4 szklanki)
zamiast komosy możemy dodać kasze jaglaną
500 ml mleka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżeczka tymianku
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Zupa kalafiorowa z komosą ryżową



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wywar:
Do garnka z wodą przekładam listki laurowe, kilka gałązek koperku, oczyszczone i umyte warzywa
kroję na mniejsze kawałki i dodaję do garnka.
Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 45 minut pod przykryciem. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę kalafiorową.



Przygotowanie składników na zupę kalafiorową:
W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję resztę składników na zupę. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do marchewki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników.

Obrane ziemniaki kroję w kostkę i daję do osobnej miseczki. Kalafior dzielę na różyczki i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą.




Końcowe przygotowanie zupy:
Do czystego wywaru wlewam mleko i zagotowuję.
W tym czasie na patelni na rozgrzanym maśle podsmażam czosnek, marchew oraz paprykę przez około 5 minut.



Gdy wywar się zagotuję dodaję do niego ziemniaki, kalafior, podsmażone warzywa z patelni razem z masłem, doprawiam tymiankiem, solą, pieprzem. Od ponownego zagotowania zupę gotuję 10 minut, następnie dodaję wypłukaną komosę ryżową i gotuję jeszcze około 15-20 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – zupa jest gotowa.

Zupa kalafiorowa z komosą ryżową jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


piątek, 12 sierpnia 2016

Spaghetti bez Mięsa w Sosie Pomidorowo-Warzywnym | Spaghetti Wegetariańskie

Spaghetti Wegetariańskie
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym. Spaghetti chociaż, że bez mięsa i sera żółtego powinno również smakować osobom które przepadają za spaghetti z mięsem. Spaghetti jest naprawdę bardzo smaczne, treściwe i lekko strawne. Na przykład po takim spaghetti z mięsem i serem jestem bardziej ospała bo mój organizm musi się bardziej napocić (więcej energii zużyć) aby je strawić niż po tym warzywnym po którym mam przypływ energii, więc polecam wypróbować przepis i od czasu do czasu podać na obiad a każdemu makaron powinien smakować.


Do przygotowania spaghetti będziemy potrzebować:

na sos:
500 g pomidorów
1 mała puszka kukurydzy (około 140 g po odsączeniu)
1 mała papryka zielona (około 120 g)
1 cebula czerwona (około 100 g)
4 łyżki ketchupu łagodnego
2 ząbki czosnku
do smaku:
papryka ostra lub pieprz cayenne
sól, pieprz

olej lub oliwa do smażenia

250 g makaronu spaghetti


Link do filmu z przygotowania : Spaghetti bez mięsa w sosie pomidorowo-warzywnym



Przygotowanie:
Makaron możemy przygotować na dużej patelni ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni o średnicy przynajmniej 26 centymetrów to możemy spaghetti przygotować w rondlu.

Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodam do sosu.

Teraz przygotuję składniki na sos:
Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku.
Umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki.
Pomidory przelewam wrzątkiem i obieram ze skórki, następnie przekrawam wzdłuż na pół, wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą kostkę, pomidory daję do osobnej miseczki.


Składniki na sos mam już pokrojone teraz przygotuję sos:
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez około 3 minuty cebulę z czosnkiem, następnie dodaję paprykę i jeszcze smażę około 5 minut. Następnie dodaję pomidory i jeszcze smażę około 5 minut, na koniec do sosu dodaję ketchup, kukurydzę, doprawiam papryką ostrą, solą, pieprzem i jeszcze smażę około 2 minut.

Do gotowego sosu dodaję makaron, dokładnie mieszam i całość smażę około 3 minut – spaghetti jest gotowe.


Spaghetti bez mięsa jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 

czwartek, 11 sierpnia 2016

Kalarepa ze Szpinakiem | Pyszna i Zdrowa Sałatka

przepis na kalarepę
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kalarepą, szpinakiem oraz rzodkiewką. Sałatka jest pełna witamin i mikroelementów, idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub jako lekka kolacja. Sałatka jest bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Dodam jeszcze tylko że jeżeli mamy kalarepkę z młodymi listkami to możemy również je wkroić do sałatki razem z łodyżkami, sałatka będzie wtedy jeszcze zdrowsza.


Do przygotowania sałatki z kalarepą będziemy potrzebować:

150 g świeżego szpinaku
1 kalarepa (około 400 g)
2 pęczki rzodkiewki
1 opakowanie sera feta (około 250 g)
4 jajka ugotowane na twardo

na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
2 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml)
duża szczypta imbiru mielonego (około 1/4 łyżeczki)
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kalarepą i szpinakiem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję sos:
Do miseczki z majonezem i jogurtem przeciskam przez praskę czosnek, dodaję sok z cytryny, imbir, doprawiam solą (2 duże szczypty) i pieprzem (2 mniejsze szczypty), dokładnie mieszam sos jest gotowy.


Sos mam gotowy teraz przygotuję pozostałe składniki sałatki:
Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem lub ściereczką szpinak kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki.
Umytą rzodkiewkę przekrawam na pół i kroję w cienkie półplasterki i oddaję do szpinaku. Jajka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Ser feta kroję na mniejsze kawałki i również dodaję do sałatki.



Obraną kalarepę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Jeżeli kalarepka ma młode listki to możemy je dokładnie umyć i również wkroić razem z łodyżkami do sałatki.


Teraz sałatkę polewam sosem, dokładnie miesza, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 30 minut przed podaniem aby przeszła smakiem – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kalarepą i szpinakiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

środa, 3 sierpnia 2016

Leczo z Cukinią na Zimę do Słoików

Leczo z Cukinią na Zimę
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać.


Do przygotowania lecza na zimę będziemy potrzebować :

Z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 L lecza
1 kg cukinii
1 kg papryki (można użyć kolorowej)
1 kg pomidorów
2 cebule (około 250 g)
2 ząbki czosnku
przyprawy:
1 papryczka chili lub papryka ostra, pieprz cayenne
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
do smaku
sól (użyłam około 1,5 łyżeczki)
pieprz
olej do smażenia około 70 ml
garnek o pojemności około 4 – 5 L


Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią na zimę do słoików



Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki na leczo:

Obraną cebulę kroję w cienkie półplasterki, obrany czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cieknie paseczki o długości około 2-3 centymetrów i dodaję do cebuli. Papryczkę chili oczyszczam z nasion, drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników.
Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół, każdą połówkę jeszcze raz na pół i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra i daję do osobnej miski.



Umyte pomidory zalewam wrzącą wodą (pomidory możemy zalać wodą w misce, garnku lub zlewie) i zostawiam na około 2 minuty. Następnie odlewam wodę i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii.




Składniki mam już pokrojone teraz będę je dusiła:
W garnku rozgrzewam olej i dodaję cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili, mieszam i duszę około 15 minut od czasu do czasu mieszając.



Po 15 minutach dodaję przyprawy, listek laurowy łamię na mniejsze kawałki, doprawiam solą i dodaję cukinię, pomidory, mieszam i całość duszę jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – leczo jest gotowe do nakładania.




Nakładanie lecza do słoików:
Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam leczo razem z sosem do pełna, pozostawiając około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone) – tak przygotowane słoiki będę pasteryzować.



Pasteryzacja :
Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 15 minut.



Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.



Leczo z cukinią na zimę jest gotowe, można odstawić słoiki do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




wtorek, 2 sierpnia 2016

Marchew do Obiadu z Sosem Jogurtowym

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować pyszną marchew do obiadu i nie tylko ponieważ tak przygotowana marchew idealnie pasuje do podania z mięsem lub wędliną. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej marchewki to polecam wypróbować przepis.


Do przygotowania marchwi będziemy potrzebować:
1 kg marchwi
400 g jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml)
3 ząbki czosnku
sól do smaku

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Marchew do obiadu z sosem jogurtowym



Przygotowanie :
Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę marchew przez około 15 minut tak żeby zmiękła – marchew smażę na małym płomieniu. Usmażoną odstawiam do wystudzenia.

W tym czasie gdy mam odstawioną marchew do wystudzenia przygotuję sos:
Umytą natkę pietruszki drobno siekam i daję do salaterki, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do pietruszki. Dodaję również sok z cytryny, jogurt naturalny, doprawiam solą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.



Do sosu dodaję wystudzoną marchew, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą. Tak przygotowaną marchew przed podaniem wstawiam na około 30 minut do lodówki aby przeszła smakiem.


Marchew z sosem jogurtowym jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.