Nowe Przepisy

wtorek, 17 lutego 2015

Makaron Zapiekany z Szynką i Sosem Beszamel


Witam serdecznie
Propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu makaron zapiekany z szynką i sosem beszamel .

Będziemy potrzebować :

500 g makaronu rurki
1 puszka 400 g groszku konserwowego
300 g szynki gotowanej lub konserwowej
2 czerwone cebule (około 130 g)
200 g sera żółtego
sól , pieprz
olej do smażenia

na sos beszamel :
300 ml mleka
25 g masła
25 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Link do filmu z przygotowania : Makaron zapiekany z szynką 



Przygotowanie :
  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , ugotowany odcedzam .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę .
  3. Szynkę kroję w cienkie paseczki o długości 3 -4 centymetrów .
  4. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach .
  5. Groszek odcedzam z zalewy na durszlaku.
Końcowe przygotowanie makaronu :
  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę przez około 5 minut , następnie dodaję do cebuli groszek , szynkę i całość smażę jeszcze 10 minut , na koniec doprawiam solą i pieprzem .
  2. Teraz przygotuję sos beszamel . W garnku roztapiam masło , do roztopionego dodaję mąkę i robię białą zasmażkę . Do zasmażki wlewam mleko , cały czas roztrzepując wlewane mleko rózgą aby nie powstały grudki . Całość zagotowuję od czasu do czasu mieszając . Gdy sos beszamel się zagotuje (gotuję sos około 30 sekund ) zakręcam gaz dodaję szczyptę gałki muszkatołowej , szczyptę soli i całość dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy .
  3. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowany makaron dodaję usmażoną cebulę z groszkiem i szynką całość mieszam . Następnie dodaję sos beszamel i dokładnie mieszam .
  4. Górę posypuję obficie żółtym serem .
  5. Naczynie z makaronem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 minut .Makaron jest gotowy .
Makaron z szynką i sosem beszamel jest gotowy . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.