Nowe Przepisy

wtorek, 28 lipca 2015

Sałatka z Kaszy Jęczmiennej z Serem Feta

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kaszy jęczmiennej i sera feta. Jest prosta w przygotowaniu a bardzo syta i zdrowa.

Będziemy potrzebować:

400 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (przed gotowaniem)
30 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie sera feta (270 g)
1 cebula (około 100 g)
około 30 oliwek czarnych
kilka łyżek oliwy lub oleju
kilka listków bazylii
sól, pieprz


Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kaszy jęczmiennej


Przygotowanie:
  1. Kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
  2. Oliwki kroję na mniejsze kawałki (w plasterki).
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  4. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką.
  5. Ser feta kroję w nie za dużą kostkę.
  6. Umyte listki bazylii drobno siekam.
Końcowe przygotowanie sałatki:
  1. Do salaterki z zimną kaszą jęczmienną daję wszystkie pokrojone składniki, dodaję kilka łyżek oliwy lub oleju, doprawiam solą (nie za dużo bo ser feta jest słony) i pieprzem.
  2. Całość dokładnie mieszam – sałaka jest gotowa.
Sałatka z kaszy jęczmiennej jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





niedziela, 26 lipca 2015

Rewelacyjny Deser z Biszkoptami i Puszystym Kremem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser z biszkoptami, jagodami i puszystym kremem. Deser jest bardzo smaczny nie za słodki i dodatkowo efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

użyłam miski o wymiarach:
13 cm średnica dna, 11 cm wysokość, 19 cm średnica góry miski

około 300 g jagód (można dodać również maliny i jeżyny)

300 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
300 ml śmietany 30% lub 36%
około 300 g biszkoptów
250 ml mleka
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
60 ml mocno gorącej wody

do ozdoby deseru:
2 – 3 łyżki cukru pudru
około 250 ml śmietany 30% lub 36%

oraz folia spożywcza do wyłożenia miski

Link do filmu z przygotowania: Deser z biszkoptami i puszystym kremem 




Przygotowanie:

Przygotowanie bitej śmietany:
  1. Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietanę i przez chwilę miksuję samą, następnie dodaję 2 łyżki cukru pudru i nadal miksuję aż śmietana ubije się na sztywno – śmietanę miksuję w sumie około 3 - 4 minut.
  2. Tak przygotowaną bitą śmietanę wstawiam do lodówki na czas przygotowania serka homogenizowanego.
Przygotowanie serka homogenizowanego:
  1. Do żelatyny w filiżance dodaję mocno gorącą wodę i dokładnie mieszam, tak żeby żelatyna całkiem się rozpuściła w wodzie i odstawiam na około 3 minut do przestudzenia.
  2. Do miski daję serek homogenizowany, pozostały cukier puder i dokładnie mieszam.
  3. Następnie do serka stopniowo dodaję lekko przestudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Serek z żelatyną należy dokładnie wymieszać najlepiej rózgą.
Końcowe przygotowanie kremu:
  1. Do bitej śmietany dodaję stopniowo (wlewam) serek homogenizowany z żelatyną, cały czas energicznie mieszając rózgą.
  2. Tak przygotowany krem wstawiam na około 20 minut do lodówki – cały proces przygotowania kremu pokazałam na filmiku.
Układanie biszkoptów w misce:
  1. Miskę przed układaniem biszkoptów wykładam dokładnie folią spożywczą – dzięki temu deser łatwiej później wyjąc z miski .
  2. Biszkopty maczam w mleku i układam jeden koło drugiego w misce, najpierw dno a następnie boki.
  3. Do tak wyłożonej miseczki biszkoptami nakładam warstwami krem i jagody.
  4. Na dno około 3 łyżek kremu które posypuję jagodami i znowu krem, jagody i na koniec krem.
  5. Na górę kremu układam biszkopty jeden obok drugiego.
  6. Tak przygotowany deser wstawiam na kilka godzin do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia kremu.
  7. Deser możemy przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki lub przygotować rano i wstawić do lodówki na około 4 do 6 godzin będzie gotowy do podania po obiedzie.



Po kilku godzinach dekorowanie deseru:
Deser dekoruję bitą śmietaną i jagodami. Ilość śmietany do przygotowania bitej śmietany zależy jak chcemy udekorować nasz torcik, ja przygotowałam bitą śmietanę z około 250 ml śmietany.
  1. Do miski wlewam dobrze schłodzona śmietanę i przez chwilę miksuję samą, następnie dodaję około 2 łyżek cukru pudru i nadal miksuję aż śmietana ubije się na sztywno – śmietanę miksuję w sumie około 3 - 4 minut.
  2. Tak przygotowaną śmietanę nakładam do worka cukierniczego i dekoruję torcik.
  3. Na górę układam kilka jagód.
Deser z biszkoptami i puszystym kremem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







sobota, 25 lipca 2015

Pyszny Deser z Jagodami w Kremowym Puchu

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny deser z jagodami w kremowym puchu. W smaku jest lekko winny i delikatnie słodki no po prostu pyszny :). polecam wypróbować przepis. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 4 pucharków
(w zależności od wielkości pucharka)

około 300 g jagód
4 łyżki cukru pudru (około 70g)
250 ml śmietany 30% lub 36% dobrze schłodzonej
150 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
sok wyciśnięty z jednej cytryny (nie więcej niż 50 ml)
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Link do filmu z przygotowania: Deser z jagodami w kremowym puchu


Przygotowanie:
  1. Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i przez chwilę ubijam mikserem samą.
  2. Następnie dodaję łyżkę cukru pudru i nadal ubijam tak żeby powstała bita śmietana.
  3. Teraz do drugiej miseczki daję serek homogenizowany, otartą skórkę z cytryn, cukier puder i dokładnie mieszając rózgą dodaję stopniowo sok z cytryny – cały czas mieszam rózgą aż składniki ładnie się połączą.
  4. Tak przygotowany serek homogenizowany dodaję do bitej śmietany i całość dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie deseru z jagodami:
  1. Na dno pucharków wsypuję trochę jagód.
  2. Na jagody nakładam krem (w zależności od wielkości pucharku 2 – 3 łyżki) i górę kremu obsypuję jagodami.
  3. Tak przygotowany deser możemy podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki do schłodzenia.
Deser z jagodami w kremowym puchu jest gotowy, można podawać, Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   






piątek, 24 lipca 2015

Botwinka na Zimę w Słoikach

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie botwinki w słoikach na zimę którą potem możemy użyć do przygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie.

Będziemy potrzebować:

na 1 kg botwinki będziemy potrzebować 2 słoiki 700 ml

1 kg botwinki
500 ml wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
lub sok wyciśnięty z połowy cytryny około 25 ml

Link do filmu z przygotowania: Botwinka na zimę


Przygotowanie:
  1. Botwinkę oczyszczam z żółtych liści i dokładnie płuczę.
  2. Oczyszczoną botwinkę kroję na mniejsze kawałki o długości około od 0,5 cm do 1 cm – kroję łodygi razem z liśćmi i jeżeli botwinka ma już małe buraczki to je również kroję.
  3. Teraz do garnka wlewam wodę i zagotowuję.
  4. Do gotującej wody dodaję pokrojoną botwinkę, ugniatam łyżką i nakrywam garnek pokrywką . Od momentu ponownego zagotowania się wody botwinkę gotuję 5 minut, od czasu do czasu mieszając - na początku botwinki jest bardzo dużo ale po chwili zmniejszy swoją objętość i puści sok.
  5. Po zakręceniu gazu do botwinki dodaję kwasek cytrynowy i dokładnie mieszam.
Nakładanie botwinki do słoików i pasteryzacja:
Słoiki i wieczka należy wcześniej wyparzyć i dokładnie wytrzeć.
  1. Lekko przestudzoną botwinkę nakładam do słoików delikatnie ugniatając, pozostawiając około 3 centymetrów wolnego miejsca u góry słoika.
  2. Następnie dopełniam słoik zgromadzonym sokiem w garnku.
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
  4. Sprawdzam czy nie cieknie i pasteryzuję – jeżeli przecieka to należy wymienić wieczko lub sprawdzić czy brzeg słoika nie jest uszkodzony.



Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 20 minut małe słoiczki , większe do 35 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa




czwartek, 23 lipca 2015

Pasta z Pietruszki z Tuńczykiem do Pieczywa

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem.

Będziemy potrzebować:

250 g natki pietruszki
80 g listków selera lub selera naciowego
50 g białego chleba bez skórki
1 puszka tuńczyka
1 puszka 100 g sardynek lub anchois
80 g cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
100 ml oliwy lub oleju
do smaku:
ocet winny (użyłam 3 łyżeczki)
sól

Link do filmu z przygotowania: Pasta z pietruszki i tuńczyka


Przygotowanie:
  1. Dokładnie wypłukaną i odsączoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika w którym przygotuję pastę.
  2. Liście selera również dokładnie płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do pietruszki.
  3. Zieleninę rozdrabniam blenderem.
  4. Następnie do wstępnie rozdrobnionej zieleniny dodaję pozostałe składniki pasty: pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, czosnek, chleb podzielony na mniejsze kawałki, odsączonego tuńczyka, odsączone sardynki.
  5. Całość dokładnie miksuję blenderem na jednolita masę.
  6. Na koniec doprawiam solą i octem winnym i jeszcze raz dokładnie mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – pasta z pietruszki jest gotowa.
Jeżeli cała pasta z pietruszki nie jest zjedzona od razu po przygotowaniu, to możemy ją wstawić do lodówki i przechowywać przez kilka dni. Pastę przekładam do słoiczka, górę polewam łyżką oleju lub oliwy i wstawiam do lodówki.

Pasta z pietruszki jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa   








środa, 22 lipca 2015

Koktajl z Arbuza – Smoothie

Koktajl z Arbuza
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny koktajl z arbuza z lodem -smoothie. Jest prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się na upały.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 600 ml koktajlu z arbuza

około 250 g oczyszczonego z nasion arbuza
4 łyżki jogurtu naturalnego
około 5 kostek lodu

Link do filmu z przygotowania: Koktajl z arbuza – smoothie


Przygotowanie:
  1. Arbuza kroję na mniejsze kawałki i oczyszczam z nasion, oczyszczonego wkładam do pojemnika w którym przygotuję koktajl.
  2. Do arbuza dodaję jogurt naturalny i całość dokładnie miksuję blenderem.
  3. Teraz rozdrabniam blenderem kostki lodu i dodaję do koktajlu – jeżeli nie mamy końcówki do rozdrabniania lodu, to możemy kostki włożyć do woreczka lub ściereczki i rozkruszyć tłuczkiem do mięsa.
  4. Po dodaniu lodu do koktajlu dokładnie mieszam i rozlewam do szklanek .
Koktajl z arbuza jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Orzeźwiający Napój z Arbuza

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i orzeźwiający napój z arbuza, polecam wypróbować przepis bo jest naprawdę smaczny i orzeźwiający.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra napoju

około 1 kg oczyszczonego z nasion arbuza
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej limonki lub cytryny

kostki lodu

Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój z arbuza


Przygotowanie:
  1. Arbuza kroję na mniejsze kawałki i oczyszczam z nasion, oczyszczonego wkładam do pojemnika w którym przygotuję napój.
  2. Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję do arbuza w pojemniku.
  3. Z limonki (lub cytryny) wyciskam sok i dodaję do arbuza.
  4. Teraz całość miksuję (rozdrabniam) dokładnie blenderem.
  5. Napój przelewam do szklanek i dodaję po kilka kostek lodu.
Orzeźwiający napój z arbuza jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




Czarne Porzeczki na Zimę w Soku Własnym

Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie czarnej porzeczki w soku własnym na zimę, tak przygotowaną porzeczkę można użyć do przygotowania deserów, ciast, jogurtu porzeczkowego itp..

Będziemy potrzebować:
na 1 kg czarnych porzeczek będziemy potrzebować 4 słoiczki 300 ml

czarne porzeczki
słoiki

Link do filmu z przygotowania: Czarne porzeczki na zimę w soku własnym


Przygotowanie:
  1. Czarną porzeczkę oczyszczam z szypułek, gałązek i dokładnie płuczę.
  2. Następnie porzeczkę nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, delikatnie ugniatając, tak żeby ściśle do siebie przylegały.
  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – teraz słoiki będę pasteryzować.
Pasteryzacja :
  1. Słoiki przed wstawieniem do garnka sprawdzam czy nie ciekną, jeżeli słoik cieknie to jeszcze raz zakręcam lub wymieniam wieczko. Najczęstszą przyczyną cieknięcia słoika jest wieczko lub uszkodzony słoik.
  2. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  1. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika od 25 minut małe słoiczki , większe do 40 minut.
  2. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  3. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Czarne porzeczki w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

 




piątek, 17 lipca 2015

Proste i Puszyste Ciasto z Malinami

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do upieczenia gdy mamy mało czasu a chcemy podać coś słodkiego do kawy lub herbaty:).

Będziemy potrzebować:

250 g mąki pszennej
160 g cukru pudru
240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe
5 jajek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

około 300 g malin

opcjonalnie cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta

wymiary foremki 24 cm x 20 cm

Link do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami


Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub w makutrze (jeżeli użyjemy makutry to białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę i dodajemy na samym końcu do ciasta). Ja ciasto przygotuję mikserem.
  1. Do miski wsypuję cukier puder dodaję masło o temperaturze pokojowej i miksuję do uzyskania jednolitej puszystej masy.
  2. Następnie dodaję stopniowo po jednym całym jajku (żółtko razem z białkiem) cały czas miksując, gdy jajko wchłonie się w masę dodaję kolejne.
  3. Po jajkach do ciasta dodaję proszę do pieczenia, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i mąkę i miksuję na jednolita gładką masę.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę ciasta wyrównuję.
  5. Na ciasto układam dość gęsto maliny.



Pieczenie ciasta z malinami:
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut.
  2. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  3. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone, to możemy wbić w nie wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone.
  4. Ciasto po upieczeniu możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z malinami jest gotowe, możemy podawać. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







czwartek, 16 lipca 2015

Przepis na Domowy Dżem z Moreli bez żelfixu

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem z moreli, jest prosty w przygotowaniu, aromatyczny i smaczny. Na pewno będzie smakował dzieciom i nie tylko. Polecam wypróbować przepis i przygotować kilka słoiczków na zimę.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml

1,2 kg moreli przed drylowaniem
400 g cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml

Link do filmu z przygotowania: Dżem z moreli 


Przygotowanie:
  1. Umyte morele dryluję – przełamuję w dłoniach na pół i wyjmuję pestkę.
  2. Wydrylowane morele wkładam do garnka, garnek stawiam na gazie i podgrzewam przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając aby morele puściły sok .
  3. Następnie do moreli dodaję sok z cytryny, cukier, całość dokładnie mieszam i smażę dżem.
  4. Gdy dżem się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem przez około 60 minut, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).
  5. Długość smażenia dżemu z moreli zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 60 minutach smażenia.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Nakładanie dżemu z moreli do słoików:
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.


Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem z moreli jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 







Przepis na Domowy Syrop z Czarnej Porzeczki

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy syrop z czarnej porzeczki, jest prosty w przygotowaniu a naprawdę bardzo dobry i aromatyczny. Tak przygotowany syrop możemy użyć do przygotowania napojów, dodać do mleka , jako dodatek do jogurtu naturalnego, do herbaty lub po prostu wody.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml syropu porzeczkowego

1 kg czarnych porzeczek
400 ml wody
500 g cukru

Link do filmu z przygotowania: Domowy syrop z czarnej porzeczki



Przygotowanie:
  1. Wypłukane porzeczki przekładam do garnka dodaję wodę i gotuję. Od momentu zagotowania porzeczki gotuję około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie porzeczki przecedzam przez sito, porzeczki delikatnie mieszam na sicie aby szybciej i dokładniej odsączyć sok.
  3. Resztki porzeczek z sita wyrzucam.
Po przecedzeniu soku – końcowe przygotowanie syropu porzeczkowego :
  1. Do garnka z sokiem dodaję cukier, mieszam i garnek ponownie stawiam na gazie.
  2. Syrop gotuję jeszcze około 5 minut.
  3. Tak przygotowany gorący syrop rozlewam do słoiczków lub buteleczek.
Rozlewanie syropu z czarnych porzeczek:
  1. Syrop można rozlać do butelek lub słoików, które należy wcześniej wyparzyć.
  2. Gorący syrop rozlewam do pełna, do słoików, brzeg dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i mocno zakręcam.
  3. Słoiczki odstawiam do góry dnem na ściereczkę i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli napełniam butelki i nie mogę postawić do góry dnem to stawiam bez odwracania.
  4. Jeżeli jakiś słoiczek lub butelka nie złapała odskakuje wieczko, przecieka lub nie jestem pewna czy złapały to je pasteryzuję.


Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Syrop z czarnych porzeczek jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.