Nowe Przepisy

piątek, 29 kwietnia 2016

Spaghetti z Tuńczykiem w Sosie Pomidorowym

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Przygotowanie sosu jest bardzo proste i szybkie dzięki czemu możemy szybko przygotować pyszny obiad. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego makaronu to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu spaghetti

500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
2 puszki tuńczyka w kawałkach
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
szczyptę tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia

ser żółty do posypania makaronu na talerzu

Link do filmu z przygotowania: Spaghetti z tuńczykiem



Przygotowanie:
  1. Tuńczyka odsączam z zalewy.
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  3. Czosnek kroję drobniutko i dodaję do cebuli.
  4. Umyte i osączone listki bazylii drobno kroję.


Przygotowanie sosu:
  1. W tym czasie gdy robię sos, makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego dodaję przygotowany sos.
  2. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez kilka minut cebulę razem z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła.
  3. Następnie dodaję tuńczyka i całość smażę jeszcze około 5 minut.
  4. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidory, doprawiam, mieszam i całość jeszcze smażę około 5 minut.
  5. Do gotowego sosu dodaję posiekaną bazylię – sos jest gotowy.
  6. Teraz do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos, całość dokładnie mieszam – makaron jest gotowy. Po nałożeniu makaronu na talerz posypuję go obficie żółtym serem.
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




środa, 27 kwietnia 2016

Zdrowy Koktajl z Pokrzywą

Koktajl z pokrzywą
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl z pokrzywą, koktajl jest pełen witamin oraz minerałów. Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju koktajle, sałatki lub zupy. Pokrzywę należy zbierać z dala od dróg aby nie była zanieczyszczona.

Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne

Będziemy potrzebować:

100 g świeżej pokrzywy
2 banany
1 duże jabłko
mały pęczek natki pietruszki
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
1 szklanka wody niegazowanej
dodatkowo:
sezam lub siemię lniane

Link do filmu z przygotowania: Koktajl z pokrzywy



Przygotowanie:
  1. Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.
  2. Odsączoną pokrzywę kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika.
  3. Umytą i osączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pokrzywy.
  4. Do pojemnika z zieleniną dodaję wodę i całość rozdrabniam blenderem.


  1. Następnie do koktajlu dodaję banany.
  2. Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję razem z miąższem do koktajlu.
  3. Z jabłka wykrawam gniazdo nasienne i razem ze skórką kroję na mniejsze kawałki i dodaję do koktajlu.
  4. Teraz całość rozdrabniam blenderem – koktajl jest dość gęsty.
  5. Tak przygotowany koktajl rozlewam do szklanek i posypuję górę sezamem lub siemieniem lnianym.
Koktajl z pokrzywą jest gotowy, można się częstować. Życzę smacznego i dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa



piątek, 22 kwietnia 2016

Zupa z Pokrzywą i Szpinakiem

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę z pokrzywą i szpinakiem, zupa jest bardzo smaczna i jeżeli ktoś jeszcze takie zupy nie robił to gorąco polecam wypróbować przepis.

Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy. 
Pokrzywę należy zbierać z dala od dróg aby nie była zanieczyszczona.
Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne

Będziemy potrzebować:

2 litry czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego

250 g świeżej pokrzywy
250 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

przyprawy:
3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
duża szczypta mielonego imbiru
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

do zabielenia zupy:
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
50 ml zimnej wody

Link do filmu z przygotowania: Zupa z pokrzywą i szpinakiem



Przygotowanie:

Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny:
  1. Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
  2. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
  3. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.
Przygotowanie zupy z pokrzywą i szpinakiem:
  1. Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.
  2. Umyty i sączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.
  3. Osączoną pokrzywę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do szpinaku.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  5. Tera zna patelni rozgrzewam olej z masłem i dodaję szpinak, pokrzywę i czosnek. Całość smażę około 10 minut.
  6. W międzyczasie garnek z wywarem stawiam na gazie i zagotowuję.
  7. Do gotującego się wywaru dodaję zawartość patelni, doprawiam przyprawami i całość gotuję około 15 minut.

Przygotowanie śmietany do zabielenia zupy:
  1. Do miseczki wlewam około 50 ml zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek.
  2. Następnie dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam.
Po 15 minutach gotowania zupy zabielam ją:
  1. Do miseczki z wymieszaną śmietaną z mąką dodaję chochelkę czystej gotującej się zupy i dokładnie mieszam. Następnie wlewam do zupy i całość dokładnie mieszam.
  2. Zupę po zabieleniu gotuję jeszcze około 5 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa z pokrzywą i szpinakiem jest gotowa, można ją podać z ugotowanym na twardo jajkiem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





środa, 20 kwietnia 2016

Puszysta Drożdżówka z Kruszonką

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i bardzo puszystą drożdżówkę z kruszonką, przepis jest prosty a drożdżówka bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania z mlekiem, kakao lub do kawy. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiej drożdżówki to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:
użyłam foremki o wymiarach spodu 22cm x 18cm

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
3 żółtka
1 całe jajko
250 ml letniego mleka
120 g cukru kryształ
100 g roztopionego i przestudzonego masła lub margaryny
35 g drożdży świeżych
50 g rodzynek
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
na kruszonkę:
80 g mąki pszennej
50 g cukru kryształ
50 g masła dobrze schłodzonego

Link do filmu z przygotowania: Drożdżówka z kruszonką



Przygotowanie:

Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach:

  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie się połączą a rodzynki na sam koniec wyrabiania ciasta.
  2. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam łyżką. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas mieszam łyżką w misce przez około 3-4 minuty. Tak żeby się dokładnie połączyły a ciasto stało się lśniące.
  3. Gdy ciasto mam wyrobione dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
  4. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki:
  1. Pod koniec wyrastania ciasta robię kruszonkę, na blat wysypuję mąkę, cukier dodaję masło i pocierając składniki dłońmi łączę je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.


Po około 40 minutach:
  1. Foremkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, aby łatwiej było mi przełożyć ciasto dłoń nawilżam olejem.
  3. Ciasto w foremce równo rozprowadzam i wyrównuję dłonią nawilżoną olejem.
  4. Po wyrównaniu górę drożdżówki posypuję obficie kruszonką. Blaszkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczenie drożdżówki z kruszonką:
  1. Foremkę z drożdżówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Drożdżówkę piekę około 50 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Drożdżówka z kruszonką jest już upieczona, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Wiosenna Sałatka z Pokrzywą

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i zdrową sałatkę z pokrzywą, sałatka jest pełna witamin oraz minerałów a dzięki dodaniu białego sera zawiera również białko. Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy. Pokrzywę należy zbierać z dala od róg aby nie była zanieczyszczona.

Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa i jej działanie zdrowotne


Będziemy potrzebować:

4 duże garście świeżej pokrzywy (około 120 g)
300 g pomidorów
200 g białego sera
1 pęczek rzodkiewki
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek koperku
pęczek szczypiorku
na sos:
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy lub oleju
szczypta cukru
sól do smaku

Link do filmu z przygotowania: Wiosenna sałatka z pokrzywą



Przygotowanie:

Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i przelewam wrzątkiem, następnie pokrzywę odstawiam do odsączenia i wystudzenia.

Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę pietruszki, szczypiorek), drobno siekam.
Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w kostkę.
Wystudzoną pokrzywę drobno kroję.



Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę.
Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki.
Teraz przygotuję sos: do miseczki daję sok z cytryny, oliwię, szczyptę cukru, dwie duże szczypty soli i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki.

Całość dokładnie mieszam- sałatka z pokrzywą jest gotowa.





Sałatka z pokrzywą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





piątek, 15 kwietnia 2016

Ciastka Łabędzie – Amoniaczki

Witam serdecznie
Propozycja na proste i bardzo smaczne ciastka amoniaczki w kształcie łabędzi. Jest to klasyczny przepis na ciastka amoniaczki, tylko że je uformowałam na kształt łabędzi. Jeżeli nie lubimy zapachu amoniaku lub nie mamy akurat amoniaku pod ręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach ciastek łabędzi

500 g maki pszennej
120 g cukru pudru
100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
1 jajko całe
2 żółtka
1/2 szklanki mleka ( 125ml)
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

białko to pomalowania ciastek przed pieczeniem
cukier kryształ gruby lub cukier perlisty do posypania ciastek przed pieczeniem

Link do filmu z przygotowania: Ciastka łabędzie - amoniaczki



Przygotowanie :


Do mleka dodaję amoniak i dokładnie mieszam.

Teraz na blat wysypuję mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól, dodaję masło lub margarynę (w temperaturze pokojowej) i pocierając dłońmi łączę składniki. Składniki możemy również połączyć ze sobą siekając je nożem.


Następnie w tak połączonych składnikach robię dołeczek , na środek wlewam żółtka i całe jajko , delikatnie łączę palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko z amoniakiem również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ).

Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać .

Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło.



Po 30 minutach:
Z ciasta odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 3 mm aby ciasto nie kleiło się do blatu, blat podsypuję delikatnie mąką a wałek smaruję mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki – wielkość krążków zależy od tego jak duże ciastka chcemy upiec (ja wykrawałam krążki szklanką ).


Teraz krążek ciasta składam na pół i nacinam w trzech miejscach (dokładnie pokazałam to na filmiku). Pierwsze nacięcie od brzeg złożenia nacinam do 3/4 długości krążka z tego paska formuję szyję i łebek łabędzia. Dwa pozostałe nacięcia robię poniżej pierwszego i krótsze tak do 2/5 długości krążka i je rozchylam to będą pióra łabędzia gdy siedzi.

Tak uformowane ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Teraz górę ciastek maluję rozmąconym białkiem i posypuję cukrem.

Pieczenie ciastek łabędzi – amoniaczków:

Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .

Ciastka łabędzie - amoniaczki piekę na złoty kolor około 15 minut.

Ciastka łabędzie - amoniaczki są gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

środa, 13 kwietnia 2016

Kasza Jaglana z Bananami i Kiwi

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie lub podwieczorek z kaszą jaglaną i bananami, tak przygotowana kasza jaglana będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis bo kaszka jest naprawdę bardzo smaczna.

Będziemy potrzebować:

1 kiwi
2 banany
100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 kubek 400 g jogurtu naturalnego

dodatkowo kaszkę możemy dosłodzić
miodem, cukrem lub cukrem brązowym

Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z bananami



Przygotowanie:


Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia.

Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję pokrojone banany, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kiwi, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem.

Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.
Kasza jaglana z bananami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




Przepis na Rosół Drobiowy

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na domowy rosół drobiowy. Ameryki tym przepisem nie odkryję ponieważ chyba prawie wszyscy wiedzą jak ugotować rosół, no ale że w komentarzach oraz w prywatnych wiadomościach kilka osób odwiedzających mojego bloga oraz kanał na Youtube prosiło mnie abym przedstawiła przepis na domowy rosół, więc to czynię :).
Każdy przepis na rosół drobiowy jest praktycznie taki sam jedynie czym się różnią to długością gotowania samego rosołu, ilościami warzyw oraz przyprawami, wiele osób dodaje do rosołu lubczyk, maggi lub kostkę rosołową ja staram się nie dodawać tych przypraw za to dodaję do rosołu jeżeli akurat mam suszone grzybki i kawałek kapusty włoskiej. Ale i tak jestem pewna że każdy rosół jaki ugotujemy i tak jest tym najlepszym bo ugotowanym przez nas samych.

Do przygotowania rosołu będziemy potrzebować:

3 litry wody
1 kura rosołowa lub kurczak o wadze około 1,2 kg (mogą być również kawałki kurczaka)

warzywa:
marchew – około 200 g
pietruszka – około 110 g
cebula – około 80 g
kawałek pora – około 50 g
kawałek korzenia selera – około 60 g
2-3 gałązki koperku
2-3 gałązki natki pietruszki

przyprawy:
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu czarnego
sól, pieprz

jeżeli lubimy możemy dodać:
kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g
2 grzybki suszone

zielenina do posypania rosołu na talerzu

Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy



Przygotowanie:
  1. Umytego kurczaka wkładam do garnka.
  2. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki.

  3. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku).

  4. Cebulę obieram tylko z wierzchniej łupy i przekrawam na pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy.
  5. Całość zalewam zimna wodą.


Gotowanie rosołu:
  1. Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować.

  2. Gdy rosół się zagotuje to zmniejszam płomień i gotuję na małym ogniu tak żeby rosół tylko delikatnie się ruszał a nie mocno gotował. Garnka nie nakrywam szczelnie pokrywką tylko pozostawiam szparkę.

  3. Pod koniec gotowania rosół doprawiam solą i pierzem.
  4. Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy.
  5. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu.
  6. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną.
Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka Ziemniaczana z Szynką

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i prostą w przygotowaniu sałatkę ziemniaczaną z szynką i groszkiem, tak przygotowana sałatka może stanowić samodzielny posiłek.

Będziemy potrzebować:

350 g szynki w kawałku (na przykład z indyka)
1 puszka 400 g groszku konserwowego
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach (około 500 g)
3 łyżki majonezu
1 ogórek sałatkowy
do smaku:
sól, pieprz

Link do filmu z przygotowania: Sałatka ziemniaczana z szynką



Przygotowanie:
  1. Umyte ziemniaki gotuję do miękkości w mundurkach, ugotowane odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone obieram ze skórki.
  2. Ogórka obieram i kroję w kostkę.
  3. Wystudzone i obrane ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do ogórków.
  4. Szynkę kroję w kostkę i dodaję do pozostałych składników.

  5. Dodaję odsączony na durszlaku groszek, doprawiam solą i pieprzem, dodaję majonez i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa.



Sałatka ziemniaczana z szynką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kasza Jaglana z Gruszkami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie lub podwieczorek z kaszą jaglaną, tak przygotowana kasza jaglana będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis bo kaszka jest naprawdę bardzo smaczna.

Będziemy potrzebować:

2 duże gruszki (około 500 g)
100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
1 kubek 400 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki kakao ciemnego

dodatkowo kaszkę możemy dosłodzić
miodem, cukrem lub cukrem brązowym

Link do filmu z przygotowania: Kasza jaglana z gruszkami



Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia.
  2. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję kakao, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem.
  3. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.

Kasza jaglana z gruszkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




niedziela, 10 kwietnia 2016

Pyszne Ciastka Amerykanki

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne ciastka Amerykanki, który otrzymałam od jednego z moich widzów na Youtube o nazwie „Merkawa 22”, jestem bardzo wdzięczna za przepis ponieważ ciastka są znakomite i bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze takich ciastek nie piekł .


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 30 ciastek

420 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) – 2,5 szklanki
100 g masła o temperaturze pokojowej
120 g cukru pudru – 3/4 szklanki
3 małe jajka lub 2 duże
2 łyżeczki amoniaku (14 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka (około 190 ml)
na lukier:
5 łyżek gorącej wody
około 250 g cukru pudru

Link do filmu z przygotowania: Ciastka Amerykanki



Przygotowanie:
  1. Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta.

  2. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję na puszystą masę.
  3. Następnie do masy dodaję po jednym jajku cały czas miksując.

  4. Gdy jajka połączą się z masą dodaję stopniowo na przemian mąkę i mleko – cały czas miksując.
  5. Na koniec dodaję mleko z amoniakiem i jeszcze przez chwilę miksuję – ciasto ma dość gęstą i lepką konsystencję.
Pieczenie ciastek:
  1. Tak przygotowane ciasto nakładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakładam w dużych odstępach (na jednej blasze mieści się 12 szt ciastek).

  2. Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu.

  3. Ciastka piekę około 17-18 minut na zloty kolor.
  4. Upieczone ciastka odstawiam do wystudzenia.

Przygotowanie lukru:
  1. Do miski wlewam gorącą wodę i dodaję stopniowo cukier puder cały czas miksując. Ilość cukru pudru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać ( ja użyłam około 220 g cukru pudru).
  2. Tak przygotowanym lukrem maluję spód ciastek i odkładam do zastygnięcia lukru.
Ciastka Amerykanki są gotowe, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.