Nowe Przepisy

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Leczo z Cukinią

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne leczo z cukinią. Leczo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis na leczo:).

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra lecza

4 kolorowe papryki
około 700 g cukinii
1 kg pomidorów
500 g cienkiej kiełbasy
1 duża cebulę (około 200 g)
1 szklankę wody lub bulionu

do smaku:
4 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
lubczyk lub maggi
papryka słodka, papryka ostra
pieprz , sól

olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję składniki na leczo :
  1. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki o długości 3 – 4 centymetrów.
  2. Umytą cukinię kroję w kostkę, jeżeli mam dużą cukinię i po przekrojeniu ma duże gniazda nasienne to je usuwam.
  3. Obrane pomidory ze skórki przekrawam na pół usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję w kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki możemy je wcześniej sparzyć.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  5. Obraną ze skórki kiełbasę kroję w pół plasterki.



Składniki na leczo mam już pokrojone teraz czas na gotowanie lecza:
  1. W garnku lub rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 5 minut.
  2. Następnie do cebuli dodaję kiełbasę i całość smażę jeszcze 5 minut.

  3. Teraz do kiełbasy z cebulą dodaję paprykę, wodę, listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i pod przykryciem na małym ogniu całość duszę przez około 15 minut.

  4. Po 15 minutach dodaję pozostałe składniki lecza – cukinię, pomidory, doprawiam przyprawami i nadal duszę do miękkości warzyw około 30 minut.

  5. Pod koniec duszenia lecza sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam - jak to bywa przy takich daniach najlepiej smakuje odgrzewane:) ale od razu po przygotowaniu również jest pyszne.
Leczo z cukinią jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  




4 komentarze :

  1. Pyszne leczo z cukinią, uwielbiam ostre papryczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię potrawy przyprawione na ostro:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Witam czy ja moge to leczo dac do sloikow i pasteryzowac na zime ?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można włożyć do słoików i pasteryzować, tylko nie dodawałabym kiełbasy oraz wody, te składniki dodałabym dopiero podczas gotowania lecza
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.