Nowe Przepisy

niedziela, 31 stycznia 2016

Róże Karnawałowe – Piękne i Pyszne

Róże Karnawałowe
Witam serdecznie
Tym razem zaproponuję przygotowanie róż karnawałowych z ciasta na faworki, róże są bardzo ładne i efektownie wyglądają no i są bardzo pyszne:). Przygotowanie ciasta jaki wykonanie róż karnawałowych jest bardzo proste więc polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
200 g śmietany 12% lub 18%
6 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli

białko do łączenia ciasta

dżem lub marmolada do dekoracji
cukier puder do posypania gotowych róż

trzy foremki różnej wielkości

tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu.


Link do filmu z przygotowania: Róże karnawałowe



Przygotowanie:
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką.
  2. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt suche to dodajemy odrobinę śmietany, chociaż nie powinno być za suche.

  3. Ciasto zagniatam do momentu połączenia się składników następnie zbijam je wałkiem z każdej strony w sumie około 8 minut aż stanie się gładkie i lśniące – dokładnie widać to na filmiku. Jeżeli podczas zbijania ciasto kleiło by się do blatu to blat podsypujemy delikatnie mąką i nadal zbijamy.
  4. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w zimne miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach wałkowanie ciasta na róże karnawałowe i wykrawanie:
  1. Ciasto dzielę na pół aby łatwiej było mi je wałkować (pozostałe ciasto wkładam do woreczka żeby nie obsychało) .

  2. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkowuję jak najcieniej.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam okrągłymi foremkami trzy krążki o różnej wielkości.

  4. Każdy krążek nacinam w czterech miejscach, pozostawiając środek krążka nienacięty. Następnie środek największego krążka smaruję białkiem, kładę na niego mniejszy krążek również środek smaruję białkiem i na górę kładę najmniejszy krążek.
  5. Teraz na środku róży naciskam palcem aby krążki się skleiły, tak przygotowaną różę układam na ściereczce (dokładnie pokazałam to na filmiku).

  6. Krążki możemy również wyciąć foremkami o różnych kształtach, tylko wtedy je nie nacinamy tylko od razu smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim.


Smażenie róż karnawałowych:
  1. W garnku mocno rozgrzewam tłuszcz i wkładam partiami róże karnawałowe.
  2. Smażę przez chwilę na złoty kolor, następnie wyjmuję na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowe róże dekoruję na środek każdej róży nakładam po odrobinie dżemu i posypuję cukrem pudrem.
Róże karnawałowe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 







środa, 27 stycznia 2016

Mini Pączki bez Drożdży – Smaczne i Proste

Witam serdecznie
Ostatnio zrobiłam mini pączki które są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc podzielę się przepisem, może komuś przepis się spodoba i zrobi takie same mini pączki lub podobne. Polecam wypróbować przepis bo pączusie są naprawdę smaczne i bardzo szybko się je robi :).

Będziemy potrzebować:

350 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
150 g serka ricotta
2 łyżki kopiate jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
cukier puder z cynamonem do posypania gotowych pączków

około 1 litra tłuszczu do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Mini pączki


Przygotowanie:
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i proszku dopieczenia.
  2. Składniki w misce mieszam dokładnie rózgą (można wymieszać mikserem).

  3. Następnie do wymieszanych składników dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i na początku mieszam palcem a gdy składniki się połączą zagniatam ciasto w misce dłonią.

  4. Gdy ciasto mam zagniecione nakrywam je szczelnie w misce folią spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.


Formowanie mini pączków i smażenie:
  1. Po 30 minutach formuję mini pączki, dłonie nawilżam olejem urywam kawałeczek ciasta i delikatnie turlając w dłoniach formuję małego pączka, uformowanego pączka układam na tacce.

  2. W garnku, rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz i do gorącego tłuszczu wrzucam po kilka pączków i smażę na złoty kolor.

  3. Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  4. Następnie posypuję cukrem pudrem z cynamonem.
Mini pączki są gotowe można podawać . Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa 





piątek, 22 stycznia 2016

Domowe Faworki , Chrust – z ciasta zbijanego

Witam serdecznie
Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie. Na filmiku jak i w opisie na blogu starałam się jak najdokładniej przedstawić proces przygotowania faworków, który nie jest wcale taki trudny. Faworki według tego przepisu są bardzo smaczne i puszyste (kruche) więc polecam wypróbować przepis na faworki.

Będziemy potrzebować:

400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
około 6 łyżek śmietany 12% lub 18% (200 g)
2 łyżki spirytusu
6 żółtek
szczypta soli

cukier puder do posypania gotowych faworków

tłuszcz do smażenia olej lub smalec
w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1
w sumie około 1L tłuszczu


Link do filmu z przygotowania: Faworki


Przygotowanie:
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką.

  2. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt suche to dodajemy odrobinę śmietany, chociaż nie powinno być za suche.

  3. Ciasto zagniatam do momentu połączenia się składników następnie zbijam je wałkiem z każdej strony w sumie około 8 minut aż stanie się gładkie i lśniące – dokładnie widać to na filmiku.

  4. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w zimne miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach wałkowanie ciasta na faworki i wykrawanie:
  1. Ciasto dzielę na pół aby łatwiej było mi je wałkować (pozostałe ciasto wkładam do woreczka żeby nie obsychało) .

  2. Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam paski radełkiem o długości około 8 centymetrów i szerokości około 3 centymetrów.
  4. Środek paska nacinam i przeplatam, gotowe faworki układam na ściereczce.



Smażenie faworków:
  1. W garnku mocno rozgrzewam tłuszcz i wkładam partiami faworki.
  2. Smażę przez chwilę na złoty kolor, następnie wyjmuję na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowe faworki posypuję cukrem pudrem.
Faworki są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 







czwartek, 21 stycznia 2016

Zupa Meksykańska

Witam serdecznie
Za oknem sroga zima więc na obiad idealnie nadaje się zupa meksykańska która jest syta i mocno rozgrzewająca. Zupa meksykańska jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

500 g mięsa mielonego
2 papryki czerwone
1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
2 średnie cebule (około 130 g)
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili lub mielona papryka ostra
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
olej do smażenia

oraz 2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu


Link do filmu z przygotowania: Zupa meksykańska


Przygotowanie:
Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu.
Przykładowy wywar:
  1. Do garnka daję na przykład ćwiartkę kurczak lub dwie mniejsze, można użyć skrzydełek lub mięsa wołowego z kością.
  2. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, kawałek selera, kawałek pora. Całość zalewam około 2,5 l wody, garnek stawiam na gazie i gotuję około 45 minut.
  3. Następnie przecedzam i czysty wywar użyję do przygotowania zupy meksykańskiej.
Przygotowanie składników na zupę meksykańską:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  3. Papryczkę chili oczyszczam z nasionek i drobniutko kroję.
  4. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę.

  5. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam przez około 5 minut cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła.
  6. Następnie dodaję mięso mielone i całość smażę kolejne 5 minut.
  7. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaję paprykę i całość smażę jeszcze 10 minut.


Końcowe przygotowanie zupy meksykańskiej:
  1. Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z wywarem, dodaję koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut.
  2. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut.
  3. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 




środa, 20 stycznia 2016

Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną

Witam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam na obiad smaczną zupę z kaszą gryczaną lub można ją nazwać krupnikiem z kaszą gryczaną. Zupa jest syta i bardzo smaczna najlepiej smakuje gdy dodamy do niej łyżkę śmietany na talerzu. Polecam wypróbować przepis zupa powinna każdemu smakować:).

Będziemy potrzebować:

do zupy:
2,5 litra czystego wywaru mięsnego lub warzywnego
200 g kaszy gryczanej
300 g pieczarek
około 500 g ziemniaków
1 papryka czerwona
2 duże szczypty lubczyku lub przyprawa maggi
papryka słodka, papryka ostra
sól, pieprz
oraz po około 1 łyżce śmietany do każdego talerz zupy

na wywar:
około 1 kg mięsa wołowego z kością
3 litry wody
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
4-5 ziarenek ziela angielskiego
około 100 g pietruszki
około 200 g marchwi
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula


Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszą gryczaną


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję wywar na zupę, można przygotować wywar mięsny lub warzywny:
  1. Do garnka daję umyte mięso, cebulę, czosnek por i selera kroję na mniejsze kawałki. Dodaję ziele angielskie , listki laurowe oraz oczyszczoną marchew i pietruszkę – marchwi i pietruszki nie kroję na mniejsze kawałki ponieważ po ugotowaniu wywaru wyjmę je i wkroję do zupy.

  2. Całość zalewam około 3 litrami wody, garnek stawiam na gazie i gotuję wywar około 70 minut.

  3. Po ugotowaniu wywar przecedzam , 2,5 litra czystego wywaru użyję do przygotowania zupy. Z wywaru wyjmuje również marchew i pietruszkę które później wkroję do zupy. Kości możemy obrać z mięsa i mięso dodać do zupy lub przygotować z niego na przykład farsz do pierogów.
W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję pozostałe składniki na zupę:
  1. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki.
  2. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.
  3. Ziemniaki kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.


Końcowe przygotowanie zupy z kaszą gryczaną:
  1. Do 2,5 litra czystego wywaru dodaję pokrojone pieczarki, paprykę i ziemniaki.
  2. Garnek stawiam na gazie i gdy zupa się zagotuje dodaję kasze gryczaną i doprawiam przyprawami.

  3. Zupę gotuję około 20 minut do miękkości ziemniaków i kaszy gryczanej.
  4. Gdy zupa się gotuję kroję w kostkę marchew i pietruszkę.

  5. Następnie dodaję do zupy gdy ziemniaki i kasza jest miękka i całość gotuję jeszcze około 2-3 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa.
Zupa z kaszą gryczaną jest gotowa, na talerzu dodaję śmietanę. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





wtorek, 19 stycznia 2016

Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna

Witam serdecznie
Tym razem podzielę się przepisem na lazanie z mięsem, pokażę krok po kroku w jaki sposób przygotowuję lazanie. Lazania jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna więc polecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie.

Będziemy potrzebować:
lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm

na sos mięsny:
500 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
3 średnie cebule (około 200 g)
3 – 4 ząbki czosnku
700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa
około 150 ml soku pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości sosu
olej do smażenia
przyprawy:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz

na sos beszamel:
1 litr mleka
100 g masła
100 g mąki pszennej
duża szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach


Link do filmu z przygotowania: Lazania z mięsem


Przygotowanie:
Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów):
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html
lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu.

Najpierw przygotuję sos mięsny:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  3. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki.

  4. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu.
  5. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 10 minut. Do mięsa z cebulą dodaję pieczarki i całość jeszcze smażę około 15 minut. 

  6. Następnie dodaję przecier pomidorowy, mieszam i jeżeli sos jest za gęsty dodaję sok pomidorowy ( w moim przypadku dodałam około 150 ml soku pomidorowego).
  7. Doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę jeszcze około 5 minut.
  8. Sos mięsny do lazanii jest gotowy.
Teraz przygotuję sos beszamel:
  1. W garnku roztapiam masło.
  2. Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózga robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku).

  3. Do gotowej zasmażki dodaję zimne mleko cały czas energicznie mieszając i całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy sos zacznie „pyrkać” doprawiam gałką muszkatołową i solą, dokładnie mieszam i zakręcam gaz sos jest gotowy.


Końcowe przygotowanie lazanii:
  1. Na dno naczynia żaroodpornego nakładam kilka łyżek sosu beszamel i go rozsmarowuję.
  2. Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję.
  3. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera.

  4. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.
  5. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera.

  6. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel.
  7. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia.
Pieczenie lazanii:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika aby ser się roztopił – lazania jest gotowa.
Lazania z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  







poniedziałek, 18 stycznia 2016

Przygotowanie Makaronu na Lazanie

Witam serdecznie
Podzielę się przepisem w jaki sposób przygotowuję makaron na lazanię, zawsze można kupić gotowy w sklepie ale jak ktoś ma czas i chęci to proponuję zrobić taki makaron samej/samemu w domu. Wydaje mi się że taki domowy makaron na lazanie jest smaczniejszy a i mamy większą satysfakcję z przygotowania całego dania własnymi rączkami :).

Będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji przygotowałam lazanie w naczyniu o wymiarach
33 cm x 22 cm (4 płaty makaronu)

500 g maki pszennej (użyłam poznańskiej)
– 3 szklanki o pojemności 250 ml
5 jajek (waga jednego jajka około 70 g)
2 łyżki oleju lub oliwy
szczypta soli

folia spożywcza lub woreczek


Link do filmu z przygotowania: Makaron na lazanie 


oraz link do przepisu na przygotowanie lazanii z mięsem:
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/lazania-z-miesem-prosta-i-pyszna.html

Przygotowanie :
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, jajka, olej, sól.
  2. Składniki łącze ze sobą mieszając je w misce łyżką.
  3. Gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam około 4 – 5 minut aż stanie się gładkie i lśniące.
  4. Następnie ciasto zawijam w folie spożywczą (można włożyć do woreczka) i odkładam na około 30 minut aby odpoczęło.


Po około 30 minutach wałkowanie ciasta na lazanie:
  1. Ciasto dzielę na 4 równe części.
  2. Ciasto możemy rozwałkować wałkiem lub za pomocą maszynki do makaronu.
  3. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i na wielkość naczynia w którym będę przygotowywała lazanie.

  4. Żeby łatwiej było mi je rozwałkować wałek smaruję od czasu do czasu mąką i delikatnie podsypuję blat mąką.

  5. Rozwałkowane ciasto układam na deseczce lub pozostawiam na blacie lekko podsypany mąką . Jeżeli mamy mało miejsca to możemy rozwałkowany płat ciasta nakryć ściereczką i położyć drugi płat ciasta na górę.
  6. Tak przygotowane ciasto odkładam aby lekko przeschło na czas przygotowania pozostałych składników na lazanie na około 1 godzinę.
Ciasto na lazanie jest gotowe, możemy zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  




wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka z Tuńczykiem i Ryżem

Witam serdecznie
Propozycja na sałatkę z tuńczykiem i ryżem jest bardzo smaczna i pożywna. Zawiera pełnowartościowe białko i węglowodany. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie w pracy lub nawet na obiad.

Będziemy potrzebować:

2 puszki tuńczyka duże kawałki
1 średnia puszka kukurydzy konserwowej ( 400 g)
150 g sera żółtego
200 g ryżu (przed gotowaniem)
4 jajka ugotowane na twardo
około 5 łyżek majonezu
sól, pieprz
szczypiorek do posypania sałatki


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z tuńczykiem i ryżem



Przygotowanie:
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
  2. Ser ścieram na tarce o średnich oczkach.
  3. Jajka kroję w drobną kostkę.
  4. Tuńczyka odsączam z zalewy.
  5. Kukurydzę również odsączam z zalewy.
  6. Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam.


Końcowe przygotowanie sałatki z tuńczykiem i ryżem:
  1. Zimny ryż przekładam do salaterki.
  2. Dodaję tuńczyka, jajka, ser, około trzech łyżek majonezu, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
  3. Na górę sałatki daję pozostały majonez i równo rozprowadzam.
  4. Posiekanym szczypiorkiem posypuję sałatkę.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest gotowa można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  




 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.