Nowe Przepisy

niedziela, 5 lipca 2015

Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu

Witam serdecznie
Propozycja na pyszny dżem z agrestu bez dodatku środków żelujących, w smaku wcale nie jest słodki pomimo sporej ilości cukru tylko kwaskowaty, jeżeli ktoś jeszcze takiego dżemu nie robił to polecam wypróbować przepis i zrobić kilka słoiczków bo akurat jest sezon na agrest.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu

1 kg agrestu
3/4 szklanki wody (około 190 ml)
500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu

sok z jednej cytryny około 50 ml


Link do filmu z przygotowania: Dżem z agrestu


Przygotowanie:
  1. Agrest oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę na durszlaku.
  2. Do garnka wsypuję cukier, dodaję wodę i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, od czasu do czasu mieszając aby cukier się nie przypalił.
  3. Gdy syrop się zagotuje dodaję do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażę od czasu do czasu mieszając.

  4. Dżem smażę od momentu zagotowania około 60 minut, następnie gorący przekładam do słoików. Na filmiku pokazałam dokładnie jaką konsystencję ma mój dżem po 60 minutach smażenia.
Test tak zwanego zimnego talerzyka.
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia ( po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
Przechowywanie dżemu agrestowego :
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.

Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem z agrestu jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.