Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 lutego 2015

Faworki bez smażenia – pieczone w piekarniku - faworki z piekarnika


Witam serdecznie
Propozycja na proste i smaczne faworki bez smażenia, faworki są pieczone w piekarniku. Można powiedzieć że są to faworki fit dla osób dbających o figurę.


Do przygotowania faworków będziemy potrzebowali:

250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
2 jajka
25 g roztopionego masła
20 g cukru pudru
3 łyżki rumu lub innego alkoholu (chociaż alkohol można pominąć)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Cukier puder do posypania faworków po upieczeniu


Link do filmu z przygotowania : Faworki z piekarnika 


Przygotowanie:
  1. Do miski przekładam mąkę, jajka, cukier puder, rum, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszam łyżką.
  2. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.
  1. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut, tak żeby  stało się gładkie i elastyczne.
  2. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut.
Po 30 minutach:
  1. Ciasto dzielę na dwie części, będzie łatwiej wałkować, ten kawałek który nie wałkuję ponownie zawijam w folię aby nie obsychał.
  2. Ciasto kilka razy przerabiam, blat delikatnie posypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów.
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam faworki za pomocą radełka o szerokości około 2 centymetrów.
  1. Środek faworka nacinam radełkiem i przeplatam ciasto , biorę jeden koniec faworka i przeplatam przez środek nacięcia.
  1. Tak uformowany faworek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie faworków:
  1. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Faworki piekę około 13 – 15 minut na złoty kolor, długość pieczenia zależy jak grubo wywałkujemy ciasto.
Po upieczeniu i wystudzeniu faworki posypuję cukrem pudrem. Faworki są gotowe. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  

4 komentarze :

  1. Smaczna alternatywa dla faworków smażonych :) Za drugim razem korzystając z tego przepisu zrobiłam paluszki z makiem :) I okazało się, że dzięki Pani zaczęłam sama tworzyć. Bardzo dziękuję za inspiracje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i ciesze się że zainspirowałam Panią do eksperymentów w kuchni, wcale to nie jest takie trudne i straszne :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pani Ewo właśnie upieklam faworki z tego przepisu muszę przyznać że są inne ale smaczne.☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej smakują bo nie są smażone ale są smaczne :)i jeżeli ktoś jest na diecie lub nie lubi smażonych to jest to ciekawa alternatywa na faworki
      Pozdrawiam serdecznie i cieszę się ze faworki smakowały ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.