Nowe Przepisy

środa, 18 marca 2015

Przepis na Pyszne Skrzydełka na Obiad z Piekarnika


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne skrzydełka w marynacie na obiad. Po upieczeniu są delikatne, soczyste i aromatyczne także polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

1 kg skrzydełek drobiowych
sól, pieprz

na marynatę:
100 ml soku z cytryny (sok z około 2 cytryn)
50 ml oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej

Link do filmu z przygotowania: Skrzydełka drobiowe na obiad 



Przygotowanie:
  1. Do miski w której będę marynowała skrzydełka daję sok z cytryny, olej, przyprawy, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do marynaty i mieszam dokładnie rózgą.
  2. Do tak przygotowanej marynaty wkładam umyte i osuszone skrzydełka, mieszam tak żeby skrzydełka były całe pokryte marynatą.
  3. Miskę ze skrzydełkami nakrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce na 3 godziny (można na dłużej na przykład zamarynować skrzydełka przed wyjściem do pracy a po przyjściu je upiec). W międzyczasie przemieszam je ze dwa razy, aby całe były pokryte marynatą.
Pieczenie skrzydełek :
  1. Zamarynowane skrzydełka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed ułożeniem zanurzam je w marynacie i układam na blasze.
  2. Ułożone skrzydełka oprószam niewielką ilością soli i pieprzem.
  3. Blachę ze skrzydełkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Skrzydełka piekę około 35 minut pod koniec pieczenia włączam termoobieg aby ładnie się zrumieniły.
Skrzydełka są gotowe, pięknie pachną i smakują:). Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  




4 komentarze :

  1. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź, sprawdzę a komentarz pozostawię może komuś się przyda ta informacja .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Dzień dobry, bardzo podoba mi się Pani przepis, właśnie czegoś takiego szukałam. Martwię się tylko jednym, że skrzydełka mogą wyjść kwaśne. Jak jest ze smakiem? są one bardzo kwaśne?

    Pozdrawiam, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrzydełka nie są kwaśne, są delikatne w smaku a dzięki cytrynie mięso staje się delikatniejsze. Także na pewno nie będą kwaśne.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.