piątek, 19 grudnia 2014
czwartek, 18 grudnia 2014
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany
Witam serdecznie
Przepis na ukiszenie barszczu z buraków
czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące
się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz
można użyć do przygotowaniu barszczu wigilijnego lub pić go
samego dla zdrowia .
Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż
ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami .
piątek, 12 grudnia 2014
czwartek, 11 grudnia 2014
środa, 10 grudnia 2014
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny
Witam serdecznie
Przepis na barszcz czerwony wigilijny,
zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale
może komuś przepis się przyda i go wykorzysta.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 2
litrów barszczu
na wywar warzywny:
2 litry wody
1 marchew (około 180 g)
1 korzeń pietruszki (około 130 g)
kawałek pora (około 30 g)
1 cebula (około 90 g)
kawałek korzenia selera (około 60 g)
3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
1 1/2 listka laurowego
na wywar grzybowy:
20 g suszonych grzybów
600 ml wody
na barszcz czerwony:
800 g buraków czerwonych (przed
obraniem)
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu cayenne (papryki
ostrej)
sól
opcjonalnie jeżeli lubimy 1/2 łyżki
stołowej przyprawy w płynie
Link do filmu z przygotowania: Barszcz czerwony wigilijny
Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię z kwasem buraczanym (barszczem kiszonym) :
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję grzyby:
- Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody .
- Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc .
Po
kilku godzinach :
- Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć ).
- Gdy się ugotują przecedzę je na sicie i użyję tylko wywaru do przygotowania barszczu a grzyby wykorzystam do przygotowania uszek do barszczu lub pierogów z grzybami .
W
tym czasie gdy gotuję wywar z grzybów przygotuję pozostałe
składniki na barszcz :
- Składniki na wywar warzywny obieram i płuczę pod bieżącą wodą .
- Następnie warzywa kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z 2 litrami wody .
- Dodaję ziele angielskie i listek laurowy , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
- Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru .
Przygotowanie
buraków :
- Surowe buraki obieram ze skórki , obrane płuczę pod bieżącą wodą .
- Następnie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić .
Końcowe
przygotowanie barszczu :
- Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki .
- Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu smaku ) oraz dwiema dużymi szczyptami soli .
- Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
- Pod koniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny .
- Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków .
Barszcz
czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę
smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
sobota, 6 grudnia 2014
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu
Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na
przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo
przepisów na uszka, ja robię je w taki sposób i są bardzo dobre
. Jeżeli ktoś nigdy nie robił uszek a kupował w sklepie to warto
spróbować je przygotować samemu w domu a na pewno będą
smaczniejsze :) .
czwartek, 4 grudnia 2014
Śledzie marynowane z selerem - sałatka śledziowa
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę
śledziową ze śledziami marynowanymi i selerem.
Będziemy potrzebować:
500 g marynowanych płatów śledziowych
4 jajka ugotowane na twardo
1 słoik 400 ml selera konserwowego
(około 200 g po odsączeniu)
około 4 łyżek stołowych majonezu
1 cebula (120 g)
do smaku: sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w drobną kostkę. Pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia.
- Jajka kroję w kostkę, selera odsączam z zalewy na durszlaku.
- Płaty śledziowe przekrawam wzdłuż na pół, usuwam płetwę grzbietową (jeżeli jest) i kroję w paseczki o szerokości około 1 cm. Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać.
Końcowe przygotowanie sałatki
śledziowej:
- Do salaterki daję śledzie, seler, jajka, cebulę, majonez doprawiam szczyptą soli i pieprzem (dwiema dużymi szczyptami) i całość dokładnie mieszam.
- Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam .
- Śledzie przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę aby przeszła smakiem.
Śledzie marynowane z selerem są
gotowe. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
środa, 3 grudnia 2014
Ciasto drożdżowe z makiem - drożdżówka z makiem
Witam serdecznie
Propozycja na proste w wykonaniu ciasto
drożdżowe z masą makową. Ciasto drożdżowe jest bardzo
puszyste, delikatne i smaczne :).
Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebowali:
na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
3 żółtka
1 białko
100 g cukru kryształu
100 g roztopionego i przestudzonego
masła
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki otartej skórki z
cytryny
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczypta soli
na masę makową :
500 g sparzonego i zmielonego maku
100 g cukru pudru
50 g roztopionego i przestudzonego
masła
3 białka
3 łyżki miodu prawdziwego płynnego
100 g rodzynek
około 70 g orzechów włoski ,
posiekanych
około 30 g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki otartej skórki z
cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego
(można użyć gotowej masy makowe
kupionej w sklepie)
na kruszonkę :
100 g mąki pszennej
60 cukru kryształu
60 g masła
użyłam foremki o wymiarach :
szerokość 24 cm x długość 28 cm
Link do filmu z przygotowania : Ciasta drożdżowego z masą makową
Przygotowanie :
Jak przygotować mak znajdziecie
państwo pod tym linkiem , w tym wpisie nie będę opisywała jak go
sparzyć i zmielić .
Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto można przygotować za pomocą
robota, miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność
przygotowania ciasta jest taka sama.
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki, około 50 ml mleka i wszystko razem mieszam.
- Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, cukier, mleko, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, białko i wszystko razem mieszam łyżką aby składniki się połączyły.
- Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal ciasto mieszam łyżką w misce do momentu aż tłuszcz cały wchłonie się w ciasto. Może to chwilę potrwać około 4 minut w zależności jak szybko będziemy mieszać. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne.
- Ciasto po wyrobieniu będzie klejące (luźne) ale gładkie.
- Teraz miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto mam wyrośnięte
przygotowuję masę makową.
- Do miski daję wcześniej sparzony i zmielony mak, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe, roztopione i przestudzone masło, miód, cukier puder, skórkę z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego i dokładnie mieszam.
- Następnie białka ubijam na sztywną pianę i ubite dodaję do wymieszanej masy makowej i wszystko razem dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta
drożdżowego z masą makową:
- Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i wyrównuję dłonią.
- Na wyrównane ciasto nakładam równomiernie masę makową.
- Blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło i pocieram składniki dłońmi tak aby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
- Po 15 minutach górę ciasta posypuję kruszonką i piekę.
Pieczenie ciasta:
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy (nie jest oklejony ciastem) to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto drożdżowe z masą makową jest
gotowe. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 1 grudnia 2014
Pielmienie – pierożki z mięsem
Witam serdecznie
Propozycja na smaczne pielmienie , są
to pierożki tylko trochę inaczej przygotowane i wywodzące się z
kuchni Rosyjskiej. Oryginalny farsz do pielmieni powinien zawierać
łój nerkowy ale niestety jest on bardzo trudno dostępny w sklepach
i stoiskach mięsnych ponieważ w masarniach różnego rodzaju łój
jest traktowany jako odpad i najczęściej wyrzucany, lub co gorsze
dodawany do wyrobów wędliniarskich. Także mój farsz jest troszkę
inny ale równie smaczny.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 70
pielmieni
na ciasto:
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
250 ml letniej wody
3 żółtka
1 łyżeczka soli
na farsz:
500 g mięsa mielonego
(użyłam 250 g wieprzowego i 250 g
wołowego)
1 średnia cebula (80 g)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku
Link do filmu z przygotowania: Pielmieni
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Ciasto przygotowałam trochę inne niż
do zwykłych pierogów ponieważ pielmieni dłużej się gotują i
zwykłe ciasto które robię najczęściej do pierogów mogło by się
rozgotować.
- Do miski daję mąkę, żółtka, wodę, sól i całość mieszam łyżką do wstępnego połączenia się składników.
- Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam kilka minut tak żeby powstało jednolite, gładkie i nie klejące się do dłoni ciasto.
- Po wyrobieniu ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką lub można zawinąć w folię spożywczą i odstawiam na czas przygotowania farszu aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
- Do miski ścieram cebulę na tarce o drobnych oczkach. (jeżeli mięso mielimy sami w domu to przy okazji można zmielić cebulę zamiast trzeć).
- Dodaję mięso mielone, pieprz , czosnek i doprawiam solą.
- Całość dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wkładam dłoń i dokładnie wyrabiam aby składniki dobrze się wymieszały. Po wymieszaniu sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.
Lepienie pielmieni:
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów (jak najcieniej nawet na grubość 1 milimetra )
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki za pomocą szklanki lub foremki.
- Teraz w dłoń biorę krążek i na jedną połowę nakładam łyżeczkę farszu, nakrywam drugą połową krążka i zlepiam brzegi (tak jak tradycyjne pierogi). Brzeg zlepiam dość mocno aby farsz nie wyszedł podczas gotowania.
- Dwa końce pierożka delikatnie naciągam i łączę , teraz pierożek nie ma kształtu pół księżyca tylko jest bardziej okrągły (dokładnie to widać na filmiku).
- Uformowane pielmienie układam na ściereczce.
- W garnku zagotowuję lekko osoloną wodę , dodatkowo do wody można dodać 1 łyżkę oleju.
- Do gotującej się wody wrzucam pielmienie i od momentu ich wypłynięcia gotuję około 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pielmieni.
- Ugotowane pielmienie polewam roztopionym masłem.
Pielmienie są gotowe można je podawać
same lub z kwaśną śmietaną lub czystym barszczem czerwonym.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)