Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 lutego 2015

Faworki bez Smażenia – Pieczone w Piekarniku


Witam serdecznie
Propozycja na proste i smaczne faworki bez smażenia , pieczone w piekarniku .Można powiedzieć że są to faworki fit :) dla osób dbających o figurę .


Będziemy potrzebować :

250 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej )
2 jajka
25 g roztopionego masła
20 g cukru pudru
3 łyżki rumu ( lub innego alkoholu )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Cukier puder do posypania faworków po upieczeniu

Link do filmu z przygotowania : Faworki bez smażenia 



Przygotowanie :
  1. Do miski daję mąkę , jajka , cukier puder , rum , proszek do pieczenia , szczyptę soli i mieszam łyżką .
  2. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką żeby masło wchłonęło się w ciasto .
  3. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut aby ciasto stało się gładkie i elastyczne .
  4. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut .
Po 30 minutach :
  1. Ciasto dzielę na dwie części łatwiej będzie wałkować , ten kawałek który nie wałkuję ponownie zawijam w folię aby nie obsychał .
  2. Ciasto kilka razy przerabiam , blat delikatnie posypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów .
  3. Z rozwałkowanego ciasta wycinam faworki za pomocą radełka o szerokości około 2 centymetrów .
  4. Środek faworka nacinam radełkiem i przeplatam ciasto , biorę jeden koniec faworka i przeplatam przez środek nacięcia.
  5. Tak uformowany faworek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Pieczenie faworków :
  1. Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Faworki piekę około 13 – 15 minut na złoty kolor , długość pieczenia zależy jak grubo wywałkujemy ciasto .
Po upieczeniu i wystudzeniu faworki posypuję cukrem pudrem . Faworki są gotowe . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  






4 komentarze :

  1. Smaczna alternatywa dla faworków smażonych :) Za drugim razem korzystając z tego przepisu zrobiłam paluszki z makiem :) I okazało się, że dzięki Pani zaczęłam sama tworzyć. Bardzo dziękuję za inspiracje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i ciesze się że zainspirowałam Panią do eksperymentów w kuchni, wcale to nie jest takie trudne i straszne :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pani Ewo właśnie upieklam faworki z tego przepisu muszę przyznać że są inne ale smaczne.☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej smakują bo nie są smażone ale są smaczne :)i jeżeli ktoś jest na diecie lub nie lubi smażonych to jest to ciekawa alternatywa na faworki
      Pozdrawiam serdecznie i cieszę się ze faworki smakowały ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.