Nowe Przepisy

wtorek, 26 lipca 2016

Czekoladowy Dżem Wiśniowy | Przepis na Dżem z Czekoladą

czekoladowy dżem wiśniowy
Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszny czekoladowy dżem z wiśniami. Konsystencja dżemu przypomina krem czekoladowy a pomimo dodania dużej ilości cukru wcale nie jest za słodki i ma przyjemny czekolado wiśniowy smak. Tak przygotowany dżem idealnie nadaje się do pieczywa zamiast kremu czekoladowego, do wypieków jako nadzienie. Możemy również tak przygotowanym dżemem czekoladowym obdarować najbliższych i podarować im mały słoiczek tak nietypowego dżemu. Polecam wypróbować przepis a jeżeli nie jesteśmy pewni czy będzie nam smakował to możemy dżem przygotować z połowy proporcji.

Do przygotowania dżemu z czekoladą i wiśniami będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie około 1,8 L dżemu
użyłam 6 słoików 300 ml

1 kg wydrylowanych wiśni (przed wydrylowaniem około 1,4kg)
100 g kakao ciemnego (bez cukru)
100 g czekolady gorzkiej
1 kg cukru



Link do filmu z przygotowania : Czekoladowy dżem z wiśniami



Przygotowanie:
Z umytych wiśni usuwam pestki, jeżeli nie mamy drylownicy to pestki możemy usunąć na przykład za pomocą grubej słomki do napojów lub patyczkiem. Wbijam słomkę lub patyczek w wiśnię i wypycham pestkę.
Wydrylowane wiśnie przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem, następnie dodaję około 3/4 cukru, mieszam i garnek stawiam na gazie. 



Od momentu zagotowania dżem gotuję 35 minut. Od razu zaznaczę że dżem po 35 minutach będzie rzadki ale proszę się tym nie przejmować ponieważ gdy dodamy kakao i czekoladę stanie się gęsty.
Do pozostałego cukru dodaję kakao i mieszam.

Po 35 minutach :
Do dżemu dodaję kakao z pozostałym cukrem, czekoladę i mieszając gotuję jeszcze 5 minut.


Nakładanie dżemu wiśniowego z czekoladą do słoików :
Od razu po zdjęciu garnka z dżemem z kuchenki, nakładam dżem do wcześniej wyparzonych słoików. Dżem nakładam pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od wieczka.
Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i zakręcam wyparzonym wieczkiem.



Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce i pozostawiam do wystygnięcia. Słoików nie pasteryzuję ponieważ nakładam bardzo gorący dżem ale jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały lub gdy odskakuje wieczko to należy słoiki pasteryzować.



Pasteryzacja :
Słoiki wstawiam do wyłożonego ściereczką garnka, zalewam wodą do 3/4 wysokości słoika. Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 10 minut. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.

Dżem z czekoladą i wiśniami jest gotowy, można schować do spiżarki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   


6 komentarzy :

  1. Wszystko mam już zakupione...x 2, zasiadam do drylowania. Wiem, że dzieciom będzie smakować ( to taka mała niespodzianka na zimę) - robię póki ich nie ma :)
    Czy dżem ten będzie tak samo długo stał jak zwykły?
    Nigdy nie robiłam z czekoladą i kakao...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że dżem pociechom będzie smakował, a ile może stać - jeżeli słoiki złapią to tak samo jak każdy inny nawet do dwóch lat.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz dzieciaki ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Jeśli jutro uda nam się kupić na targu wiśnie, to robimy. Zapowiada się smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanego poszukiwania wiśni i smacznego dżemu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Super przepis, u mnie dżemik już w słoiczkach:) Pycha. Dobrze, że zrobiłam od razu z dwóch porcji :) Cieszę się, że znalazłam Twojego bloga można tu znaleźć mnóstwo ciekawych i smakowitych przepisów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepisy się podobają i przydają i miło mi że dżem smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.