Nowe Przepisy

środa, 24 czerwca 2015

Placki z Cukinii – Proste i Smaczne

Placki z cukinii
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne placki z cukinii, są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 12 placków

2 średnie cukinie (około 700 g)
8 łyżek mąki pszennej (około 120 g)
2 jajka
3 ząbki czosnku

do smaku:
sól, pieprz

olej do smażenia


Link do filmu z przepisem: Placki z cukinii


Przygotowanie:
  1. Z umytej i osuszonej cukinii odcinam końcówki, przekrawam na pół i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Startą cukinię przekładam na sito, delikatnie ugniatam dłonią lub łyżką i odstawiam na kilka minut aby odsączyć cukinię z nadmiaru soku.
  1. Czosnek kroję w drobniutką kostkę (można przecisnąć przez praskę).
  2. Do miski daję cukinię, czosnek, jajka, mąkę, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam.
  1. Z tak przygotowanej masy smażę placki.
  2. Placki z cukinii smażę wielkości placków ziemniaczanych, na rozgrzany olej nakładam po łyżce stołowej masy delikatnie ugniatam i smażę na złoty kolor z obydwu stron.
  3. Po usmażeniu placki układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii są gotowe można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

wtorek, 23 czerwca 2015

Zupa Chłodnik z Ogórków


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny chłodnik z ogórków, idealnie nadaje się na obiad w upalne dni, chociaż w tym roku jak do tej pory to upalnych dni mamy jak na lekarstwo ale może się to zmieni. Chłodnik możemy dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu.

środa, 17 czerwca 2015

Ciasto Truskawkowe z Kremem Budyniowym


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto truskawkowe z kremem budyniowym. Do przygotowania ciasta możemy użyć również innych owoców. Polecam wypróbować przepis, na pewno ciasto będzie każdemu smakowało :).

wtorek, 16 czerwca 2015

Sałatka Colesław z Żółtym Serem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę colesław w wersji nie klasycznej a z żółtym serem . Jest wiele sposobów przygotowania tej sałatki ostre , łagodne ja wybrałam taką pośrednią która łączy kapustę , marchew , jabłko i żółty ser . Najlepiej ją podawać z wędliną ale sama też wspaniale smakuje, polecam wypróbować przepis .

Koktajl Bananowy z Kiwi – Smoothie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl bananowy z kiwi – smoothie. Idealnie nadaje się na lekkie śniadanie, podwieczorek oraz jako koktajl chłodzący na upały:).

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Kompot z Truskawek i Rabarbaru


Witam serdecznie
Propozycja na prosty kompot z truskawek i rabarbaru jest pyszny i słodki :).

sobota, 13 czerwca 2015

Knedle z Truskawkami

Knedle z Truskawkami
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne knedle z truskawkami, jest sezon na truskawki więc polecam zrobić knedle na obiad na pewno będą smakować dzieciom i starszym.


Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40 knedli
1 kg ugotowanych ziemniaków
przeciśniętych przez praskę lub zmielonych w maszynce do mielenia mięsa

250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli

około 200 g truskawek (małych)
około 1 łyżki cukru do truskawek

5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru

masło do polania ugotowanych knedli


Link do filmu z przygotowania: Knedle z truskawkami 


Przygotowanie:
Przed przygotowaniem knedli ugotowałam ziemniaki i wystudziłam, następnie przecisnęłam przez praskę, ale można je zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  1. Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Teraz przygotuję ciasto na knedle – do miski daję ziemniaki, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i wyrabiam ciasto dłonią w misce.

  3. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat podsypany mąką i nadal wyrabiam tak aby ciasto stało się gładkie (około 2 minut – dokładnie widać to na filmiku).

  4. Gotowe ciasto dzielę na pół i z każdego kawałka formuję dłońmi wałek (ciasto możemy podzielić na więcej kawałków aby łatwiej było nam formować wałek).
  5. Wałek dzielę na mniejsze kawałki o długości około 4 cm ( długość kawałka zależy jak gruby zrobiliśmy wałek).

  6. Teraz w dłoniach z kawałka ciasta formuję placuszek, na środek nakładam truskawkę i sklejam ciasto tak jak sakiewkę, następnie w dłoniach delikatnie turlam knedlem aby powstała ładna kulka – pamiętajmy dobrze skleić żeby truskawka podczas gotowania nie wypłynęła.


Gotowanie knedli z truskawkami:
  1. Uformowane knedle wrzucam do lekko osolonej gotującej się wody i od ponownego zagotowania wody knedle gotuję około 5 minut.

  2. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem.
Do jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam, tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu.

Knedle z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa









piątek, 12 czerwca 2015

Napój Cytrusowy 100% Orzeźwienia


Witam serdecznie
Propozycja na orzeźwiający napój cytrusowy, jest idealny na upalne dni a dodatkowo jest pełen witamin.

Dżem Truskawkowy z Rabarbarem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy z rabarbarem, bez dodatków cukrów żelujących. Dżem truskawkowy z rabarbarem jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

środa, 10 czerwca 2015

Ziemniaki Smażone na Patelni z Piersią Kurczaka


Witam serdecznie
Propozycja na szybki i pyszny obiad z ziemniaków smażonych patelni z piersią kurczaka. Polecam wypróbować przepis.

wtorek, 9 czerwca 2015

Torcik z Racuszków z Truskawkami i Bitą Śmietaną


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny torcik z racuszków z truskawkami i bitą śmietaną. Jest smaczny, ładnie wygląda i idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub deser, na pewno będzie smakował dzieciom. Torcik najlepiej podawać schłodzony.

Dżem Truskawkowy z Pomarańczą

Dżem Truskawkowy z Pomarańczą
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy z dodatkiem pomarańczy, bez dodatków cukrów żelujących. Dżem truskawkowy z pomarańczą jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Będziemy potrzebować:

1 kg truskawek
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy około 250 ml

500 g cukru ale można użyć
więcej lub mniej to kwestia gustu

około 2 łyżeczek otartej skórki z pomarańczy

sok z jednej cytryny około 50 ml


Link do filmu z przygotowania: Dżem truskawkowy z pomarańczą 


Przygotowanie:
  1. Oczyszczone z szypułek i wypłukane truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do garnka, (można truskawki rozgnieść lub rozdrobnić blenderem, ale jeżeli pokroimy to w gotowym dżemie będą kawałki truskawek także polecam pokroić).
  2. Pokrojone truskawki w garnku zasypuję cukrem dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.
  3. Garnek odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok.
Po około 2 godzinach dodaję pozostałe składniki i smażę dżem:
  1. Teraz do truskawek dodaję sok i otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszam.
  2. Garnek stawiam na gazie (nie odlewam soku) gdy się zagotuje zmniejszam gaz i na wolnym ogniu smażę dżem, tak żeby cały czas się delikatnie gotował (pyrkał).

  3. Długość smażenia dżemu truskawkowego z pomarańczą zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy – na końcu filmiku pokazałam jaką gęstość ma mój dżem po 90 minutach smażenia.

  4. Ja dżem truskawkowy smażę około 90 minut taka gęstość mi odpowiada, długość smażenia zależy jak soczyste mamy truskawki, są różne odmiany i nie które trzeba smażyć dłużej lub krócej.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia (po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.

Przechowywanie dżemu truskawkowego z pomarańczą :
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem truskawkowy z pomarańczą jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






poniedziałek, 8 czerwca 2015

Koktajl Truskawkowy


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i zdrowy koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów.

Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny makaron ze szparagami i piersią kurczaka. Jest szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad.

sobota, 6 czerwca 2015

Domowy Dżem Truskawkowy 100% Naturalny


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy, bez dodatków cukrów żelujących . Dżem truskawkowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

piątek, 5 czerwca 2015

Sałatka z Rzodkiewek do Obiadu


Witam serdecznie
Propozycja na smaczną sałatkę z rzodkiewek i pomidorów, jest prosta w przygotowaniu i zdrowa.

Golonki z Indyka Pieczone w Piekarniku

Golonki z Indyka

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad.

środa, 3 czerwca 2015

Napój Truskawkowy Idealny na Upalne Dni


Witam serdecznie
Propozycja na orzeźwiający i chłodzący napój truskawkowy na upalny dni.

Pyszny Pasztet z Cukinii


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło.

wtorek, 2 czerwca 2015

Rewelacyjna Sałatka na Grilla i do Obiadu

Rewelacyjna Sałatka na Grilla i do Obiadu

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę na grilla lub do obiadu, idealnie pasuje do różnego rodzaju mięsiwa pieczonego lub smażonych.

Udka Pieczone z Pieczonymi Ziemniakami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pieczone udka z pieczonymi ziemniakami, są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.