Nowe Przepisy

środa, 28 października 2015

Zapiekanka – Makaron z Dynią i Pieczarkami w Sosie Beszamel

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną zapiekankę z makaronem i dynią na obiad, jest prosta w przygotowaniu i smaczna a że mamy akurat sezon na dynie to polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

500 g makaronu grubego
500 g dyni obranej i oczyszczonej
500 g pieczarek
300 g sera mozzarella
150 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

na sos beszamel:
500 ml mleka
30 g mąki pszennej (2 łyżki)
30 g masła (2 łyżki)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól


Link do filmu z przygotowania : Zapiekanka z makaronem i dynią


Przygotowanie:
Najpierw pokroję i przygotuję składniki na zapiekankę:
  1. Makaron gotuję al dente, według przepisu na opakowaniu.
  2. Obraną ze skórki i oczyszczoną z pestek dynię kroję w nie za dużą kostkę.
  3. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaje do dyni.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do dyni.
  5. Ser mozzarella kroję w drobna kostkę.
  6. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
Teraz podsmażę składniki na patelni:
  1. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 10 minut dynię razem z pieczarkami i czosnkiem.
Makaron ma już ugotowany, dynię i pieczarki podsmażone teraz przygotuję sos beszamel:
  1. W garnku rozpuszczam masło.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) robię białą zasmażkę.

  3. Do zasmażki dodaję mleko (wlewając mleko energicznie mieszam aby zasmażka rozpuściła się w mleku i nie było grudek) i zagotowuję.
  4. Od momentu zagotowania sos beszamel gotuję około 1 minuty, następnie zakręcam gaz i doprawiam solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy.


Końcowe przygotowanie zapiekanki:
  1. Do dużej miski lub garnka przekładam makaron, podsmażoną dynie z pieczarkami i czosnkiem, ser mozzarella oraz sos beszamel i doprawiam solą i pierzem. Całość dokładnie mieszam.

  2. Tak wymieszane składniki zapiekanki przekładam do naczynia żaroodpornego.
  3. Górę zapiekanki posypuję żółtym serem.
Zapiekanie zapiekanki:
  1. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i zapiekam około 20 minut, naczynia nie przykrywam.
Zapiekanka z makaronem i dynią jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  





4 komentarze :

  1. Super przepis, babuniu! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny bardzo udany przepis. Tylko lekko go zmodyfikowałam : ilość sera ograniczyłam do podanych proporcji mozzarelli. Wyszło przepysznie. Dziękuję babciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i ciesze się, że zapiekanka smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.