Nowe Przepisy

piątek, 27 lutego 2015

Zupa Ogórkowa z Ryżem

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę ogórkowa z ryżem .

Będziemy potrzebować :
na wywar :
około 2,5 l wody
2 udka (około 600 g)
kawałek pora (40 g)
kawałek korzenia selera (80 g)
1 marchew (150 g)
1 korzeń pietruszki (120 g)

na zupę ogórkową :
300 g ogórków kiszonych
200 ml kwasu z ogórków
1 cebula (60 g)
200 g śmietany użyłam 18 % (około 7 łyżek)
200 g ryżu
olej do smażenia
koperek do posypania zupy na talerzu

W nawiasach podałam orientacyjną wagę produktów .

Link do filmu z przygotowania : Zupa ogórkowa z ryżem 



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję wywar :
  1. Do garnka daję umyte i oczyszczone warzywa , pokrojone na mniejsze kawałki . Dodaję umyte i osuszone udka z kurczaka i wlewam 2,5 litra wody .
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut .
  3. Następnie przecedzam wywar , 2 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy ogórkowej.
  4. Udka można usmażyć na patelni i podać do drugiego dania .
Gdy wywar się gotuje przygotuję ogórki na zupę :
  1. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i oddaję do ogórków .
  3. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam ogórki z cebule przez około 10 minut – górki na zupę są gotowe .
Końcowe przygotowanie zupy ogórkowej :
  1. Do 2 litrów czystego wywaru dodaję podsmażone ogórki z cebulą , dodaję kwas z ogórków ( kwasu można użyć więcej jeżeli chcemy zupę bardziej kwaśną ).
  2. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut .
  3. Następnie dodaję ryż i gotuję do miękkości ryżu około 15 minut. Pod konie doprawiam solą i pieprzem .
  4. Następnie zakręcam gaz i zabielam zupę śmietaną. Do śmietany dodaję chochelkę gorącej zupy i dokładnie mieszam (dzięki termu śmietana nie powinna się zwarzyć) . Śmietanę dodaję do zupy i mieszam – zupa ogórkowa jest gotowa .
  5. Przed podaniem na talerzu posypuję posiekanym koperkiem .
Zupa ogórkowa z ryżem jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa








piątek, 20 lutego 2015

Spaghetti z Piersią Kurczaka i Brokułem


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo smaczne spaghetti z piersią kurczaka i brokułem . Idealnie nadaje się na obiad lub kolację .

środa, 18 lutego 2015

Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny golas z kaszy gryczanej . Jest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno wartościowego białka i złożonych węglowodanów .

poniedziałek, 16 lutego 2015

Przepis na Domowy Twaróg – Domowy Biały Ser


Witam serdecznie
Przepis na pyszny domowy twaróg – biały ser . Jest kremowy i delikatny , warto wypróbować przepis i chociaż raz zrobić taki ser w domu a na pewno wszystkim będzie smakował . Taki twaróg nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past na kanapki , deserów , sernika tak jak twaróg sklepowy ale jest o niebo lepszy :) .

Zasmażana Kapusta Kiszona do Obiadu

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną kapustę kiszoną zasmażaną do obiadu . Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania z mięsem lub innych potraw .

Będziemy potrzebować :

500 g kapusty kiszonej
40 g masła
1 cebula (około 50 g)
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka kminku
szczyptę cukru
sól do smaku
woda


Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona


Przygotowanie :
  1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku (kapusty nie płuczę).
  2. Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta, dodaję cukier i kminek. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty. Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam.
  1. W międzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby się zrumieniła . Usmażoną cebulę dodaję do kapusty gdy kapusta jest miękka. Mieszam i nadal gotuję.

  1. Po dodaniu cebuli przygotuję zasmażkę.
  2. Na patelni rozgrzewam pozostałe masło, gdy się roztopi dodaję mąkę i zasmażam na złoty kolor .
  3. Gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni z niewielką ilością wody (około 150 ml ) - wlewam wodę i dokładnie mieszam.

  4. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do kapusty , dokładnie mieszam i zagotowuję . Zakręcam gaz zasmażana kapusta jest gotowa.
Zasmażana kapusta kiszona jest gotowa można podawać .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa 





sobota, 14 lutego 2015

Zupa Pomidorowa


Witam serdecznie
Propozycja na prostą w przygotowaniu i smaczną zupę pomidorową z koncentratem pomidorowym .

czwartek, 12 lutego 2015

Bigos z Cukinii z Piersią Kurczaka

bigos z cukinii

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny bigos z cukinii z piersią kurczaka. Danie jest bardzo smaczne i w porównaniu z tradycyjnym bigosem jest bardziej fit. Polecam wypróbować przepis bo bigos jest naprawdę bardzo smaczny.

Do przygotowania bigosu będziemy potrzebowali:

garnek około 4-5 L

około 1 kg cukinii
500 g pieczarek
około 700 g piersi z kurczaka
około 700 g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
2 duże ząbki czosnku
kilka łyżek oleju

przyprawy do piersi:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta pierzu
szczypta papryki ostrej

oraz do smaku:
sól, pieprz, papryka ostra
cukier


Link do filmu z przygotowania: Bigos z cukinii z piersią kurczaka


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: 
Do miseczki przekładam przyprawy (tymianek, paprykę słodką, pieprz , paprykę ostrą), dodaję około 3 łyżek oleju i dokładnie mieszam. 

Teraz umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki  i wkładam do miseczki z marynatą.  Mieszam aby mięso było pokryte marynatą i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników bigosu.

Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki (pół plasterki).
Czosnek drobniutko kroję.
Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach.

Końcowe przygotowanie bigosu :

Na rozgrzanym oleju na patelni, smażę pieczarki z czosnkiem, tak aby odparował sok (woda z pieczarek), około 10 minut, następnie usmażone przekładam do garnka.

Następnie na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa.

Teraz do garnka z pieczarkami dodaję cukinię, usmażoną pierś z kurczaka, przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam.

Następnie doprawiam solą (dodaję jej całkiem sporo), pieprzem, papryką ostrą i cukrem (cukru dodałam około 2 łyżeczek), ale jeżeli dodajemy przecier pomidorowy (passatę), sos pomidorowy w którym składzie jest cukier, to wtedy nie dodajemy cukru.  

Po dodaniu wszystkich składników bigos gotuję około 15 minut, pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Bigos z cukinią jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

czwartek, 5 lutego 2015

Przepis na Przygotowanie Makaronu Domowego


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem .

poniedziałek, 2 lutego 2015

Gulasz z Ziemniakami – Danie Jedno Garnkowe


Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny gulasz z ziemniakami który stanowi samodzielne danie .
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.