Nowe Przepisy

środa, 28 października 2015

Prosty Deser dla Dzieci na Halloween

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser dla dzieci na Halloween, deser jest kremem o smaku czekoladowym. Deser podaję w wydrążonych pomarańczach lub mandarynkach które udają małe dyńki :).

Będziemy potrzebować:

kilka mandarynek lub małych pomarańczy

składniki na krem na około 12 szt małych pomarańczy:
400 g serka homogenizowanego smak naturalny
400 ml śmietany 30% lub 36%
4 – 5 łyżek kremu czekoladowego

składniki na krem na około 6 szt małych pomarańczy:
200 g serka homogenizowanego smak naturalny
200 ml śmietany 30% lub 36%
2 – 3 łyżki kremu czekoladowego

Link do filmu z przygotowania: Deser dla dzieci na Halloween


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję krem:
  1. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam (miksuję) w misce na sztywną pianę.
  2. Następnie dodaję serek homogenizowany i ubijam jeszcze przez chwilę.
  3. Na koniec dodaję krem czekoladowy i jeszcze przez chwilę miksuję aby składniki dobrze się wymieszały (krem niema sztywnej konsystencji bardziej przypomina mus).
  4. Tak przygotowany krem wstawiam do lodówki na czas przygotowania pomarańczy.
Przygotowanie pomarańczy lub mandarynek:
  1. Z dokładnie umytych pomarańczy odcinam z jednej strony górę i za pomocą łyżeczki wybieram miąższ razem z białymi błonkami.
  2. Chwilę trzeba się z tym pobawić ale potem bardzo ładnie deser prezentuje się na stole :) - dokładnie drążenie pomarańczy pokazałam na filmiku.
  3. Odciętą górę z pomarańczy również oczyszczam z miąższu.
  4. Po wydrążeniu pomarańczy dokładnie ją wycieram od środka i od zewnątrz ręcznikiem papierowym.

Końcowe przygotowanie dyniek:
  1. Na pomarańczach maluję za pomocą flamastra ozdoby halowingowe :)
  2. Następnie do środka za pomocą łyżeczki nakładam krem.
  3. Na koniec przed podaniem możemy górę dyńki nakryć odciętym kawałkiem pomarańczy.
Deser dla dzieci mini dyńki z pomarańczy lub mandarynek jest gotowy. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






Zapiekanka – Makaron z Dynią i Pieczarkami w Sosie Beszamel

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną zapiekankę z makaronem i dynią na obiad, jest prosta w przygotowaniu i smaczna a że mamy akurat sezon na dynie to polecam wypróbować przepis :).

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu grubego
500 g dyni obranej i oczyszczonej
500 g pieczarek
300 g sera mozzarella
150 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

na sos beszamel:
500 ml mleka
30 g mąki pszennej (2 łyżki)
30 g masła (2 łyżki)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól

Link do filmu z przygotowania : Zapiekanka z makaronem i dynią


Przygotowanie:
Najpierw pokroję i przygotuję składniki na zapiekankę:
  1. Makaron gotuję al dente, według przepisu na opakowaniu.
  2. Obraną ze skórki i oczyszczoną z pestek dynię kroję w nie za dużą kostkę.
  3. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaje do dyni.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do dyni.
  5. Ser mozzarella kroję w drobna kostkę.
  6. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
Teraz podsmażę składniki na patelni:
  1. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 10 minut dynię razem z pieczarkami i czosnkiem.
Makaron ma już ugotowany, dynię i pieczarki podsmażone teraz przygotuję sos beszamel:
  1. W garnku rozpuszczam masło.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) robię białą zasmażkę.

  3. Do zasmażki dodaję mleko (wlewając mleko energicznie mieszam aby zasmażka rozpuściła się w mleku i nie było grudek) i zagotowuję.
  4. Od momentu zagotowania sos beszamel gotuję około 1 minuty, następnie zakręcam gaz i doprawiam solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy.


Końcowe przygotowanie zapiekanki:
  1. Do dużej miski lub garnka przekładam makaron, podsmażoną dynie z pieczarkami i czosnkiem, ser mozzarella oraz sos beszamel i doprawiam solą i pierzem. Całość dokładnie mieszam.
  2. Tak wymieszane składniki zapiekanki przekładam do naczynia żaroodpornego.
  3. Górę zapiekanki posypuję żółtym serem.
Zapiekanie zapiekanki:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i zapiekam około 20 minut, naczynia nie przykrywam.
Zapiekanka z makaronem i dynią jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  







piątek, 16 października 2015

Jajka Sadzone Zapiekane w Bułkach

Witam serdecznie
Propozycja na inne podanie jajek sadzonych bo zapiekanych w bułce, przepis jest bardzo prosty a tak podane jajka sadzone bardzo efektownie wyglądają i są smaczne.

Będziemy potrzebować:

jajka
duże okrągłe bułki tyle samo sztuk co jajek
1 pomidor
kilka plastrów boczku
kilka listków świeżej bazylii
masło o temperaturze pokojowej
sól, pieprz

folia aluminiowa

Link do filmu z przygotowania: Jajka sadzone w bułce



Przygotowanie:
  1. Najpierw smażę boczek na patelni tak żeby się zrumienił.
  2. Wystudzony boczek kroję na mniejsze kawałki.
  3. Umytego pomidora kroję w półplasterki razem ze skórką.
  4. Z bułek odcinam górę i wybieram palcami miąższ (dokładnie pokazałam to na filmiku).
Końcowe przygotowanie jajek sadzonych:
  1. Bułki w środki delikatnie smaruję masłem ( użyłam do tego małej łyżeczki).
  2. Następnie do środka daję kilka kawałków boczku.
  3. Na boczek kładę plasterki pomidora.
  4. Listki bazylii rwę na mniejsze kawałki i kładę na pomidora.
  5. Na górę wybijam delikatnie jajko i górę doprawiam do smaku solą i pierzem.


Zapiekanie jajek sadzonych w bułce:
  1. Tak przygotowane bułki owijam folią aluminiową od spodu i od boków i układam na blasze do pieczenia - góry bułek nie przykrywam folią.
  2. Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 20 minut tak aby białko się ścięło - piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Jajka sadzone w bułkach są gotowe, przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa








wtorek, 13 października 2015

Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje.


Będziemy potrzebować:

2 duże strąki papryki czerwonej
300 g białego sera
1 puszka tuńczyka duże kawałki
100 g chleba bez skórki
1 jajko - rozdzielone żółtko od białka
50 ml mleka
sól , pieprz
olej lub oliwa do posmarowania papryki i naczynia przed pieczeniem

Link do filmu z przygotowania: Papryka faszerowana


Przygotowanie:
Przygotowanie papryki:
  1. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał.
Przygotowanie farszu:
  1. W misce rozkruszam widelcem biały ser
  2. Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję (lub rwę ) na mniejsze kawałki i dodaję do sera.
  3. Dodaję odsączonego tuńczyka, żółtko, mleko, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.
  4. Teraz ubijam białko na sztywną pianę, ubite białko dodaję do farszu i całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie papryki faszerowanej:
  1. Naczynie w którym będę zapiekała paprykę smaruję olejem.
  2. Paprykę od środka również smaruję olejem.
  3. Następnie nakładam farsz delikatnie ugniatając.
  4. Tak przygotowaną paprykę układam w naczyniu żaroodpornym.
  5. I pędzelkiem maluję górę olejem.



Zapiekanie papryki:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam.
  2. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:).
Faszerowana papryka z białym serem i tuńczykiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





poniedziałek, 12 października 2015

Leczo z Dyni – bez mięsa

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne leczo z dyni, obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne.

Będziemy potrzebować:

danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze
to dodajemy tylko jedną papryczkę chili

500 g obranej dyni
400 g pomidorów
300 g fasolki szparagowej
1 puszka 400 g kukurydzy
350 ml wywaru warzywnego
1 duży strąk zielonej papryki
1 średnia cebula (około 120 g)
1 ząbek czosnku
1 - 2 papryczki chili
sól, pieprz
olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Leczo z dyni


Przygotowanie:

Wywar przygotowałam z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, czosnku i kawałka pora. Wywar gotowałam około 30 minut.

Najpierw przygotuję składniki na leczo:
  1. Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę.
  3. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
  4. Kukurydzę odsączam z zalewy na durszlaku.
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  6. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli.
  7. Z fasolki szparagowej odcinam końcówki, dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki (około 3 centymetrowe).
  8. Papryczkę chili oczyszczam z nasion i drobniutko kroję.



Końcowe przygotowanie leczo z dyni:
  1. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła.
  2. Następnie dodaję wywar warzywny, fasolkę szparagową, papryczkę chili, paprykę mieszam i dusze pod przykryciem około 15 minut.
  3. Na koniec dodaję dynię, kukurydzę, pomidory, doprawiam solą i pierzem całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut do miękkości dyni – danie jest gotowe (jeżeli robimy z kiełbasą to dodajemy również kiełbasę do lecza).
Leczo z dyni jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   




czwartek, 8 października 2015

Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy jeść samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki obiad gdy nie mamy czasu a na pewno będzie pyszny.

Będziemy potrzebować:
na podane proporcje będziemy potrzebować słoików o pojemności około 5 litrów

2 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchwi
1 kg cebuli
400 g ryżu

1/2 szklanki oleju (125 ml)
1/2 szklani octu winnego (125 ml)
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Link do filmu z przygotowania: Sałatka z ryżem i warzywami do słoików



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję warzywa i ryż:
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec przygotowywania sałatki do warzyw.
  2. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w cienkie paseczki – o długości około 3 cm.
  4. Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
  5. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Końcowe przygotowanie sałatki:
  1. Do garnka daję pokrojone pomidory dodaję olej, ocet, sól, cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję pomidory około 10 minut aby się rozpadły.
  2. Następnie do gotujących się pomidorów dodaję pozostałe warzywa: paprykę, marchew, cebulę.

  3. Od czasu do czasu mieszając gotuję całość około 60 minut – garnka nie przykrywam.
  4. Po godzinie gotowania dodaję do warzyw ugotowany ryż, miesza i gotuję jeszcze około 5 minut.
  5. Następnie po zakręceniu gazu odstawiam sałatkę w garnku do przestudzenia, dzięki temu ryż wchłonie nadmiar soku i sałatka będzie bardziej sucha.



Nakładanie i pasteryzacja sałatki ryżowej z warzywami:
  1. Sałatę nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka.
  2. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  3. Tak przygotowane słoiki z sałatką będę pasteryzowała.
Pasteryzacja :
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 20 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






wtorek, 6 października 2015

Jambalaya Ryż z Warzywami - bez mięsa

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne danie z ryżem i warzywami Jambalaya, jest to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa i bardzo smaczna, najlepiej smakuje gdy ją doprawimy na ostro.

Będziemy potrzebować:

200 g ryżu
1 duży strąk zielonej papryki
1 duży strąk czerwonej papryki
1 seler naciowy
600 g pomidorów
1 średnią cebulę
mały pęczek natki pietruszki
1 papryczkę chili
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
do smaku:
sól, pieprz
sos tabasco lub inna pikantna przyprawa

Link do filmu z przygotowania: Jambalaya ryż z warzywami


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na Jambalaya:
  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany później dodam do warzyw na patelni lub w garnku.
  2. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki – nie za grube o długości około 3 centymetrów.
  3. Umyty seler naciowy kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki.
  4. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili drobno kroję i dodaję do papryki.
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  6. Czosnek drobno kroję i dodaję do cebuli.
  7. Umytą natkę pietruszki drobno siekam.
  8. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.


Końcowe przygotowanie Jambalaya :
Danie możemy przygotować w garnku lub na dużej patelni.
  1. Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła.
  2. Następnie do cebuli dodaję paprykę, selera i papryczkę chili, mieszam i całość duszę około 20 minut.
  3. Następnie dodaję pomidory, mieszam i dusze kolejne 5 minut aby pomidory się rozpadły.
  4. Na sam koniec dodaję: koncentrat pomidorowy, ryż, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem tabasco (jeżeli nie mamy tabasco to możemy doprawić ostrą papryką), całość dokładnie mieszam i podgrzewam jeszcze około 3 minut.
  5. Jambalaya jest gotowa.
Ryż z warzywami Jambalaya jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






poniedziałek, 5 października 2015

Budyń Dyniowy – Deser na Halloween

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny budyń dyniowy który możemy podać dzieciom i nie tylko podczas zabawy z okazji Halloween. Budyń jest prosty w przygotowaniu, ma delikatnie słodki smak a dodanie gorzkiej czekolady rewelacyjnie dopełnia smak deseru. Dodam jeszcze że budyń ma bardzo ładny kolor:).

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml budyniu

500 g obranej dyni
600 ml mleka
120 g cukru brązowego lub białego
80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
20 g masła
dużą szczyptę cynamonu

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

szczypta soli do wody

Link do filmu z przygotowania: Budyń z dyni 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję dynię:
  1. Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych.
  2. Obraną dynię kroję na mniejsze kawałki (w około 1 centymetrową kostkę).
  3. Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję szczyptę soli i zagotowuję.
  4. Do gotującej się wody wrzucam dynię i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 10 minut do miękkości.
  5. Następnie odcedzam na durszlaku i dostawiam do wystudzenia.
  6. Przestudzoną dynię przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem na jednolita masę.



Końcowe przygotowanie budyniu z dyni:
  1. Do miseczki wlewam część mleka (około 300 ml) dodaję cukier, skrobię kukurydzianą oraz cynamon i całość dokładnie mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
  2. Pozostałą część mleka wlewam do garnka dodaję masło, rozdrobnioną dynię, garnek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję.
  3. Do gotującej się dyni z mlekiem dodaję rozmieszane składniki z miseczki (przed dodaniem zawartości miseczki dokładnie mieszam ponieważ skrobia opada na dno) i gotuję tak jak budyń mieszając rózgą.
  4. Ugotowany gorący budyń przekładam do miseczek.
  5. Czekoladę ścieram na tarce o grubych oczkach lub robię wiórka nożem i posypuję górę zimnego budyniu obficie czekoladą.
Dodatkowo przed nałożeniem budyniu, miseczki, filiżanki lub pucharki możemy udekorować flamastrem (tylko takim który łatwo się zmywa:)malując na nich straszne buźki.

Budyń dyniowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





sobota, 3 października 2015

Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną sałatkę z czerwonych pomidorów na zimę, jest prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania do obiadu.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie 5 słoików 720 ml

2 kg pomidorów (twardych)
300 g cebuli

na zalewę:
1 litr wody
100 ml octu 10%
4 łyżki cukru (około 60 g)
3 łyżeczki soli (około 25 g)
4 duże listki laurowe
6 goździki
około 10 ziaren pieprzu czarnego

oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika

Link do filmu z przygotowania: Sałatka z czerwonych pomidorów 


Przygotowanie :
  1. Z umytych pomidorów wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję pomidory razem ze skórką w plasterki o grubości około 4-5 milimetrów.
  2. Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
  3. Pokrojone pomidory i cebulę układam warstwowo w słoikach (słoiki należy wcześniej wyparzyć).
Sałatkę mam już ułożoną w słoikach teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka daję wszystkie składniki zalewy (sól, pieprz, goździki, listki laurowe, ocet, wodę, cukier) i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, gorącą zalewą zaleję pomidory w słoikach.
Końcowe przygotowanie sałatki z czerwonych pomidorów:
  1. Z zalewy wyjmuję listki laurowe i wkładam po kawałku do każdego słoika (jeżeli jest duży listek to kawałek a jak mały to cały ), oraz daję goździka z zalewy i ziarenka pieprzu.
  2. Zalewę wlewam tak aby pomidory w słoiku były przykryte.
  3. Na górę każdego słoika daję po 1 łyżce stołowej oleju.
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
  5. Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała.



Pasteryzacja sałatki z czerwonych pomidorów:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.