Nowe Przepisy

wtorek, 10 lutego 2015

Przygotowanie Domowych Pączków


Witam serdecznie
Przepis na przygotowanie domowych pączków , są bardzo pyszne i pulchne . Według opinii moich domowników (nie mają innego wyjścia:) i sąsiadów których częstuję pączkami (co innego mają powiedzieć jak dostają pączki :) pączki są rewelacyjnie .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 16 pączków

600 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
250 ml letniego mleka
50 g cukru kryształu
50 g roztopionego i przestudzonego masła
3 żółtka
1 jajko
30 g drożdży świeżych
1 1/2 łyżki spirytusu ( około 13g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
szczypta soli

nadzienie do pączków :
marmolada lub konfitura

na lukier :
3 łyżki letniej wody
1 łyżka soku z cytryny
około 220 g cukru pudru

smażyłam na oleju i smalcu :
500 g smalcu
około 1 litr oleju

Link do filmu z przygotowania : Domowe pączki



Przygotowanie :
Ciasto na pączki możemy przygotować robotem lub ręcznie .

Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 50 ml mleka , łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) i jedną dużą łyżkę mąki .
  2. Wszystko razem mieszam , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut .
  3. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Po 15 minutach :
  1. Do miski dajkę jajko , żółtka , dodaję cukier i całość dokładnie mieszam rózgą .
  2. Teraz do gotowego rozczynu dodaję składniki na ciasto : wymieszane jajka z cukrem , mąkę , mleko , spirytus , sól , cukier waniliowy , sok z cytryny , otartą skórkę z cytryny . Całość dokładnie mieszam łyżką aby składniki się połączyły .
  3. Do wstępnie połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal ciasto mieszam łyżką w misce aż masło wchłonie się w ciasto .
  4. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam do momentu aż ciasto stanie się gładkie , lśniące i nie będzie się kleiło .
  5. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość . Moje ciasto wyrastało około 40 minut .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę .

Po 40 minutach formowanie pączków :
  1. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką , przerabiam kilka razy i dzielę je na 16 w miarę równych kawałków ( żeby łatwiej było mi je podzielić z ciasta formuję wałek ).
  2. Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę , turlając kawałek ciasta w dłoniach lub o blat ( w zależności jak nam łatwiej ) .
  3. Uformowanego pączka układam na lekko podsypanym mąką blacie lub deseczce , nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut .
  4. Jeżeli pączki nadziewam przed smażeniem to : Biorę kawałek ciasta , formuję palcami placuszek na środek nakładam łyżeczkę nadzienia i brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam.
  5. Pączki układam łączeniem do dołu i również nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut .
Po 30 minutach - smażenie pączków :
  1. W rondlu rozgrzewam tłuszcz ( olej ze smalcem ) można użyć samego oleju lub samego smalcu .
  2. Gdy tłuszcz mam mocno rozgrzany kładę pączki górą do dołu i smażę z każdej strony na złoty kolor . Po włożeniu pączków do oleju rondel nakrywam pokrywką i smażę , gdy obrócę pączki na drugą stronę to już nie przykrywam rondla i smażę bez przykrycia .
  3. Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Nadziewanie (jeżeli nie nadziewaliśmy przed smażeniem ) :
  1. Gdy pączki są lekko ciepłe nadziewam je marmoladą . Marmoladę nakładam do worka cukierniczego . Końcówkę wbijam od dołu w pączka i wciskam porcję nadzienia .
  2. Jeżeli marmolada była by za gęsta to możemy dodać do niej 2 – 3 łyżki przegotowanej wody ( w zależności ile mamy marmolady ) i dokładnie wymieszać .
Dekoracja pączków :
  1. Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem , pomalować polewą czekoladową lub lukrem , tym razem dekorowałam lukrem i cukrem pudrem .
  2. Do miseczki wlewam wodę , dodaję stopniowo cukier puder i mieszam rózgą . Na koniec dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Lukier nie powinien być za gęsty ale też i nie zbyt rzadki .
  3. Tak przygotowanym lukrem maluję pączki .
Pączki są gotowe . Życzę smacznego .


Pozdrawiam Babcia Ewa






6 komentarzy :

  1. Cudowny przepis robiłam je na tłusty czwartek i były pyszne . Twoje przepisy są wspaniałe i zawsze się udają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał a pączki wyszły i smakowały, dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Bardzo lubię Pani przepisy, wielokrotnie z nich korzystałam,zwłaszcza jak coś mialo byc moim debiutem. Zawsze wszystko fajnie wychodzi. Bardzo dziękuję za takiego bloga 💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepisy się przydają i dania wychodzą i smakują.
      Jeszcze raz bardzo dziękuję za tak miłe słowa i pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. Szukałam przepisu na strucle makowa i pani przepis bardzo mi się spodobał. Wypróbuje na święta:) Świetny pomysł z tym mrożeniem mielonego maku, bo jak wszyscy wiemy gotowania przed świętami jest dużo i to wielkie ułatwienie:))
    A za chwile karnawał i paczki też przygotuje z Pani przepisu.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do strucli umieszczę nowy filmik dzisiaj lub jutro, będzie łatwiej ją zrobić. I miło mi że przepisy się podobają a pączki polecam bo są bardzo smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.