Nowe Przepisy

wtorek, 18 sierpnia 2015

Dżem Jabłkowy z Jabłek Papierówek

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny dżem jabłkowy z papierówek, jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tak przygotowany dżem jabłkowy możemy podać z pieczywem, naleśnikami, wykorzystać do wypieku drożdżówek, kopert z ciasta francuskiego i innych deserów.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu jabłkowego

1,5 kg jabłek papierówek
200 g cukru ale można użyć mniej lub więcej to jest kwestia gustu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki wody

Link do filmu z przygotowania: Dżem jabłkowy


Przygotowanie :
  1. Jabłka obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone jabłka daję do garnka dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję.
  3. Jabłka gotuję około 10 – 15 minut (zależy jak drobno pokroimy) tak żeby się rozpadły (rozgotowały).
  4. Do rozgotowanych jabłek dodaję cukier, cynamon, dokładnie mieszam i smażę dżem jabłkowy około 15 minut (po 15 minutach powinien być gęsty ale to zależy od soczystości jabłek).
  5. Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków.
Nakładanie dżemu jabłkowego do słoików :
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.



Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem jabłkowy z papierówek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Leczo z Cukinią

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne leczo z cukinią. Leczo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis na leczo:).

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra lecza

4 kolorowe papryki
około 700 g cukinii
1 kg pomidorów
500 g cienkiej kiełbasy
1 duża cebulę (około 200 g)
1 szklankę wody lub bulionu

do smaku:
4 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
lubczyk lub maggi
papryka słodka, papryka ostra
pieprz , sól

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na leczo :
  1. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki o długości 3 – 4 centymetrów.
  2. Umytą cukinię kroję w kostkę, jeżeli mam dużą cukinię i po przekrojeniu ma duże gniazda nasienne to je usuwam.
  3. Obrane pomidory ze skórki przekrawam na pół usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki możemy je wcześniej sparzyć.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  5. Obraną ze skórki kiełbasę kroję w pół plasterki.



Składniki na leczo mam już pokrojone teraz czas na gotowanie lecza:
  1. W garnku lub rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 5 minut.
  2. Następnie do cebuli dodaję kiełbasę i całość smażę jeszcze 5 minut.
  3. Teraz do kiełbasy z cebulą dodaję paprykę, wodę, listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i pod przykryciem na małym ogniu całość duszę przez około 15 minut.
  4. Po 15 minutach dodaję pozostałe składniki lecza – cukinię, pomidory, doprawiam przyprawami i nadal duszę do miękkości warzyw około 30 minut.
  5. Pod koniec duszenia lecza sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - jak to bywa przy takich daniach najlepiej smakuje odgrzewane:) ale od razu po przygotowaniu również jest pyszne.
Leczo z cukinią jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




środa, 12 sierpnia 2015

Chłodnik z Zsiadłym Mlekiem – Idealny na Upały

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny chłodnik z zsiadłym mlekiem, jest prosty i szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się na lekki obiad w czasie upałów.

Będziemy potrzebować:

1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
500 ml przegotowanej zimnej wody
2 – 3 śmietany 12%
400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
400 g ogórków gruntowych
3 jajka na twardo
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki usiekanego szczypiorku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki

do smaku:
sól, cukier
sok z połowy cytryny

Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z zsiadłym mlekiem


Przygotowanie :
  1. Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości i odstawiam do wystudzenia.
  2. Jajka gotuję na twardo i również odstawiam do wystudzenia.
  3. Zsiadłe mleko lub kefir przed przygotowaniem chłodnika mocno schładzam.
  4. Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia.
Składniki mam wstępnie przygotowane teraz je pokroję:
  1. Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę.
  2. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę.
  3. Ogórki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Jajka kroję w kostkę.
  5. Umyty i osączony szczypior drobno siekam
  6. Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam – posypię nią chłodnik na talerzu przed podanie.



Końcowe przygotowanie chłodnika z zsiadłym mlekiem:
  1. Do garnka wlewam mocno schłodzone zsiadłe mleko, dodaję zimną wodę, śmietanę i dokładnie mieszam.
  2. Następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki, oprócz natki pietruszki, dodaję sok z cytryny i doprawiam solą i cukrem (dużą szczyptą) całość mieszam łyżką – chłodnik jest gotowy.
Chłodnik z zsiadłym mlekiem jest gotowy, podaję go schłodzony. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  



wtorek, 11 sierpnia 2015

Pyszne Leczo z Fasolką Szparagową

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne leczo z fasolką szparagową. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra leczo

500 g fasolki szparagowej
600 g papryki zielonej
600 g pomidorów
400 g kiełbasy cienkiej jaką lubimy
1 duża cebula (około 200 g)
1 szklanka wody (250 ml)
do smaku:
papryka ostra
pieprz
sól 
lubczyk lub maggi

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Leczo z fasolką szparagową


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na leczo:
  1. Z fasolki szparagowej odcinam końcówki i dokładnie płuczę na durszlaku, następnie kroję na kawałki o długości około 3 centymetrów.
  2. Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję w kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki sparzyłam je wrzącą wodą.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  4. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kilku centymetrowe paseczki .
  5. Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Składniki mam już pokrojone – dalsza część przygotowania lecza :
  1. W lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wodzie ugotuję fasolkę szparagową.
  2. Fasolkę wrzucam do gotującej się wody i gotuję od momentu ponownego zagotowania się wody przez 10 minut. Fasolka ma być podgotowana ale nie ugotowana do miękkości – al dente. Po ugotowaniu odcedzam i przekładam do garnka w którym przygotuję leczo.
  3. W tym czasie gdy gotuję fasolkę, na patelni rozgrzewam olej i smażę cebulę przez około 5 minut.
  4. Następnie do cebuli dodaję paprykę i całość smażę jeszcze około 10 minut.



Teraz do garnka z ugotowaną al dente fasolką szparagową będę dodawała kolejne składniki i je razem dusiła:
  1. Do garnka z odcedzoną fasolką dodaję podsmażoną cebulę z papryką, wlewam szklankę wody, mieszam i całość dusze pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  2. W tym czasie na patelni podsmażam kiełbasę przez 5 minut.
  3. Podsmażoną kiełbasę dodaję do garnka, dodaję pomidory, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą (papryki daję sporo ponieważ lubię ostre leczo), lubczykiem ( dwie duże szczypty ) jeżeli chcemy możemy dodać maggi zamiast lubczyku.
  4. Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut- do miękkości warzyw. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
  5. Leczo z fasolka szparagową jest gotowe – jak to bywa przy takich daniach najlepiej smakuje odgrzewane:) ale od razu po przygotowaniu również jest pyszne.
Leczo z fasolką szparagową jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  







Sałatka z Białej Rzodkwi z Marchwią – Smaczna i Zdrowa

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i zdrową sałatkę z białej rzodkwi z marchwią. Można ją podawać samą lub z wędliną. Idealnie nadaje się na śniadanie lub lekką kolację.

Będziemy potrzebować:

1 biała rzodkiew (około 400 g)
około 400 g marchwi
300 g białego sera
5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
2 łyżki usiekanego szczypiorku
szczyptę cukru
sól, pieprz

Link do filmu z przygotowania: Sałatka z białej rzodkwi z marchwią


Przygotowanie :
  1. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o średnich oczkach
  2. Oczyszczoną białą rzodkiew ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Teraz do salaterki przekładam ser, dodaję jogurt i ucieram ser z jogurtem.
  4. Do utartego sera dodaję marchew, rzodkiew, dodaję szczyptę cukru, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam.
Sałatka z białej rzodkwi z marchwią jest gotowa, podaję ją lekko schłodzoną. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Surówka z Białej Rzodkwi z Jabłkiem – Smaczna i Zdrowa

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i zdrową surówkę z białej rzodkwi i jabłka. Możemy ją podawać do obiadu lub wędlin.

Będziemy potrzebować:

1 biała rzodkiew (około 400 g)
1 jabłko ( około 200 g)
marchew (około 150 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżeczka łagodnej musztardy
szczypta cukru
sól

Link do filmu z przygotowania: surówki z białej rzodkwi z jabłkiem 


Przygotowanie:
  1. Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Obraną rzodkiew ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Koperek drobno siekam.
  5. Przygotowanie sosu: do jogurtu dodaję łyżeczkę musztardy, szczyptę cukru i doprawiam solą, całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie surówki:
  1. Do salaterki przekładam wszystkie składniki surówki, dodaję sos i całość dokładnie mieszam – surówka jest gotowa.
Surówka z białej rzodkwi jest gotowa, podaję ją lekko schłodzoną. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






Sałatka z Białej Rzodkwi z Twarogiem – Smaczna i Zdrowa

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę z białej rzodkwi z twarogiem, jest bardzo zdrowa i lekka. Można ją podawać samą lub do wędliny. Idealnie nadaje się na śniadanie lub lekką kolację.

Będziemy potrzebować:

około 250 g białej rzodkwi
200 g sera białego
1 pomidor (około 150 g)
1 cebula (około 60 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól do smaku

Link do filmu z przygotowania: Sałatka z białej rzodkwi z twarogiem


Przygotowanie:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Umyty pomidor kroję razem ze skórką w kostkę.
  3. Obraną rzodkiew ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
Składniki na sałatkę mam już pokrojone – końcowe przygotowanie sałatki:
  1. Do miski daję ser, dodaję jogurt naturalny i ucieram ser razem z jogurtem.
  2. Do utartego sera dodaję pozostałe składniki sałatki, doprawiam solą i całość dokładnie mieszam.
  3. Sałatkę podaję lekko schłodzoną.
Sałatka z białej rzodkwi z twarogiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  





piątek, 7 sierpnia 2015

Gulasz z Cukinią i Pomidorami – Bardzo Smaczny

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny gulasz z cukinią i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny, (nie mają wyjścia muszą chwalić:)) .

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu

około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego
2 cukinie (około 550 g)
1 bakłażan
około 800 g pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebule (około 150 g)
100 ml wody
2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
przyprawy:
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cukinią i pomidorami


Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki na gulasz:
  1. Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę.
  2. Pomidory obieram ze skórki (pomidory sparzyłam wrzącą wodą, dzięki temu skórka łatwiej schodzi), przekrawam na pół, wycinam zgrubienia od łodyżek i kroję na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli.
  5. Umytą i oczyszczoną z nasion papryczkę chili kroję drobniutko i dodaję do cebuli.
  6. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę.
  7. Umytą cukinię i bakłażana kroję w kostkę.



Końcowe przygotowanie gulaszu:
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam mięso przez około 5 minut tak żeby zbielało .
  2. Następnie mięso przekładam do garnka, dodaję 100 ml wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
  3. W międzyczasie gdy duszę mięso na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem i papryczką chili przez około 5 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodaję paprykę czerwoną i żółtą i smażę całość około 5 minut.
  4. Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z duszącym się mięsem i nadal duszę.
  5. Po 20 minutach duszenia mięsa do garnka dodaję pozostałe składniki gulaszu: cukinię, bakłażan, pomidory, przyprawy, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam i duszę całość pod przykryciem na małym ogniu do miękkości składników ( w moim przypadku około 30 minut).
  6. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem- gulasz z cukinią jest gotowy.
Gulasz z cukinią i pomidorami jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  








środa, 5 sierpnia 2015

Proste Ciasto Kruche ze Śliwkami

Witam serdecznie
Propozycja na proste i smaczne ciasto kruche ze śliwkami.

Będziemy potrzebować:

ciasto możemy upiec w foremce prostokątnej lub okrągłej.
Okrągła użyłam o średnicy 24 cm
Prostokątna o wymiarach 18 cm x 22 cm

na ciasto:
400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
100 g cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli

około 500 g śliwek (najlepiej węgierek)
1 łyżka cukru kryształ

Link do filmu z przygotowania: Ciasto kruche ze śliwkami


Przygotowanie:
Składniki ciasta możemy połączyć dłońmi lub posiekać nożem ewentualnie mikserem.
  1. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło.
  2. Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi.
  3. Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier puder, żółtka i zagniatam ciasto.
  4. Ciasto zagniatam tylko do momentu gdy składniki się połączą, gdy za długo będziemy wyrabiać ciasto kruche to powstaną zaciągi i po upieczeniu będzie twarde a nie kruche.
  5. Z wyrobionego ciasta odcinam około 1/5 ciasta i wkładam do woreczka (można zawinąć w folię spożywczą), pozostałe ciasto również wkładam do drugiego woreczka.
  6. Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika na około 30 minut, a większy do lodówki też na 30 minut.
  7. W tym czasie wydryluję umyte śliwki.



Po około 30 minutach, końcowe przygotowanie ciasta kruchego ze śliwkami:
  1. Blaszkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem lub olejem.
  2. Większy kawałek ciasta wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na wielkość dna foremki.
  3. Następnie nawijam na wałek i przenoszę do foremki, poprawiam i wyklejam dokładnie dno.
  4. Po wyklejeniu dna foremki ciastem nakłuwam je w kilku miejscach nożem.
  5. Następnie układam dość gęsto śliwki skórką do dołu.
  6. Ułożone śliwki posypuję cukrem kryształem.
  7. Teraz wyjmuję mniejszy kawałek ciasta z zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  8. Startym ciastem posypuję śliwki.
Pieczenie ciasta kruchego ze śliwkami:
  1. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 40 – 45 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu.
  3. Po upieczeniu śliwki puszczą sok (zależy od odmiany) i góra może być wilgotna ale jak ciasto wystygnie to będzie dobre.
Ciasto kruche ze śliwkami jest gotowe, można podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa   





poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Przepis na Ogórki Korniszony – Domowe Korniszony

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne domowe korniszony, przygotowanie takich korniszonów różni się trochę od przepisu na ogórki konserwowe. Zalewa jest ostrzejsza i ogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków

na solankę:
1500 ml wody
150 g soli do przetworów

przyprawy do słoika:
3-4 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 listek laurowy
szczypta suszonych nasion kopru

na zalewę:
500 ml wody
200 ml octu 10%
100 g cukru

użyłam 2 słoików 700 ml i 1 słoik 300 ml

Link do filmu z przygotowania: Ogórki korniszony


Przygotowanie:

Najpierw przygotowuję solankę i namoczę ogórki:
  1. Do garnka wlewam wodę, dodaję sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję.
  2. Po zagotowaniu solankę odstawiam do wystudzenia.
  3. Gdy solankę mam już zimną to dokładnie umyte ogórki, nakłuwam w kilku miejscach wykałaczką i daję do miski.
  4. Tak przygotowane ogórki zalewam zimną solanką i obciążam talerzem aby ogórki były przykryte solanką. Miskę z ogórkami odstawiam na około 24 godziny.
Po około 24 godzinach końcowe przygotowanie korniszonów:
  1. Ogórki odcedzam z solanki (ogórków nie płuczę) i układam we wcześniej wyparzone słoiki.
  2. Na dno słoika daję kilka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, jeden listek laurowy, i szczyptę nasion kopru.
  3. Ogórki układam jeden obok drugiego, dość ściśle (ważne aby ogórków nie rozgnieść podczas układania).
Ogórki mam już ułożone teraz przygotuję zalewę:
  1. Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, mieszam i garnek stawiam na gazie.
  2. Gdy zalewa się zagotuję zakręcam gaz i gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach.
  3. Zalewy powinno być tyle aby ogórki były zakryte.
  4. Tak przygotowane słoiki będę pasteryzować.



Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 15 minut małe słoiczki , większe do 20 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  1. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad.

Będziemy potrzebować:

500 g fasolki szparagowej
20 pomidorków koktajlowych
około 300 g ziemniaków
1 puszkę tuńczyka duże kawałki
kilka łyżek oliwy lub oleju
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką szparagową


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia.
  2. Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę.
  3. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram.
  4. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
  5. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe.
  6. Umyte pomidorki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
  7. Tuńczyka odsączam z zalewy.



Końcowe przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej:
  1. Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
  2. Sałatka jest gotowa.
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.