Nowe Przepisy

środa, 3 czerwca 2015

Pyszny Pasztet z Cukinii


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło.


Będziemy potrzebować:

około 600 g cukinii
200 g sera żółtego
1 1/2 szklanki bułki tartej
4 żółtka
4 białka
1/2 szklanki oleju (125 ml)
3 średnie cebule (300 g)
1/2 pęczka natki pietruszki

przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy vegeta
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól , pieprz do smaku

zamiast vegety możemy użyć ziół jakie lubimy

foremki

Link do filmu z przygotowania: Pasztet z cukinii



Przygotowanie:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Z umytej cukinii odcinam końcówki, przekrawam wzdłuż na pół i jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wykrawam i wyrzucam. Cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. Natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Końcowe przygotowanie pasztetu z cukinii:
  1. Do dużej miski daję wszystkie składniki pasztetu – ser żółty, cukinię, olej, żółtka, bułkę tartą, cebulę, natkę pietruszki - oprócz białek które najpierw ubiję a następnie dodam do wymieszanej masy .
  2. Doprawiam przyprawami i całość dokładnie mieszam.
  3. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do pasztetu i jeszcze raz mieszam.
  4. Tak przygotowaną masę przekładam do foremek i delikatnie ugniatam (masy nie nakładam do samego brzegu foremki ponieważ podczas pieczenia pasztet troszkę się podniesie).
Pieczenie pasztetu z cukinii:
  1. Foremki ustawiam na blasze do pieczenia.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 70 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Pasztet z cukinii jest gotowy można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.