Nowe Przepisy

środa, 23 grudnia 2015

Życzenia


poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

na farsz:
500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej)
500 g pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
250 ml letniego mleka
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 jajko całe + żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka lub kminek

Link do filmu z przygotowania: Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:

Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki i przekładam do garnka. Kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta), garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 minut – od czasu do czasu mieszając.Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody.



Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyte pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cebuli.Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki z cebulą przez około 15 minut tak aby odparowała woda (sok) z pieczarek. 
Następnie do pieczarek dodaję ugotowaną i odsączoną kapustę kiszoną i dokładnie mieszam. Całość podsmażam jeszcze około 5 minut. 
Usmażone pieczarki z kapustą przekładam do miseczki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.




Przygotowanie ciasta na pierogi:
Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .

Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .



Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni – ciasto nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .



Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pierogów:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.



Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam ściereczką – później je rozwałkuję.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około 2 łyżeczkę farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.


Pieczenie pierogów:
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.



Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 minut na złoty kolor. 
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

czwartek, 10 grudnia 2015

Ryba po Grecku

Ryba po Grecku
Witam serdecznie
Przepis na pyszną rybę po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się spodoba i wypróbuje.

Będziemy potrzebować:

500 g filetów rybnych rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.)
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

na sos:
2 marchewki (około 160 g)
1 pietruszka (około 50 g)
kawałek selera (około 50 g)
cebula (około 100 g)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki wody (125 ml)
sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra
niepełna łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
około 4 łyżek oleju do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję sos:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach.

  3. Teraz w małym garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
  4. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw.

  5. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
  6. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu odrobinę przegotowanej wody – sos jest gotowy.

Przygotowanie ryby :
  1. Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów.
  2. Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam .
  3. Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ryby po grecku:
  1. Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest gotowa.
Ryba po grecku jest gotowa, można ją podawać na ciepło lub zimno w obu przypadkach bardzo dobrze smakuje. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







poniedziałek, 7 grudnia 2015

Polewa Czekoladowa bez Masła i Mleka

Witam serdecznie
Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek.

Będziemy potrzebować:

100 g cukru pudru
50 ml wody
25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne)

z podanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach
25 cm x 25 cm

Link do filmu z przygotowania: Polewa czekoladowa


Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki polewy przekładam do rondelka: cukier puder, wodę, kakao.

  2. Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję.
  3. Od momentu zagotowania polewę cały czas mieszając gotuję 4 minuty – mam ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała.

  4. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''.
  5. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka.
Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki.
Pozdrawiam Babcia Ewa 



Polecam również wypróbować polewę z tego przepisu: 
Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa z kakao










piątek, 4 grudnia 2015

Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą

Witam serdecznie
Propozycja na smakowite ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat.

Będziemy potrzebować:

250 g maki pszennej – użyłam poznańskiej
150 g cukru pudru
50 g kakao
3 jajka rozdzielone białka od żółtek
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g roztopionego masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
otarta skórka z jednej pomarańczy

użyłam foremki o wymiarach dna 22 cm x 8 cm

Link do filmu z przygotowania: Ciasto czekoladowe z pomarańczą


Przygotowanie:
  1. Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieram skórkę.
  2. Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml.
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Ciasto można przygotować w makutrze, robotem lub mikserem w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama - ja przygotuję ciasto mikserem.
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na jednolitą puszystą masę.
  2. Następnie dodaję otartą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy i miksuję do połączenia się składników.
  3. Do mąki wsypuję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę. Teraz do miski z ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując.

  4. Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo roztopione i przestudzone masło i cały czas miksuję do połączone się składników.

  5. Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę.
  6. Teraz do ciasta dodaję ubite białka i na wolnych obrotach łączę pianę z ciastem.


Pieczenie ciasta czekoladowego z pomarańczą:
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 65 – 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  3. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w nie patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jak patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto czekoladowe z pomarańczą jest upieczone, odstawiam do wystudzenia i można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  






środa, 2 grudnia 2015

Śledzie po Cygańsku

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śledzie po cygańsku, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowane śledzie po cygańsku idealnie nadają się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko także polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

1 kg filetów śledziowych solonych a`la matias
300 g ogórków konserwowych
200 g papryki marynowanej
200 g cebuli
150 g pieczarek marynowanych

na sos:
8 łyżek ketchupu łagodnego
3 ząbki czosnku
8 łyżek oleju (około 100 ml)
2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej)

do smaku:
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz,
papryka ostra lub pieprz cayenne

Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku


Przygotowanie:
  1. Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ są bardzo słone.
  2. Filety układam w miseczce i zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny w tym czasie wymieniam wodę 2 -3 razy – długość moczenia zależy jak słone mam filety.
  3. Po wymoczeniu filety śledziowe delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Teraz przygotuję pozostałe składniki na śledzie po cygańsku:
  1. Ogórki kroję w drobną kostkę i daję do salaterki – użyłam ogórków z własnych przetworów link do przepisu jeżeli  ktoś byłby zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html

  2. Paprykę marynowaną kroję w drobną kostkę i daję do salaterki - użyłam paprykę z własnych przetworów link do przepisu jeżeli byłby ktoś zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/09/papryka-marynowana-na-zime.html

  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do salaterki.
  4. Pieczarki kroję w plasterki i dodaję do salaterki.
  5. Wymoczone i osuszone śledzie kroję na mniejsze kawałki (paseczki około szerokości około 2 centymetrów) i dodaję do pozostałych składników w salaterce.


Teraz przygotuję sos:
  1. Do miseczki daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam.
  2. Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami.
  3. Na koniec doprawiam i dodaję cukier, całość dokładnie mieszam sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie śledzi po cygańsku:
  1. Do salaterki z sałatką dodaję sos i dokładnie mieszam.
  2. Po wymieszaniu sałatkę wstawiam do lodówki na około 1 godzinę aby składniki przeszły smakiem.
Śledzie po cygańsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  





 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.