Nowe Przepisy

piątek, 19 grudnia 2014

Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym


Witam serdecznie
Przepis jak przygotować barszcz czerwony wigilijny z kwasem buraczanym (kiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis i przygotuje podobny barszcz .

czwartek, 18 grudnia 2014

Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany


Witam serdecznie
Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć do przygotowaniu barszczu wigilijnego lub pić go samego dla zdrowia .
Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami .

piątek, 12 grudnia 2014

Przepis na Pierniczki

Pierniczki świąteczne
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierniczki, są wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. Polecam wypróbować przepis na pierniczki.

czwartek, 11 grudnia 2014

Choinki z Ciastek Czekoladowych


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta . Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie choinek . Ciastka w połączeniu z lukrem są bardzo dobre ponieważ same ciastka nie są zbyt słodkie .

środa, 10 grudnia 2014

Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny

Witam serdecznie
Przepis na barszcz czerwony wigilijny, zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 2 litrów barszczu

na wywar warzywny:
2 litry wody
1 marchew (około 180 g)
1 korzeń pietruszki (około 130 g)
kawałek pora (około 30 g)
1 cebula (około 90 g)
kawałek korzenia selera (około 60 g)
3 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
1 1/2 listka laurowego

na wywar grzybowy:
20 g suszonych grzybów
600 ml wody

na barszcz czerwony:
800 g buraków czerwonych (przed obraniem)
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej)
sól
opcjonalnie jeżeli lubimy 1/2 łyżki stołowej przyprawy w płynie


Link do filmu z przygotowania: Barszcz czerwony wigilijny 


Link do przepisu na przygotowanie barszczu czerwonego na wigilię z kwasem buraczanym (barszczem kiszonym) :

Przygotowanie:
Najpierw przygotuję grzyby:
  1. Grzyby płuczę pod bieżącą zimną wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam 600 ml zimnej wody .
  2. Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc .
Po kilku godzinach :
  1. Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć ).
  2. Gdy się ugotują przecedzę je na sicie i użyję tylko wywaru do przygotowania barszczu a grzyby wykorzystam do przygotowania uszek do barszczu lub pierogów z grzybami .
W tym czasie gdy gotuję wywar z grzybów przygotuję pozostałe składniki na barszcz :
  1. Składniki na wywar warzywny obieram i płuczę pod bieżącą wodą .
  2. Następnie warzywa kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z 2 litrami wody .
  3. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
  4. Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru .
Przygotowanie buraków :
  1. Surowe buraki obieram ze skórki , obrane płuczę pod bieżącą wodą .
  2. Następnie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić .
Końcowe przygotowanie barszczu :
  1. Przecedzony wywar z grzybów wlewam do garnka , dodaję przecedzony wywar z warzyw , starte buraki .
  2. Doprawiam papryką słodką , pieprzem ziołowym , szczyptą pieprzu , szczyptą pieprzu cayenne , dodaję dwie łyżki soku z cytryny ( pozostały dodam później po sprawdzeniu smaku ) oraz dwiema dużymi szczyptami soli .
  3. Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem .
  4. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny .
  5. Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków .
Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa









sobota, 6 grudnia 2014

Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo przepisów na uszka, ja robię je w taki sposób i są bardzo dobre . Jeżeli ktoś nigdy nie robił uszek a kupował w sklepie to warto spróbować je przygotować samemu w domu a na pewno będą smaczniejsze :) .

czwartek, 4 grudnia 2014

Śledzie marynowane z selerem - sałatka śledziowa

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę śledziową ze śledziami marynowanymi i selerem.

Będziemy potrzebować:


500 g marynowanych płatów śledziowych
4 jajka ugotowane na twardo
1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g po odsączeniu)
około 4 łyżek stołowych majonezu
1 cebula (120 g)
do smaku: sól, pieprz  


Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem


Przygotowanie:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę. Pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia.
  2. Jajka kroję w kostkę, selera odsączam z zalewy na durszlaku.
  1. Płaty śledziowe przekrawam wzdłuż na pół, usuwam płetwę grzbietową (jeżeli jest) i kroję w paseczki o szerokości około 1 cm. Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać.
Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej:
  1. Do salaterki daję śledzie, seler, jajka, cebulę, majonez doprawiam szczyptą soli i pieprzem (dwiema dużymi szczyptami) i całość dokładnie mieszam.
  1. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam .
  2. Śledzie przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę aby przeszła smakiem.
Śledzie marynowane z selerem są gotowe.  Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 

środa, 3 grudnia 2014

Ciasto drożdżowe z makiem - drożdżówka z makiem

drożdżowe z makiem
Witam serdecznie
Propozycja na proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z masą makową. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste, delikatne i smaczne :).


Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebowali:

na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
3 żółtka
1 białko
100 g cukru kryształu
100 g roztopionego i przestudzonego masła
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczypta soli

na masę makową :
500 g sparzonego i zmielonego maku
100 g cukru pudru
50 g roztopionego i przestudzonego masła
3 białka
3 łyżki miodu prawdziwego płynnego
100 g rodzynek
około 70 g orzechów włoski , posiekanych
około 30 g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego
(można użyć gotowej masy makowe kupionej w sklepie)

na kruszonkę :
100 g mąki pszennej
60 cukru kryształu
60 g masła

użyłam foremki o wymiarach : szerokość 24 cm x długość 28 cm


Link do filmu z przygotowania : Ciasta drożdżowego z masą makową 



Przygotowanie :
Jak przygotować mak znajdziecie państwo pod tym linkiem , w tym wpisie nie będę opisywała jak go sparzyć i zmielić .

Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto można przygotować za pomocą robota, miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama.
  1. Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki,  około 50 ml mleka i wszystko razem mieszam.
  2. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, cukier, mleko, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, białko i wszystko razem mieszam łyżką aby składniki się połączyły.
  2. Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal ciasto mieszam łyżką w misce do momentu aż tłuszcz cały wchłonie się w ciasto. Może to chwilę potrwać około 4 minut w zależności jak szybko będziemy mieszać. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne.
  3. Ciasto po wyrobieniu będzie klejące (luźne) ale gładkie.
  1. Teraz miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość.

Przygotowanie masy makowej:
Gdy ciasto mam wyrośnięte przygotowuję masę makową.
  1. Do miski daję wcześniej sparzony i zmielony mak, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe, roztopione i przestudzone masło, miód, cukier puder, skórkę z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego i dokładnie mieszam.
  2. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i ubite dodaję do wymieszanej masy makowej i wszystko razem dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.

Końcowe przygotowanie ciasta drożdżowego z masą makową:
  1. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i wyrównuję dłonią.
  2. Na wyrównane ciasto nakładam równomiernie masę makową.
  3. Blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło i pocieram składniki dłońmi tak aby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
  5. Po 15 minutach górę ciasta posypuję kruszonką i piekę.
Pieczenie ciasta:
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy (nie jest oklejony ciastem) to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto drożdżowe z masą makową jest gotowe. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


poniedziałek, 1 grudnia 2014

Pielmienie – pierożki z mięsem

pielmienie
Witam serdecznie
Propozycja na smaczne pielmienie , są to pierożki tylko trochę inaczej przygotowane i wywodzące się z kuchni Rosyjskiej. Oryginalny farsz do pielmieni powinien zawierać łój nerkowy ale niestety jest on bardzo trudno dostępny w sklepach i stoiskach mięsnych ponieważ w masarniach różnego rodzaju łój jest traktowany jako odpad i najczęściej wyrzucany, lub co gorsze dodawany do wyrobów wędliniarskich. Także mój farsz jest troszkę inny ale równie smaczny.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 70 pielmieni

na ciasto:
500 g mąki pszennej (poznańskiej)
250 ml letniej wody
3 żółtka
1 łyżeczka soli

na farsz:
500 g mięsa mielonego
(użyłam 250 g wieprzowego i 250 g wołowego)
1 średnia cebula (80 g)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku


Link do filmu z przygotowania: Pielmieni 


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję ciasto:
Ciasto przygotowałam trochę inne niż do zwykłych pierogów ponieważ pielmieni dłużej się gotują i zwykłe ciasto które robię najczęściej do pierogów mogło by się rozgotować.
  1. Do miski daję mąkę, żółtka, wodę, sól i całość mieszam łyżką do wstępnego połączenia się składników.
  2. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i wyrabiam kilka minut tak żeby powstało jednolite, gładkie i nie klejące się do dłoni ciasto.

  3. Po wyrobieniu ciasto wkładam do miski nakrywam ściereczką lub można zawinąć w folię spożywczą i odstawiam na czas przygotowania farszu aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
  1. Do miski ścieram cebulę na tarce o drobnych oczkach. (jeżeli mięso mielimy sami w domu to przy okazji można zmielić cebulę zamiast trzeć).
  2. Dodaję mięso mielone, pieprz , czosnek i doprawiam solą.
  1. Całość dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wkładam dłoń i dokładnie wyrabiam aby składniki dobrze się wymieszały. Po wymieszaniu sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – farsz jest gotowy.

Lepienie pielmieni:
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów (jak najcieniej nawet na grubość 1 milimetra )
  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki za pomocą szklanki lub foremki.
  1. Teraz w dłoń biorę krążek i na jedną połowę nakładam łyżeczkę farszu, nakrywam drugą połową krążka i zlepiam brzegi (tak jak tradycyjne pierogi). Brzeg zlepiam dość mocno aby farsz nie wyszedł podczas gotowania.
  2. Dwa końce pierożka delikatnie naciągam i łączę , teraz pierożek nie ma kształtu pół księżyca tylko jest bardziej okrągły (dokładnie to widać na filmiku).
  3. Uformowane pielmienie układam na ściereczce.

Gotowanie pielmieni :
  1. W garnku zagotowuję lekko osoloną wodę , dodatkowo do wody można dodać 1 łyżkę oleju.
  2. Do gotującej się wody wrzucam pielmienie i od momentu ich wypłynięcia gotuję około 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pielmieni.
  3. Ugotowane pielmienie polewam roztopionym masłem.
Pielmienie są gotowe można je podawać same lub z kwaśną śmietaną lub czystym barszczem czerwonym. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.