Nowe Przepisy

czwartek, 24 marca 2016

Przepis na Lukier Królewski

Witam serdecznie
Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek.

Będziemy potrzebować:

około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować)
1 białko
1,5 łyżki soku z cytryny


Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski



Przygotowanie:
  1. Do miski daję białko, dodaję  cukier i miksuję.
  2. Dodaję sok z cytryny, nadal miksuję i dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji.

  3. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważać aby nie był za gęsty.


Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych wypieków.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


Babka Cytrynowa Lukrowana

Babka Cytrynowa Lukrowana
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje.

Będziemy potrzebować:
użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

240 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
180 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru pudru
180 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
6 jajek rozdzielone żółtka od białek
120 g śmietany 12% lub 18%
otarta skórka z 1 cytryny (1 łyżka)
sok wyciśnięty z jednej cytryny (50 ml)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Link do filmu z przygotowania: Babka cytrynowa



Przygotowanie :
Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera.
  1. Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę.
  2. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję, gdy żółtko połączy się z masą dodaję kolejne.

  3. Po żółtkach dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując.
  4. Gdy śmietana połączy się z ciastem dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując.

  5. Na koniec do ciasta dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję.
  6. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem.


Pieczenie babki cytrynowej:
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem.
  2. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę.

  3. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
  4. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 45 minutach – i nadal piec dzięki przykryciu bardziej nie powinna zbrązowieć.

  5. Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona.

  6. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki.
  7. Po udekorowaniu babkę odstawiam aby polewa lub lukier zastygł.
Babka cytrynowa jest gotowa, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







niedziela, 20 marca 2016

Sos Chrzanowy z Jabłkiem – Biały lub Czerwony

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować bardzo szybki i prosty w przygotowaniu sos chrzanowy z jabłkiem. Sos jest bardzo smaczny i idealnie nadaje się do podania z mięsem, wędlinami lub jajkami, można również nim posmarować kanapki. Dodatkowo sos możemy przygotować dwu kolorowy, dodając do części sosu ćwikłę, sos z ćwikłą jest również bardzo smaczny a dodatkowo na stole bardzo ładnie się prezentuje. Także jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

100 g startego chrzanu ze słoika lub świeżego (około 4 łyżki z górką)
250 g śmietany kwaśnej 12% lub 18% (około 8 łyżek)
1 jabłko (około 150 g przed obraniem)
do smaku:
2 łyżeczki soku z cytryny
2 szczypty cukru kryształ
2 szczypty soli

jeżeli chcemy zabarwić sos na czerwono to dodajemy ćwikłę


Link do filmu z przygotowania: Sos chrzanowy z jabłkiem



Przygotowanie:
  1. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o średnich oczkach.
  2. Do śmietany dodaję chrzan (jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy sos to dodajemy mniej chrzanu), jabłko, sok z cytryny, sól, cukier i całość dokładnie mieszam.
  3. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos chrzanowy jest gotowy.
  4. Jeżeli chcemy to część sosu możemy zabarwić na kolor czerwony ćwikłą, do kilku łyżek sosu chrzanowego dodaję 2-3 łyżeczki ćwikły i dokładnie mieszam – sos czerwony jest gotowy.
Sos chrzanowy z jabłkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam serdecznie  





sobota, 19 marca 2016

Pyszna Sałatka z Jajkiem i Szynką

Pyszna Sałatka z Jajkiem i Szynką
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem i szynką, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do przygotowania na Święta Wielkanocne które zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
6 łyżek majonezu
300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka)
200 g ogórków konserwowych
1 łyżka startego chrzanu (ze słoika lub świeżego)
2 łyżki usiekanego szczypiorku
do smaku:
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z jajkiem i szynką



Przygotowanie:
  1. Ogórki kroję w drobną kostkę.
  2. Jajka kroję w kostkę.
  3. Szynkę kroję w drobną kostkę.
  4. Kukurydze odsączam z zalewy.
  5. Do majonezu dodaję chrzan, szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
  6. Wszystkie składniki sałatki przekładam do salaterki, dodaję sos i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa.
Sałatka z jajkiem i szynką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


piątek, 18 marca 2016

Jak Przygotować Zakwas na Żurek

Witam serdecznie
Zakwas na żurek możemy kupić gotowy w sklepie lub przygotować samej/mu w domu, wcale nie jest to trudne a jaka satysfakcja że żurek lub biały barszcz na Wielkanocnym stole jest przygotowany z własnego zakwasu:). Jest wiele przepisów na zakwas na żurek ale może akurat komuś spodoba się mój i przygotuje według mojego przepisu.

Będziemy potrzebować:

1 szklanka mąki żytniej (około 150 g)
3 szklanki przegotowanej letniej wody (750 ml)
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

słoik
ściereczka lub ręcznik papierowy


Link do filmu z przygotowania: Zakwas na żurek




Przygotowanie:
  1. Czosnek kroję na mniejsze kawałki i daję do słoika, dodaję ziele angielskie, listki laurowe.
  2. Wsypuję mąkę, wlewam wodę i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby nie było grudek mąki (słoik możemy również zakręcić wieczkiem i potrząsając wymieszać składniki).
  3. Słoik nakrywam ściereczką (lub papierowym ręcznikiem) i obwiązuję sznureczkiem lub gumką recepturką.
  4. Tak przygotowany zakwas odstawiam w ciepłe miejsce na około 5 dni, po tym czasie można zakwas użyć do ugotowania żurku lub białego barszczu.
Życzę pysznego żurku lub barszczu białego z tego zakwasu.
Pozdrawiam Babcia Ewa 



środa, 16 marca 2016

Sałatka z Fasolą i Ananasem

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną sałatkę z fasolą i ananasem, sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania z różnego rodzaju wędlinami i nie tylko. Jeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie robił to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

1 puszka ananasa
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
300 g ogórków konserwowych
3 łyżki majonezu
1 puszka 400 g fasoli białej
do smaku:
sól, pieprz
duża szczypta czosnku granulowanego


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolą i ananasem


Przygotowanie:
  1. Fasolę biała i czerwoną odsączam z zalewy na durszlaku i przelewam wodą.
  2. Ananasa również odsączam z zalewy i kroję w nie za dużą kostkę.
  3. Ogórki kroję w drobniutką kostkę.
  4. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, dodaję majonez i doprawiam.
  5. Sałatkę dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa.
Sałatka z fasolą i ananasem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



Koktajl Antynowotworowy Zawierający Likopen

Koktajl Antynowotworowy Zawierający Likopen
Witam serdecznie
Propozycja na bardzo zdrowy i pyszny koktajl z awokado i soku pomidorowego. Wyjaśnię może w kilku słowach dlaczego napisałam w tytule że jest to koktajl antynowotworowy. 

Pomidory szczególnie przetworzone w postaci soku, ketchupu, koncentratu zawierają bardzo duże ilości Likopenu który neutralizuje wolne rodniki które są odpowiedzialne za rozwój różnego rodzaju nowotworów innymi słowy Likopen jest silnym przeciwutleniaczem.

A dzięki dodaniu awokado do koktajlu zawarte w nim tłuszcze wspomagają przyswajanie Likopenu przez nasz organizm aż czterokrotnie, więc połączenie tych dwóch składników sprawia że ten koktajl jest szczególnie zdrowy i antynowotworowy.

Więcej na temat Likopenu  możemy poczytać na stronie: 
o awokado:

Będziemy potrzebować:

1 awokado
500 ml soku pomidorowego
2 łodygi selera naciowego


Link do filmiku z przygotowania: Koktajl antynowotworowy



Przygotowanie:
  1. Umyty seler kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika.
  2. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ który dodaję do selera.
  3. Do pojemnika wlewam sok z pomidorów i całość rozdrabniam blenderem – koktajl jest gotowy.
Koktajl antynowotworowy jest gotowy. Życzę dużo zdrowia i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




wtorek, 15 marca 2016

Pyszna Sałatka z Kaszki Kuskus

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną sałatkę z kaszki kuskus, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu a do tego bardzo pożywna. Idealnie nadaje się do pracy na drugie śniadanie lub na szybką kolację. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

300 g kaszki kuskus
150 g sera żółtego
300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka)
2 średnie pomidory (około 300 g)
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz

oraz 300 ml wrzącej wody do zalania kaszki kuskus


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kaszki kuskus



Przygotowanie:
  1. Kaszkę kuskus przesypuję do miski i zalewam wrzącą wodą. Mieszam i odstawiam do napęcznienia i wystudzenia (od czasu do czasu możemy przemieszać aby kaszka się nie zbryliła).
  2. Szynkę kroję w drobną kostkę.
  3. Ser żółty również kroję w drobną kostkę.
  4. Umyte pomidory kroję w kostkę razem ze skórką.
Końcowe przygotowanie sałatki z kaszki kuskus:
  1. Do zimnej kaszki kuskus dodaję wszystkie składniki sałatki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kaszki kuskus jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 








Jajka Faszerowane w Skorupkach z Pieczarkami

Jajka Faszerowane w Skorupkach z Pieczarkami
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne jajka faszerowane z pieczarkami, które można przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, jeżeli ktoś jeszcze takich faszerowanych jajek nie robił to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

6 jajek ugotowanych na twardo
50 g pieczarek
3 łyżki usiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
do smaku:
sól, pieprz

olej lub masło do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Jajka faszerowane z pieczarkami



Przygotowanie:
  1. Ugotowane na twardo i wystudzone jajka przekrawam wzdłuż na pół nożem (jajek nie obieram ze skorupki).
  2. Z przekrojonych jajek wybieram delikatnie żółtka i białka, skorupek nie wyrzucam nałożę do nich gotowy farsz.
  3. Białka i żółtka drobno siekam.
  4. Umyte pieczarki drobniutko kroję.
  5. Umyty szczypiorek drobno siekam.
Przygotowanie farszu:
  1. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażę pieczarki przez około 5 minut.
  2. Teraz do miski przekładam posiekane jajka, szczypiorek, pieczarki doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.



Końcowe przygotowanie faszerowanych jajek:
  1. Tak przygotowany farsz nakładam do skorupek delikatnie ugniatając, farsz nakładam tak żeby była lekka góreczka.
  2. Po nałożeniu farszu górę oprószam bułką tartą (delikatnie przyciskając żeby bułka nie spadła) lub kładę jajko stroną z farszem na bułce tartej i delikatnie przyciskam żeby bułka tarta nie spadła.
  3. Teraz na patelni rozgrzewam tłuszcz i kładę jajka farszem do dołu i smażę około 5 minut tak żeby bułka tarta ładnie się zrumieniła.
  4. Po usmażeniu jajka układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z tłuszczu – jajka są gotowe.
Jajka faszerowane z pieczarkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa





piątek, 11 marca 2016

Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej

Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na tradycyjną babkę drożdżową, babka jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i idealnie nadaje się by ją upiec na zbliżające się Święta Wielkanocne. Jeżeli jeszcze ktoś nie piekł takiej babki to polecam upiec z tego przepisu:).

Będziemy potrzebować:

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
120 g cukru kryształ
200 ml letniego mleka
80 g masła roztopionego i przestudzonego
4 żółtka
100 g rodzynek
35 g drożdży świeżych
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

na polewę czekoladową :
45 g cukru pudru
60 g masła
2 łyżki kakao ciemnego
2 łyżki mleka


Link do filmu z przygotowania: Wielkanocna babka drożdżowa



Przygotowanie :
Ciasto można przygotować robotem lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama.

Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki .
  2. Wszystko razem mieszam , miskę nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach:
  1. Do rozczynu dodaję : mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką.
  2. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto wyrabiam łyżką w misce około 3 minut.
  3. Na koniec do wyrobionego ciasta dodaję rodzynki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem aby łatwiej było przełożyć ciasto do foremki dłoń nawilżam olejem i przekładam ciasto, górę ciasta wyrównuję dłonią.
  5. Foremkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę.


Pieczenie babki drożdżowej:
  1. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu.
  2. Babkę piekłam około 45 minut .
  3. Jeżeli babka nie jest jeszcze upieczona a góra zbyt szybko brązowieje to możemy nakryć babkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec.
  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona .
  5. Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki.
Dekorowanie babki drożdżowej:
Wystudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję polewą czekoladową.

Polewę przygotowałam według tego przepisu z połowy porcji:
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa z kakao




Można również przygotować polewę według tego przepisu:
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa bez masła




  1. Tak przygotowaną i przestudzoną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy.
Wielkanocna babka drożdżowa jest gotowa. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

wtorek, 8 marca 2016

Makaron z Sosem z Awokado – Zdrowy i Smaczny Obiad

Makaron z awokado
Witam serdecznie
Propozycja na bardzo szybki w przygotowaniu makaron z sosem z awokado. Makaron jest bardzo smaczny i zdrowy, powinien posmakować każdemu ponieważ smakuje nawet członkom mojej rodziny według których najlepszy makaron to taki który jest z mięsem i serem :). Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu taki jaki lubimy
na sos:
2 awokado
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy lub oleju
50 ml soku z cytryny
kilka listków świeżej bazylii
lub
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta papryki ostrej
duża szczypta kolendry mielonej
sól do smaku


Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem z awokado



Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i do gorącego makaronu dodam sos.
Przygotowanie sosu z awokado:
  1. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ który daję do pojemnika w którym przygotuję sos.
  2. Do awokado dodaję resztę składników na sos, doprawiam i całość rozdrabniam blenderem na jednolitą masę – sos z awokado jest gotowy.
  3. Teraz do gorącego makaronu dodaję sos i dokładnie mieszam – makaron jest gotowy.
Makron z sosem z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





czwartek, 3 marca 2016

Zupa z Kaszą Jaglaną i Kalafiorem – Smaczna i Zdrowa

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować bardzo zdrową i smaczną zupę z kaszy jaglanej. Zupa jest bardzo smaczna, syta i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś nie robił jeszcze takiej zupy to zachęcam do wypróbowania przepisu.

Będziemy potrzebować:

2 litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego

1 kalafior (około 1kg)
200 g kaszy jaglanej
200 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki
200 g marchwi
3 łyżki usiekanego koperku
sól, pieprz

opcjonalnie śmietana do dodania do zupy na talerzu

z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy


Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej



Przygotowanie:
Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny:
  1. Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
  2. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
  3. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.


Przygotowanie zupy z kaszą jaglaną:
  1. Umyty i osączony kalafior kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka.
  2. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę i dodaję do garnka.
  3. Następnie dodaję wywar i garnek stawiam na gazie.

  4. Gdy zupa się zagotuje dodaję kaszę jaglaną, mieszam i gotuję zupę około 20 minut tak żeby kalafior był miękki.
  5. Następnie dodaję groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5 minut.

  6. Zakręcam gaz dodaję koperek, mieszam – zupa jest gotowa.
  7. Na talerzu przede podaniem możemy dodać śmietanę.
Zupa z kaszą jaglaną i kalafiorem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.