Nowe Przepisy

środa, 18 lutego 2015

Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny golas z kaszy gryczanej . Jest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno wartościowego białka i złożonych węglowodanów .

Będziemy potrzebować :

300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem)
500 g białego sera
500 g ugotowanych ziemniaków
3 jajka
2 cebule (około 150 g)
4 łyżki oleju
masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki
olej do smażenia

foremka do pieczenia

Link do filmu z przygotowania : Golas z kaszy gryczanej 



Przygotowanie :
  1. Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odstawiam aby przestygła .
  2. Cebule kroję w drobną kostkę i na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam żeby się zeszkliła .
Końcowe przygotowanie golasa z kaszy gryczanej :
  1. Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) .
  2. Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką .
  3. Do foremki wysmarowanej masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając .
  4. Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem .
Pieczenie golasa :
  1. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Golas powinien ładnie się zrumienić .
  3. Po upieczeniu od razu nie wyjmuję golasa z foremki tylko odstawiam go na około 15 minut aby przestygł , następnie wybijam go z foremki na deseczkę – golas jest gotowy .
Golas z kaszy gryczanej – pieróg z kaszy gryczanej jest gotowy można podawać na ciepło lub na zimno . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa








5 komentarzy :

  1. Niejednokrotnie ju taki pieróg jadam. U nas jest znany jako piróg biłgorajski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przejść na jedzonko bezglutenowe , a ten pieróg mnie zaciekawił
    blachę wysmaruję masłem klarowanym .chyba będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wysłałam męża po twaróg, jutro zabieram się za pieczenie golaska. Wspaniałe ma pani przepisy. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że golas smakował :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.