Nowe Przepisy

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem

Witam serdecznie
Propozycja na smaczną sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad.

Będziemy potrzebować:

500 g fasolki szparagowej
20 pomidorków koktajlowych
około 300 g ziemniaków
1 puszkę tuńczyka duże kawałki
kilka łyżek oliwy lub oleju
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką szparagową


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam i odstawiam do wystygnięcia.
  2. Zimne ziemniaki obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę.
  3. Fasolkę dokładnie płuczę na durszlaku, odcinam końcówki i jeżeli fasolka szparagowa ma włókna to obieram.
  4. Tak przygotowaną fasolkę gotuję do miękkości około 15 minut – wrzucam ją do gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia.
  5. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe.
  6. Umyte pomidorki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki.
  7. Tuńczyka odsączam z zalewy.



Końcowe przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej:
  1. Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
  2. Sałatka jest gotowa.
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.