Nowe Przepisy

poniedziałek, 29 lutego 2016

Kruche Babeczki z Masą Orzechową

Witam serdecznie
Upiekłam pyszne kruche babeczki z masą orzechową więc podzielę się przepisem aby każdy mógł upiec te pyszności :). Jeżeli ktoś lubi orzechy włoskie to powinny mu te babeczki posmakować.

Będziemy potrzebować:

200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
100 g masła dobrze schłodzonego (może być margaryna)
50 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
1 żółtko
szczypta soli
na masę orzechową:
150 g orzechów włoskich mielonych
2 białka
50 g cukru pudru

na polewę czekoladową:
45 g cukru pudru
60 g masła
2 łyżki kakao ciemnego
2 łyżki mleka


Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie pocierając składniki dłońmi a następnie zagnieść lub posiekać nożem a następnie zagnieść albo można użyć do przygotowania ciasta miksera.
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję do niej cukier puder, szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi (po połączeniu ciasto przypomina kruszonkę).
  2. Następnie na środek dodaję żółtko, łyżkę śmietany i zagniatam ciasto, do momentu aż składniki się połączą.
  3. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam w chłodne miejsce na około 30 minut aby odpoczęło.
W tym czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuję masę orzechową i foremki:
  1. Białka ubijam na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodaję orzechy, cukier puder i całość dokładnie mieszam – masa orzechowa jest gotowa.
  3. Foremki dokładnie smaruję tłuszczem.
Po 30 minutach końcowe przygotowanie babeczek i pieczenie:
  1. Odrywam kawałek ciasta i wyklejam nim foremkę.
  2. Następnie do środka nakładam około 1 łyżeczki masy orzechowej i babeczki ustawiam na blasze do pieczenia.

  3. Blachę z babeczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości babeczek, jeżeli nie jesteśmy pewni czy babeczki są już upieczone to możemy wyjąć jedną babeczkę z piekarnika i wybić z foremki, gdy jest rumiana to znaczy że są już upieczone.

  4. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  5. Gdy babeczki przestygną to wybijam je z foremek i odstawiam do wystudzenia.



Teraz przygotuję polewę czekoladową:
  1. Do rondelka wlewam mleko dodaję cukier puder, rondelek stawiam na gazie i rozpuszczam cukier.
  2. Następnie dodaję masło i go rozpuszczam.

  3. Do rozpuszczonych składników w rondelku dodaję kakao i cały czas podgrzewając dokładnie mieszam aby składniki się połączyły i nie było grudek – ważne aby polewa się nie zagotowała.
  4. Tak przygotowaną polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstała na górze skórka – letnią polewą pomaluje babeczki.
Dekoracja babeczek:
  1. Zimne babeczki maluję letnią polewą czekoladową i odstawiam aby zastygła.
Kruche babeczki z masą orzechową są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa









Koktajl z Awokado Pełen Witamin

Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na pyszny i bardzo zdrowy koktajl z awokado. Awokado jest pełne witamin zawiera między innymi witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, oraz jest bogatym źródłem witaminy E. Zawiera również minerały: wapń, potas, fosfor i tłuszcze jednonienasycone które wspomagają między innymi odchudzanie.

Będziemy potrzebować:
1 awokado
2 banany
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
250 ml wody niegazowanej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 pęczek natki pietruszki


Link do filmu z przygotowania: Koktajl z awokado



Przygotowanie:
  1. Obranego banana kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika.
  2. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i wybieram łyżeczką miąższ i dodaję do bananów.
  3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do reszty składników.
  4. Z pomarańczy i cytryny wyciskam sok i dodaję do pozostałych składników – miąższ który został po wyciskaniu soku również dodaję do koktajlu.
  5. Dodaję do pojemnika wodę i całość dokładnie miksuję blenderem – koktajl z awokado jest gotowy.
Koktajl z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




czwartek, 25 lutego 2016

Makaron z Klopsikami w Sosie Pomidorowym – Spaghetti

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny makaron z klopsikami w sosie pomidorowym. Do przygotowania dania możemy użyć spaghetti lub innego makaronu taki jaki lubimy. 
Makaron jest bardzo smaczny a klopsiki proste w przygotowaniu więc polecam wypróbować przepis powinien każdemu smakować kto lubi dania z makaronu i mięsa:).

Będziemy potrzebować:


500 g makaronu spaghetti lub innego
na klopsiki:
500 g mięsa mielonego - ( użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego)
2 jajka
50 g bułki tartej (około 5 łyżek)
70 g sera żółtego
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
sól , pieprz
na sos:
700 g przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól , pieprz
olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym



Przygotowanie :
  1. Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku.
  2. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
  3. Umyte i osuszone listki pietruszki drobno siekam.
Teraz przygotuję klopsiki:
  1. Do miski daję mięso mielone , jajka , bułkę tartą , natkę pietruszki , ser żółty , doprawiam solą (dwie szczypty ) i pieprzem (dwie duże szczypty ) . Całość dokładnie wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa (można wymieszać dokładnie łyżką).

  2. Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach klopsiki o wielkości orzecha włoskiego. Biorę w dłonie troszkę mięsa ( masy ) i turlając w dłoniach formuję kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu.



Klopsiki mam uformowane teraz przygotuję sos:
Sos z klopsikami możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu.
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła.
  2. Następnie do cebuli dodaję przecier pomidorowy , doprawiam solą , pieprzem, mieszam i doprowadzam do wrzenia .

  3. Do gotującego się sosu dodaję klopsiki i duszę całość po przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa ( około 30 minut ) . Podczas duszenia sos z klopsikami delikatnie mieszam – sos jest gotowy.

  4. W międzyczasie gdy klopsiki się duszą gotuję makaron według przepisu na opakowaniu .
  5. Na talerz nakładam makaron , dodaję klopsiki i polewam całość sosem .
Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




środa, 24 lutego 2016

Żeberka w Marynacie z Miodem – Pieczone w Piekarniku

Witam serdecznie
Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :

około 1 kg żeberek wieprzowych

na marynatę:
3/4 szklanki ketchupu łagodnego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
80 ml oleju
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
przyprawy:
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
sól do smaku



Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję marynatę:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  3. Do miseczki daję wszystkie składniki marynaty (cebulę i czosnek również) oraz przyprawy i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
Przygotowanie żeberek i marynowanie:
  1. Umyte i osuszone żeberka dzielę na mniejsze kawałki i daję do naczynia w którym będę je piekła.
  2. Do żeberek dodaję marynatę i dokładnie mieszam tak aby żeberka były całe pokryte marynatą.
  3. Naczynie wstawiam do lodówki (lub odstawiam w chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam żeberka aby całe były pokryte marynatą.
Pieczenie żeberek:
  1. Naczynie z żeberkami nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły.
  2. Podczas pieczenia po około 30 minutach przewracam żeberka na drugą stronę.
Żeberka w marynacie z miodem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 









wtorek, 23 lutego 2016

Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem

Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję przepis na pyszny kapuśniak z kiełbasą i boczkiem. Kapuśniak jest bardzo syty i smaczny ale niestety nie dietetyczny :), jeżeli ktoś jeszcze nie robił kapuśniaku w takim wydaniu to polecam wypróbować przepis. Od siebie dodam że mi najlepiej kapuśniak smakuje odgrzewany.

Będziemy potrzebować:

2,5 L wody

700 g kapusty kiszonej
350 g boczku wędzonego
800 g ziemniaków
700 g kiełbasy (dobrej)
200 g marchewki
1 pietruszka (około 90 g)
2 średnie cebule (około 130 g)
4 ząbki czosnku
przyprawy:
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka lubczyku
papryka ostra
kminek
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
sól, pieprz

Garnek o pojemności około od 4-5 L


Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z kiełbasa i boczkiem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę.
  1. Obrane ziemniaki kroję w kostkę, oczyszczoną i umytą pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków.
  2. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki, cebulę kroję w kostkę.
  3. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli, boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli.
  4. Kiełbasę kroję razem ze skórką w grubsze plasterki (kiełbasę możemy obrać).
Gotowanie zupy kapuśniak:
  1. Do garnka przekładam ziemniaki, marchew, pietruszkę, dodaję przyprawy bez majeranku (majeranek dodam do boczku i kapusty na patelni), i zalewam wodą.
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków ( od momentu zagotowania około 25 minut).

  3. W tym czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek, cebulę, czosnek przez około 10 minut.

  4. Następnie po 10 minutach do boczku z cebulą dodaję majeranek i kapustę, mieszam i całość duszę pod przykryciem około 15 minut – od czasu do czasu mieszając.

  5. Gdy ziemniaki mam już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – kapuśniak jest gotowy.



Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






poniedziałek, 22 lutego 2016

Lazania ze Szpinakiem i Mięsem

Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na lazanie ze szpinakiem i mięsem. Lazania jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie.

Będziemy potrzebować:
lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm

na sos mięsny:
500 g mięsa mielonego
500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa
1 średnią cebulę (około 80 g)
2 – 3 ząbki czosnku
olej do smażenia
przyprawy:
1 łyżeczka bazylii suszonej lub kilka listków świeżej
sól, pieprz

na sos beszamel:
1 litr mleka
100 g masła
100 g mąki pszennej
duża szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach


Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem



Przygotowanie:
Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów):
Link do przepisu : Przygotowanie makaronu na lazanie
lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu.

Najpierw przygotuję sos mięsny:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  2. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki.

  3. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub w rondlu.
  4. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 15 minut.

  5. Następnie dodaję szpinak, mieszam i duszę całość około 5 minut – szpinak po chwili duszenia zmniejszy swoją objętość.

  6. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 3-4 minuty.
  7. Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy.
Teraz przygotuję sos beszamel:
  1. W garnku roztapiam masło.
  2. Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózgą robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku).

  3. Do gotowej zasmażki dodaję zimne mleko cały czas energicznie mieszając i całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy sos zacznie „pyrkać” doprawiam gałką muszkatołową i solą, dokładnie mieszam i zakręcam gaz sos jest gotowy.



Końcowe przygotowanie lazanii:
  1. Na dno naczynia żaroodpornego nakładam kilka łyżek sosu beszamel i go rozsmarowuję.
  2. Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję.
  3. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera.
  4. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
  5. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
  6. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel.
  7. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia.
Pieczenie lazanii:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika aby ser się roztopił – lazania jest gotowa.
Lazania ze szpinakiem i mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







piątek, 19 lutego 2016

Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady

Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też za słodka taka w sam raz (chociaż jeżeli ktoś nie chce dawać tyle cukru pudru to może zmniejszyć ilość). Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem mi wychodzi także każdemu powinna się udać). Zostało mi tylko polecić wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki


Link do filmu z przygotowania: Pyszna babka z kawałkami czekolady



Przygotowanie :
Babkę z kawałkami czekolady możemy przygotować w makutrze , mikserem lub robotem , proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera.
  1. Jeżeli używamy czekolady w tabliczce to ją kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do mąki pszennej dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam łyżką lub palcem).
Przygotowanie ciasta na babkę :
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę .
  2. Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
  3. Teraz do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  4. Następnie ubijam białka na sztywną pianę.
  5. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam.


Pieczenie babki :
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
  2. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
  3. Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
  4. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
  5. Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem .
Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa








środa, 17 lutego 2016

Makaron z Sosem Przygotowanym na Zimno – Bardzo szybki i smaczny obiad

Makaron z Sosem Przygotowanym na Zimno
Witam serdecznie
Przepis na pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z sosem który przygotowujemy na zimno, bez mięsa. Makaron jest bardzo smaczny a przepis jest warty wypróbowania.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu – taki jaki lubimy
około 120 g roszponki lub rukoli
1 kubek 400 g śmietany 12% lub 18%
150 g serka ricotta
150 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach
do smaku sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Makaron z sosem na zimno



Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i przekładam z powrotem do garnka – do gorącego makaronu dodam sos.
Makaron się gotuje teraz przygotuję sos:
  1. Do miski daję serek ricotta, śmietanę, ser żółty, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
  2. Teraz umytą i osączoną roszponkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sosu.
  3. Całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie makaronu:
  1. Do gorącego makaronu dodaję sos, dokładnie mieszam i nakładam na talerze – makaron podajemy od razu po przygotowaniu.
Makaron z sosem przygotowanym na zimno jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







piątek, 12 lutego 2016

Pyszny Deser Czekoladowy – przepis R. Makłowicza

Pyszny deser czekoladowy
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser czekoladowy według Roberta Makłowicza, jest to jeden z moich najulubieńszych deserów, jest mocno czekoladowy, delikatny jak mus a do tego nie jest za słodki. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego deseru a lubi czekoladę to polecam wypróbować przepis.

A dlaczego według Roberta Makłowicza ponieważ pierwszy raz zobaczyłam ten przepis na deser w jego programie „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” w odcinku „Smaki dzieciństwa” (tytuł odcinka sprawdziłam w Wikipedii) z roku chyba 1999 r. lub z 2000 r. z tego co pamiętam to był kręcony w przedszkolu i dzieci mu pomagały w gotowaniu :).

Będziemy potrzebować:

200 g czekolady gorzkiej
4 jajka rozdzielona żółtka od białek
6 łyżek śmietany kremówki 30% ( około 100 ml)
4 łyżki cukru pudru (około 60 g)
2 łyżki masła (około 40 g)
4 łyżki wody (około 50 ml)


Link do filmu z przygotowania: Pyszny deser czekoladowy



Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlewam wodę dodaję połamaną czekoladę, następnie rondelek stawiam na gazie i mieszając rozpuszczam czekoladę.
  2. Gdy czekolada się rozpuści rondelek zdejmuję z gazu, dodaję do czekolady masło i mieszam aby masło się rozpuściło i połączyło z masłem – rondelek z czekoladą na chwilę odstawiam teraz przygotuję żółtka.

  3. Żółtka daję do miski dodaję połowę cukru pudru i przez chwilę miksuję – żółtka możemy zmiksować lub roztrzepać energicznie rózgą.
  4. Teraz do żółtek dodaję stopniowo lekko przestudzoną czekoladę z masłem i miksuję (lub mieszam rózgą) tak żeby składniki się połączyły.

  5. Następnie w drugiej miseczce miksuję przez kilka minut śmietanę kremówkę i dodaję do miski z masą na deser i całość dokładnie mieszam rózga.

  6. Na sam koniec ubijam białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodaję pozostały cukier puder i jeszcze przez chwilę miksuję.

  7. Ubitą pianę dodaję do pozostałych składników i całość delikatnie mieszam tak żeby piana połączyła się z masą.

  8. Tak przygotowany deser przekładam do pucharków i odstawiam na około 2 godziny do lodówki aby dobrze się schłodził.
Deser czekoladowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




składniki na deser czekoladowy

przygotowanie czekolady



czwartek, 11 lutego 2016

Zielony Koktajl ze Szpinakiem i Awokado

Zielony koktajl ze szpinakiem i awokado
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i zdrowy zielony koktajl ze szpinakiem i awokado.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu

100 g szpinaku
1 awokado
2 jabłka
4 łodygi selera naciowego
1 szklanka wody niegazowanej


Link do film z przygotowania: Zielony koktajl ze szpinakiem i awokado




Przygotowanie :
  1. Umyte łodygi selera kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam blenderem.
  2. Awokado przekrawam na pół i wybieram łyżeczką miąższ – jeżeli mamy mocno dojrzałe, to nawet bez pomocy łyżeczki z łatwością obierzemy awokado ze skórki, delikatnie je ściskając, wtedy miąższ odchodzi od skórki.
  3. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką.
  4. Do rozdrobnionego selera dodaję jabłka, awokado, umyty i osączony szpinak, wodę i całość miksuję na jednolita masę.
Zielony koktajl ze szpinakiem i awokado jest gotowy, można podawać. Życzę dużo zdrowa i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


skład na zielny koktajl

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.