Nowe Przepisy

środa, 28 stycznia 2015

Wieprzowina Duszona w Jarzynach


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami .

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z serem – pierogi ruskie , jeżeli ktoś jeszcze takich nie robił to warto spróbować :).

piątek, 23 stycznia 2015

Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa . Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne .

sobota, 17 stycznia 2015

Przepis na Kotlety Sojowe


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne kotlety sojowe . Są proste w przygotowaniu , smaczne i zdrowe . Mogą stanowić samodzielny posiłek z dodatkiem surówki , idealnie się nadają na obiad lub kolację , są syte .

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Porem do Obiadu


Witam serdecznie
Propozycja na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw .

czwartek, 15 stycznia 2015

Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami

Pasztet Domowy z Pieczarkami
Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :

1 kg mięsa wieprzowego
300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych
200 g boczku gotowanego
300 g pieczarek
200 g cebuli
2 jajka
50 g bułki tartej
kawałek korzenia selera (80 g)
2 marchewki (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)

przyprawy :
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku : sól , pieprz ,
pieprz cayenne (papryka ostra)

olej do smażenia

foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami 


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję mięso:
  1. Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki, takiej wielkości aby zmieściły się do maszynki do mielenia mięsa. Pokrojone daję do garnka.
  2. Do garnka z mięsem dodaję obrane i umyte warzywa: marchew, seler, pietruszkę.

  3. Całość zalewam wodą tak żeby mięso i warzywa były przykryte, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  4. Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia.
  5. Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać).
Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu:
  1. Cebulę kroję w kostkę.
  2. Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli.
  3. Cebulę i pieczarki smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez około 15 minut. 
  4. Następnie wypłukaną i osączoną wątróbkę obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 3 minuty (często mieszając).


Końcowe przygotowanie pasztetu:
  1. W maszynce do mielenia mięsa mielę razem: ugotowane mięso, marchew, pietruszkę, seler, usmażoną cebulę i pieczarki, boczek, wątróbkę.
  2. Do zmielonej masy dodaję jajka, bułkę tartą , zioła prowansalskie, paprykę słodką, sól (dwie duże szczypty), pieprz (2 dwie duże szczypty), pieprz cayenne ( 1 dużą szczyptę ).
  3. Całość dokładnie mieszam dłonią lub łyżką tak żeby składniki dobrze się wymieszały.
  4. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.
Pieczenie pasztetu:
  1. Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną, masłem) i obsypuję bułką tartą. 
  2. Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając.
  3. Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu .
  4. Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia, wystudzony wyjmuję z foremki.
Pasztet domowy z pieczarkami jest gotowy .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa






środa, 14 stycznia 2015

Pieczeń Rzymska z Ziemniakami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pieczeń rzymską z ziemniakami, jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.

Będziemy potrzebować :

500 g mięsa wieprzowego
300 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
200 g cebuli
2 łyżki musztardy ziołowej
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia

foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami 


Przygotowanie :
  1. Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła.
  2. Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki.
  3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso, podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone).

  5. Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki, jajka, musztardę, majeranek, sól (dwie duże szczypty), pieprz (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam,  można dłonią lub łyżką tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
  6. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę.


Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami :
  1. Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
Pieczeń rzymska z ziemniakami jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa Meksykańska z Soją

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i rozgrzewającą zupę meksykańską z soją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad. Dodam od siebie że najlepiej smakuje odgrzewana.


Będziemy potrzebować :

1,5 L wywaru mięsno–warzywnego

około 800 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1 puszka czerwonej fasoli 400 g
1 puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej )
około 150 g cebuli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia

do smaku :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1 mała papryczka chili
pieprz czarny , pieprz cayenne (papryka ostra)
sól
opcjonalnie sos tabasco

Ja lubię zupę meksykańską dość pikantną więc obficie użyłam ostrych przypraw.


Link do filmu z przygotowania : Zupa meksykańska 


Przygotowanie :

Odnośnie soi, jeżeli nie możemy kupić soi w puszce tak jak kukurydzy i fasoli to możemy użyć suchej soi około 200 g. 
Soję płuczę i zalewam w garnku wodą (tak jak groch), garnek odstawiam na około 12 godzin aby soja napęczniała.
Po tym czasie z soi odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny, następnie odcedzam. 
Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy.



Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego:
  1. Udka (lub inne mięso) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam.
  2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera obieram i płuczę.
  3. Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka, pora, warzywa (marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera kroję na mniejsze kawałki).

  4. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa (ja gotuję od momentu zagotowania około 40 minut).
  5. Następnie z ugotowanego wywaru odlewam 1.5 litra czystego wywaru na nim przygotuję zupę meksykańską - warzywa wyrzucam.
  6. Ugotowane udka wykorzystam do przygotowania drugiego dania, obsmażę na patelni z przyprawami i podaję z ziemniaczkami i surówką.


Przygotowanie zupy meksykańskiej :
  1. Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut.
  2. Następnie obsmażone mięso przekładam razem z sosem do garnka, dodaję do mięsa 1,5 l czystego wywaru mięsno–warzywnego, dodaję paprykę słodką, oregano, tymianek i mieszam.
  3. Garnek stawiam na gazie i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem w sumie około 40 minut (od momentu zagotowania) przed dodanie kukurydzy, fasoli i soi.

W tym czasie gdy gotuję mięso przygotuję cebulę :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną smażę na patelni około 10 minut aby się zeszkliła.
  3. Następnie cebulę dodaję do garnka z mięsem , mieszam i całość nadal gotuję.

Końcowe przygotowanie zupy meksykańskiej :
  1. Umytą papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w drobną kostkę.
  2. Po około 40 minutach gotowania mięsa w wywarze dodaję pozostałe składniki zupy: papryczkę chili, odcedzoną z zalewy kukurydzę, soję i fasolę czerwoną (fasolę przed dodaniem do zupy najpierw płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą).
  3. Mieszam i gotuję całość jeszcze przez 15 minut.

  4. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (opcjonalnie sosem tabasco) i gotuję jeszcze 5 minut.
  5. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - osobiście doprawiam tak żeby zupa była dość pikantna. Zupa jest gotowa.
Zupa meksykańska z soją jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

piątek, 9 stycznia 2015

Kotlety Mielone – Pikantne

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne kotlety mielone, trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami, są bardzo soczyste i smaczne.

Będziemy potrzebować :

500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
100 g sera żółtego
1 kopiastą łyżkę bułki tartej
1 jajko
około 80 ml letniego mleka
1 cebulę (100 g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu pikantnego

przyprawy :
duża szczypta majeranku
do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne

olej do smażenia

oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych przed smażeniem .


Link do filmu z przygotowania : Kotletów mielonych - pikantnych


Przygotowanie :
  1. Czubatą łyżkę bułki tartej zalewam mlekiem i odstawiam do napęcznienia, w tym czasie przygotuję pozostałe składniki kotletów (bułkę najlepiej namoczyć w większej misce w której dodamy pozostałe składniki).

  2. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach .
  3. Umyte pieczarki ścieram na tarce na o grubych oczkach – lub można drobniutko pokroić.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  1. Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek (smażyłam około 5 minut). Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia.


Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone:
  1. Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko, mięso, ketchup , koncentrat pomidorowy, ser żółty, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.
  2. Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam.
  3. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, biorę do dłoni trochę masy, formuję kulkę lekko ją spłaszczam i obtaczam z każdej strony w bułce tartej.
  1. Tak przygotowane kotlety mielone smażę na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor ( po około 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu ) - kotlety są gotowe .
Kotlety mielone pikantne są gotowe można podawać do obiadu . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

czwartek, 8 stycznia 2015

Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną - danie jednogarnkowe

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną. Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją traktować jako jednogarnkowe danie a dodatkowo idealnie nadaje się na zimowe dni.

Będziemy potrzebować :

około 800 g mięsa wołowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 średnie cebule (200 g)
1 strąk papryki czerwonej (250 g)
1 strąk papryki zielonej (250 g)
około 500 g ziemniaków
1 marchew (150 g)
1 korzeń pietruszki (100 g)
olej do smażenia

przyprawy :
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczkę kminku mielonego
do smaku : pieprz czarny , pieprz cayenne , sól

Około 1 ,5 L wody – ilość wody zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać .

W nawiasach podałam przykładową wagę składników .


Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną 


Przygotowanie :
Najpierw przygotuję mięso:
  1. Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę.
  2. Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty.
  1. Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka, dodaję: 500 ml wody, paprykę słodką, kminek.
  2. Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem.

W tym czasie gdy mięso się dusi przygotuję paprykę i cebulę:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki o długości około 2 – 3 cm.
  1. Tak przygotowaną paprykę i cebulę podsmażam na patelni z olejem przez około 10 minut.
  2. Następnie podsmażoną paprykę i cebulę dodaję do duszącego się mięsa, mieszam i nadal duszę pod przykryciem na wolnym ogniu.


Po dodaniu papryki i cebuli przygotuję pozostałe warzywa do zupy gulaszowej :
  1. Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę.
  2. Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki.
  3. Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę.
Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej :
  1. Mięso dusiłam w sumie około 40 minut od momentu zagotowania i jest już prawie miękkie.
  2. Teraz do garnka dodaję pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę i dodaję jeszcze 1 litr wody.
  3. Dokładnie mieszam i gotuję do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie (od zagotowania około 20 minut).
  4. Następnie dodaję koncentrat pomidorowym doprawiam solą (2 -3 duże szczypty) pieprzem (2 szczypty), pieprzem cayenne (2 szczypty)
  5. Mieszam i gotuję całość jeszcze około 10 minut, pod koniec sprawdza smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

Zupa gulaszowa z mięsem wołowym jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Przepis na Ciasto Dziad

Ciasto Dziad
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto dziad które jest bardzo proste w przygotowaniu .

Do przygotowania ciasta "Dziad" będziemy potrzebować :

1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza)
500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej typ 450 ale można użyć typ 500 lub 550)
6 jajek (jajka L)
250 g cukru kryształ
200 ml oleju
150 g zmielonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x 24 cm


Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad''



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję jabłka:
  1. Jabłka obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne, następnie kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojone jabłka daję do dużej miski, zasypuję cukrem, zalewam olejem i całość dokładnie mieszam.
  3. Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny.
Po 2 godzinach:
  1. Jabłka ładnie puściły sok, teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta: jajka, mąkę, rodzynki, orzechy włoskie, sodę, proszek do pieczenia.
  2. Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.

Pieczenie ciasta Dziad:
  1. Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką.
  2. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut.

  3. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to można wbić w ciasto patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto dziad jest gotowe i jak pisałam na wstępie bardzo proste w przygotowaniu. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.