środa, 28 stycznia 2015
poniedziałek, 26 stycznia 2015
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z serem –
pierogi ruskie, jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto
spróbować.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 60
– 70 pierogów
na farsz :
500 g białego sera – twarogowego
700 g ugotowanych i wystudzonych
ziemniaków
2 cebule (150 g)
sól , pieprz
masło lub olej do podsmażenia cebuli
na ciasto :
450 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej)
230 ml wrzątku
1 1/2 łyżki oleju (23 g)
szczypta soli
masło do polania pierogów po
ugotowaniu
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Pierogi z serem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto
przygotowałam według tego przepisu
Przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek
Przygotowanie ciasta na pierogi bez jajek
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
- Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej i wrzącą wodę i mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły.
- Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa (jeżeli nie mamy wystarczająco dużej miski możemy ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie )
- Tak przygotowane ciasto nakrywam w misce ściereczką lub zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu na pierogi :
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzany maśle tak żeby ładnie się zrumieniła (około 10 minut).
- W maszynce do mielenia mięsa mielę razem ugotowane ziemniaki i ser (zamiast mielić można przecisnąć przez praskę).
- Do zmielonej masy dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam solą (1 dużą szczyptą ) i pierzem (2 duże szczypty) i całość dokładnie mieszam dłonią aby składniki dokładnie się wymieszały.
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – farsz do pierogów jest gotowy .
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość
około 2 milimetrów (jak najcieniej).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki (można szklanką
lub foremką).
- Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach
nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
- Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg
mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka –
pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie
wypłynął ze środka .
- Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały zanim będę je gotowała.
- Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie
osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
- Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody
gotuję je około 3 minut.
- Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi –
pierogi można polać podsmażonym boczkiem, masłem z cebulką to
już jest kwestia jak lubimy. Można również podać z jogurtem
lub śmietaną .
Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 23 stycznia 2015
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem
Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa. Są trochę
inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne.
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów
na
farsz:
500
g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości)
500
g kapusty kiszonej
1
cebula (100 g)
1
ząbek czosnku
1
listek laurowy
2
ziarenka ziela angielskiego
sól
, pieprz , pieprz cayenne
olej
do smażenia
masło
do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz
maszynka
do mielenia mięsa
Ciasto
na pierogi przygotowałam według tego przepisu :
lub można przygotować ciasto z tego przepisu:
lub takie:
Przygotowanie
:
- Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania – kapustę zalewam w garnku wodą tak żeby była przykryta, garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję na wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu kapustę odcedzam i odstawiam do wystudzenia.
W
tym czasie gdy gotuję kapustę przygotuję mięso:
- Wypłukane i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki (takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa).
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek kroję w drobniutką kostkę.
- Teraz na rozgrzanym oleju na patelni obsmażam mięso przez około 10 minut.
- Następnie obsmażone mięso razem z sosem przekładam do garnka dodaję cebulę, czosnek, przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól (dużą szczyptę), pieprz (dużą szczyptę ), pieprz cayenne. Dodaję do garnka około 100 ml wody.
- Garnek stawiam na gazie i całość duszę pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości mięsa. Na początku sosu (płynu ) jest nie wiele ale po chwili duszenia zrobi się go o wiele więcej. Jeżeli podczas duszenia cały sos by wyparował a mięso nadal było by twarde to należy dodać odrobinę wody i nadal dusić.
- Uduszone miękkie mięso przekładam razem z cebulą i czosnkiem do miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia .
Gdy
mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego
przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek
Końcowe
przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów :
- Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa.
- Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję, pokrojoną dodaję do zmielonego mięsa.
- Całość dokładnie mieszam dłonią tak żeby powstała jednolita masa , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – farsz na pierogi jest gotowy.
- Blat lekko podsypuję mąką i rozwałkuję ciasto na grubość
około 1 milimetra (jak najcieniej).
- Z rozwałkowanego ciasta wycinam krążki (można szklanką
lub foremką)
- Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach
nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu.
- Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku) brzeg
mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka –
pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie
wypłynął ze środka.
- Zrobione pierogi układam na ściereczce jeżeli robię dużo
pierogów to nakrywam je również ściereczką żeby nie obsychały
zanim będę je gotowała
- Pierogi wrzucam do gotującej się wody – wodę delikatnie
osoliłam i dodałam do niej około 2 łyżek oleju .
- Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody
gotuję je około 3 minut
- Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi .
Pierogi
z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
sobota, 17 stycznia 2015
czwartek, 15 stycznia 2015
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami
Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu
pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować
przepis.
Będziemy potrzebować :
1 kg mięsa wieprzowego
300 g wątróbek drobiowych lub
wieprzowych
200 g boczku gotowanego
300 g pieczarek
200 g cebuli
2 jajka
50 g bułki tartej
kawałek korzenia selera (80 g)
2 marchewki (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)
przyprawy :
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku : sól , pieprz ,
pieprz cayenne (papryka ostra)
olej do smażenia
foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8
cm lub mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję mięso:
- Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki, takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa. Pokrojone daję do garnka.
- Do garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa: marchew, seler, pietruszkę.
- Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia.
- Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać).
Mięso się gotuje w tym czasie
przygotuję pozostałe składniki pasztetu:
- Cebulę kroję w kostkę.
- Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli.
- Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut.
- Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty (często mieszając).
Końcowe przygotowanie pasztetu:
- W maszynce do mielenia mięsa mielę razem: ugotowane mięso, marchew, pietruszkę, seler, usmażoną cebulę i pieczarki, boczek, wątróbkę.
- Do zmielonej masy dodaję jajka, bułkę tartą , zioła prowansalskie, paprykę słodką, sól (dwie duże szczypty), pieprz (2 dwie duże szczypty), pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę ).
- Całość dokładnie mieszam dłonią lub łyżką tak żeby składniki dobrze się wymieszały.
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.
Pieczenie pasztetu:
- Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną, masłem) i obsypuję bułką tartą.
- Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając.
- Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia, wystudzony wyjmuję z foremki.
Pasztet domowy z pieczarkami jest
gotowy .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
środa, 14 stycznia 2015
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pieczeń rzymską
z ziemniakami, jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.
Będziemy potrzebować :
500 g mięsa wieprzowego
300 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
200 g cebuli
2 łyżki musztardy ziołowej
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia
foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub
mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami
Przygotowanie :
- Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła.
- Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki.
- Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
- Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso, podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone).
- Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki, jajka, musztardę, majeranek, sól (dwie duże szczypty), pieprz (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam, można dłonią lub łyżką tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
- Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę.
Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami :
- Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
Pieczeń rzymska z ziemniakami jest
gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 13 stycznia 2015
Zupa Meksykańska z Soją
Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczną i rozgrzewającą zupę meksykańską z soją , jest syta
więc może stanowić samodzielne danie na obiad. Dodam od siebie że
najlepiej smakuje odgrzewana.
Będziemy
potrzebować :
1,5
L wywaru mięsno–warzywnego
około
800 g mięsa mielonego wołowego
1
puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1
puszka czerwonej fasoli 400 g
1
puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej )
około
150 g cebuli
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej
do smażenia
do
smaku :
2
łyżeczki papryki słodkiej
1
łyżeczka majeranku
1/2
łyżeczki tymianku
1/2
łyżeczki oregano
1
mała papryczka chili
pieprz
czarny , pieprz cayenne (papryka ostra)
sól
opcjonalnie
sos tabasco
Ja
lubię zupę meksykańską dość pikantną więc obficie użyłam
ostrych przypraw.
Link do filmu z przygotowania : Zupa meksykańska
Przygotowanie
:
Odnośnie
soi, jeżeli nie możemy kupić soi w puszce tak jak kukurydzy i
fasoli to możemy użyć suchej soi około 200 g.
Soję płuczę i zalewam w garnku wodą (tak jak groch), garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała.
Po tym czasie z soi odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny, następnie odcedzam.
Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy.
Soję płuczę i zalewam w garnku wodą (tak jak groch), garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała.
Po tym czasie z soi odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny, następnie odcedzam.
Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy.
Przygotowanie
wywaru mięsno - warzywnego:
- Udka (lub inne mięso) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam.
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera obieram i płuczę.
- Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka, pora, warzywa (marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera kroję na mniejsze kawałki).
- Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa (ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut).
- Następnie z ugotowanego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę meksykańską - warzywa wyrzucam.
- Ugotowane udka wykorzystam do przygotowania drugiego dania, obsmażę na patelni z przyprawami i podaję z ziemniaczkami i surówką.
Przygotowanie
zupy meksykańskiej :
- Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut.
- Następnie obsmażone mięso przekładam razem z sosem do garnka, dodaję do mięsa 1,5 l czystego wywaru mięsno–warzywnego, dodaję paprykę słodką, oregano, tymianek i mieszam.
- Garnek stawiam na gazie i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem w sumie około 40 minut (od momentu zagotowania) przed dodanie kukurydzy, fasoli i soi.
W
tym czasie gdy gotuję mięso przygotuję cebulę :
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Pokrojoną smażę na patelni około 10 minut aby się zeszkliła.
- Następnie cebulę dodaję do garnka z mięsem , mieszam i całość nadal gotuję.
- Umytą papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę.
- Po około 40 minutach gotowania mięsa w wywarze dodaję pozostałe składniki zupy: papryczkę chili, odcedzoną z zalewy kukurydzę, soję i fasolę czerwoną (fasolę przed dodaniem do zupy najpierw płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą).
- Mieszam i gotuję całość jeszcze przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (opcjonalnie sosem tabasco) i gotuję jeszcze 5 minut.
- Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna. Zupa jest gotowa.
Zupa
meksykańska z soją jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
piątek, 9 stycznia 2015
Kotlety Mielone – Pikantne
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne kotlety mielone,
trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami, są
bardzo soczyste i smaczne.
Będziemy potrzebować :
500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
100 g sera żółtego
1 kopiastą łyżkę bułki tartej
1 jajko
około 80 ml letniego mleka
1 cebulę (100 g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu pikantnego
przyprawy :
duża szczypta majeranku
do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne
olej do smażenia
oraz bułka tarta do obtoczenia
kotletów mielonych przed smażeniem .
Link do filmu z przygotowania : Kotletów mielonych - pikantnych
Przygotowanie :
- Czubatą łyżkę bułki tartej zalewam mlekiem i odstawiam do napęcznienia, w tym czasie przygotuję pozostałe składniki kotletów (bułkę najlepiej namoczyć w większej misce w której dodamy pozostałe składniki).
- Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach .
- Umyte pieczarki ścieram na tarce na o grubych oczkach – lub można drobniutko pokroić.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek (smażyłam około 5 minut). Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone:
- Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko, mięso, ketchup , koncentrat pomidorowy, ser żółty, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.
- Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam.
- Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, biorę do dłoni trochę masy, formuję kulkę lekko ją spłaszczam i obtaczam z każdej strony w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety mielone smażę na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor ( po około 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu ) - kotlety są gotowe .
Kotlety mielone pikantne są gotowe
można podawać do obiadu . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
czwartek, 8 stycznia 2015
Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną - danie jednogarnkowe
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i rozgrzewającą
zupę gulaszową z wołowiną. Nie jest trudna w przygotowaniu i
można ją traktować jako jednogarnkowe danie a dodatkowo idealnie
nadaje się na zimowe dni.
Będziemy potrzebować :
około 800 g mięsa wołowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule (200 g)
1 strąk papryki czerwonej (250 g)
1 strąk papryki zielonej (250 g)
około 500 g ziemniaków
1 marchew (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)
olej do smażenia
przyprawy :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczkę kminku mielonego
do smaku : pieprz czarny , pieprz
cayenne , sól
Około 1 ,5 L wody – ilość wody
zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać .
W nawiasach podałam przykładową wagę
składników .
Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję mięso:
- Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę.
- Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty.
- Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka, dodaję: 500 ml wody, paprykę słodką, kminek.
- Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem.
W tym czasie gdy mięso się dusi
przygotuję paprykę i cebulę:
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości około 2 – 3 cm.
- Tak przygotowaną paprykę i cebulę podsmażam na patelni z olejem przez około 10 minut.
- Następnie podsmażoną paprykę i cebulę dodaję do duszącego się mięsa, mieszam i nadal duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po dodaniu papryki i cebuli przygotuję pozostałe warzywa do zupy gulaszowej :
- Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę.
- Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki.
- Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę.
Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej
:
- Mięso dusiłam w sumie około 40 minut od momentu zagotowania i jest już prawie miękkie.
- Teraz do garnka dodaję pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę i dodaję jeszcze 1 litr wody.
- Dokładnie mieszam i gotuję do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie (od zagotowania około 20 minut).
- Następnie dodaję koncentrat pomidorowym doprawiam solą (2 -3 duże szczypty) pieprzem (2 szczypty), pieprzem cayenne (2 szczypty)
- Mieszam i gotuję całość jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdza smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
Zupa gulaszowa z mięsem wołowym jest
gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)