Dodaję sok z
cytryny, nadal miksuję i dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania
odpowiadającej konsystencji.
Czym więcej cukru
dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważać aby nie był
za gęsty.
Tak przygotowanym lukrem
możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po
udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę
udanych wypieków.
Propozycja
na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy
również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka
jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli
ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec
babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje.
Będziemy
potrzebować:
użyłam
foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
240 g mąki
pszennej (typ 450, 500 lub 550)
180 g mąki
ziemniaczanej
180 g
cukru pudru
180 g
masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
Babkę cytrynową możemy przygotować
w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym
przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę
miksera.
Do miski daję masło, cukier i
miksuję na puszystą masę.
Następnie dodaję po jednym
żółtku i miksuję, gdy żółtko połączy się z masą dodaję
kolejne.
Po żółtkach dodaję stopniowo
śmietanę cały czas miksując.
Gdy śmietana połączy się z
ciastem dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo
mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując.
Na koniec do ciasta dodaję
skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję.
Teraz ubijam białka na sztywną
pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję
tak żeby piana połączyła się z ciastem.
Pieczenie babki cytrynowej:
Tak przygotowane ciasto
przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem.
Babkę wstawiam do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę.
Babkę piekłam około 60 minut
w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia
bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią
aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po
około 45 minutach – i nadal piec dzięki przykryciu bardziej nie
powinna zbrązowieć.
Aby sprawdzić czy babka jest
upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest
suchy to znaczy że jest upieczona.
Upieczoną babkę wybijam z
foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję
lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć cukrem
pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy
przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy
do udekorowania babki.
Po udekorowaniu babkę odstawiam
aby polewa lub lukier zastygł.
Babka cytrynowa jest gotowa, można
podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Chciałabym zaproponować bardzo szybki
i prosty w przygotowaniu sos chrzanowy z jabłkiem. Sos jest bardzo
smaczny i idealnie nadaje się do podania z mięsem, wędlinami lub
jajkami, można również nim posmarować kanapki. Dodatkowo sos
możemy przygotować dwu kolorowy, dodając do części sosu ćwikłę,
sos z ćwikłą jest również bardzo smaczny a dodatkowo na stole
bardzo ładnie się prezentuje. Także jeżeli ktoś jeszcze nie
robił takiego sosu to polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
100 g startego chrzanu ze słoika lub
świeżego (około 4 łyżki z górką)
250 g śmietany kwaśnej 12% lub 18%
(około 8 łyżek)
1 jabłko (około 150 g przed obraniem)
do smaku:
2 łyżeczki soku z cytryny
2 szczypty cukru kryształ
2 szczypty soli
jeżeli chcemy zabarwić sos na
czerwono to dodajemy ćwikłę
Jabłko obieram ze skórki i
ścieram na tarce o średnich oczkach.
Do śmietany dodaję chrzan
(jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy sos to dodajemy mniej
chrzanu), jabłko, sok z cytryny, sól, cukier i całość dokładnie
mieszam.
Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to
doprawiam – sos chrzanowy jest gotowy.
Jeżeli chcemy to część sosu
możemy zabarwić na kolor czerwony ćwikłą, do kilku łyżek sosu
chrzanowego dodaję 2-3 łyżeczki ćwikły i dokładnie mieszam –
sos czerwony jest gotowy.
Sos chrzanowy z jabłkiem jest gotowy,
można podawać. Życzę smacznego.
Propozycja na pyszną
sałatkę z jajkiem i szynką, jest prosta w przygotowaniu i bardzo
smaczna. Idealnie nadaje się do przygotowania na Święta
Wielkanocne które zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli ktoś
jeszcze nie robił takiej sałatki to polecam wypróbować przepis.
Zakwas na żurek możemy
kupić gotowy w sklepie lub przygotować samej/mu w domu, wcale nie
jest to trudne a jaka satysfakcja że żurek lub biały barszcz na
Wielkanocnym stole jest przygotowany z własnego zakwasu:). Jest
wiele przepisów na zakwas na żurek ale może akurat komuś spodoba
się mój i przygotuje według mojego przepisu.
Czosnek kroję na
mniejsze kawałki i daję do słoika, dodaję ziele angielskie,
listki laurowe.
Wsypuję mąkę,
wlewam wodę i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby nie
było grudek mąki (słoik możemy również zakręcić wieczkiem i
potrząsając wymieszać składniki).
Słoik nakrywam
ściereczką (lub papierowym ręcznikiem) i obwiązuję sznureczkiem
lub gumką recepturką.
Tak przygotowany
zakwas odstawiam w ciepłe miejsce na około 5 dni, po tym czasie
można zakwas użyć do ugotowania żurku lub białego barszczu.
Życzę pysznego żurku
lub barszczu białego z tego zakwasu.
Podzielę się przepisem na pyszną
sałatkę z fasolą i ananasem, sałatka jest bardzo szybka w
przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania z różnego rodzaju
wędlinami i nie tylko. Jeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie
robił to polecam wypróbować przepis.
Propozycja na bardzo zdrowy i pyszny
koktajl z awokado i soku pomidorowego. Wyjaśnię może w kilku
słowach dlaczego napisałam w tytule że jest to koktajl
antynowotworowy. Pomidory szczególnie przetworzone w postaci soku,
ketchupu, koncentratu zawierają bardzo duże ilości Likopenu który
neutralizuje wolne rodniki które są odpowiedzialne za rozwój
różnego rodzaju nowotworów innymi słowy Likopen jest silnym
przeciwutleniaczem.
A dzięki dodaniu awokado do koktajlu
zawarte w nim tłuszcze wspomagają przyswajanie Likopenu przez nasz
organizm aż czterokrotnie, więc połączenie tych dwóch składników
sprawia że ten koktajl jest szczególnie zdrowy i antynowotworowy.
Więcej na temat Likopenu możemy poczytać na stronie:
Podzielę się przepisem
na pyszną sałatkę z kaszki kuskus, jest bardzo prosta i szybka w
przygotowaniu a do tego bardzo pożywna. Idealnie nadaje się do
pracy na drugie śniadanie lub na szybką kolację. Polecam
wypróbować przepis.
Kaszkę kuskus
przesypuję do miski i zalewam wrzącą wodą. Mieszam i odstawiam
do napęcznienia i wystudzenia (od czasu do czasu możemy
przemieszać aby kaszka się nie zbryliła).
Szynkę kroję w
drobną kostkę.
Ser żółty również
kroję w drobną kostkę.
Umyte pomidory kroję
w kostkę razem ze skórką.
Końcowe przygotowanie
sałatki z kaszki kuskus:
Do zimnej kaszki
kuskus dodaję wszystkie składniki sałatki, doprawiam solą,
pieprzem i dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa.
Sałatka z kaszki kuskus
jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Propozycja na pyszne jajka faszerowane
z pieczarkami, które można przygotować na zbliżające się Święta
Wielkanocne, jeżeli ktoś jeszcze takich faszerowanych jajek nie
robił to polecam wypróbować przepis.
Ugotowane na twardo i wystudzone
jajka przekrawam wzdłuż na pół nożem (jajek nie obieram ze
skorupki).
Z przekrojonych jajek wybieram
delikatnie żółtka i białka, skorupek nie wyrzucam nałożę do
nich gotowy farsz.
Białka i żółtka drobno siekam.
Umyte pieczarki drobniutko kroję.
Umyty szczypiorek drobno siekam.
Przygotowanie farszu:
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni
smażę pieczarki przez około 5 minut.
Teraz do miski przekładam
posiekane jajka, szczypiorek, pieczarki doprawiam solą, pieprzem i
dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie faszerowanych
jajek:
Tak przygotowany farsz nakładam
do skorupek delikatnie ugniatając, farsz nakładam tak żeby była
lekka góreczka.
Po nałożeniu farszu górę
oprószam bułką tartą (delikatnie przyciskając żeby bułka nie
spadła) lub kładę jajko stroną z farszem na bułce tartej i
delikatnie przyciskam żeby bułka tarta nie spadła.
Teraz na patelni rozgrzewam
tłuszcz i kładę jajka farszem do dołu i smażę około 5 minut
tak żeby bułka tarta ładnie się zrumieniła.
Po usmażeniu jajka układam na
ręczniku papierowym aby odsączyć z tłuszczu – jajka są
gotowe.
Jajka faszerowane z pieczarkami są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Podzielę
się przepisem na tradycyjną babkę drożdżową, babka jest prosta
w przygotowaniu, bardzo smaczna i idealnie nadaje się by ją upiec na zbliżające się Święta Wielkanocne. Jeżeli jeszcze ktoś nie
piekł takiej babki to polecam upiec z tego przepisu:).
Ciasto można przygotować robotem
lub ręcznie, kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka
sama.
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże,
dodaję 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50
ml letniego mleka, 1 łyżkę mąki .
Wszystko razem mieszam , miskę
nakrywam ściereczką i dostawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozczyn powinien stać się
puszysty jak pianka .
Po 15 minutach:
Do rozczynu dodaję : mleko,
cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier
waniliowy i wszystko razem mieszam łyżką.
Do wstępnie połączonych
składników dodaję roztopione i przestudzone masło, ciasto
wyrabiam łyżką w misce około 3 minut.
Na koniec do wyrobionego ciasta
dodaję rodzynki i całość jeszcze raz dokładnie mieszam.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem aby łatwiej było
przełożyć ciasto do foremki dłoń nawilżam olejem i przekładam
ciasto, górę ciasta wyrównuję dłonią.
Foremkę z ciastem nakrywam
ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut do
wyrośnięcia.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do
około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę.
Pieczenie babki drożdżowej:
Foremkę z wyrośniętym ciastem
wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu
półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez
używania termoobiegu.
Babkę piekłam około 45 minut
.
Jeżeli babka nie jest jeszcze
upieczona a góra zbyt szybko brązowieje to możemy nakryć babkę
folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy
babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę
, patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy
że jest upieczona .
Przed wyjęciem babki z foremki
odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam
babkę z foremki.
Dekorowanie babki drożdżowej:
Wystudzoną babkę możemy udekorować
cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję polewą
czekoladową.
Polewę przygotowałam według tego
przepisu z połowy porcji:
Propozycja na bardzo
szybki w przygotowaniu makaron z sosem z awokado. Makaron jest bardzo
smaczny i zdrowy, powinien posmakować każdemu ponieważ smakuje
nawet członkom mojej rodziny według których najlepszy makaron to
taki który jest z mięsem i serem :). Polecam wypróbować przepis.
Chciałabym zaproponować
bardzo zdrową i smaczną zupę z kaszy jaglanej. Zupa jest bardzo
smaczna, syta i prosta w przygotowaniu. Jeżeli ktoś nie robił
jeszcze takiej zupy to zachęcam do wypróbowania przepisu.
Będziemy potrzebować:
2
litry wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego
1 kalafior (około 1kg)
200 g kaszy jaglanej
200 g groszku zielonego
mrożonego lub z puszki
200 g marchwi
3 łyżki usiekanego
koperku
sól, pieprz
opcjonalnie śmietana do
dodania do zupy na talerzu
Do garnka przekładam
kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew,
pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze
kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
Garnek stawiam na
gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45
minut.
Następnie odlewam 2
litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.
Przygotowanie zupy z kaszą
jaglaną:
Umyty i osączony
kalafior kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka.
Oczyszczoną i umytą
marchew kroję w kostkę i dodaję do garnka.
Następnie dodaję
wywar i garnek stawiam na gazie.
Gdy zupa się
zagotuje dodaję kaszę jaglaną, mieszam i gotuję zupę około 20
minut tak żeby kalafior był miękki.
Następnie dodaję
groszek, doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze około 5
minut.
Zakręcam gaz dodaję
koperek, mieszam – zupa jest gotowa.
Na talerzu przede
podaniem możemy dodać śmietanę.
Zupa z kaszą jaglaną i
kalafiorem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.