Nowe Przepisy

piątek, 26 września 2014

Leczo z Mięsem Indyka


Witam serdecznie
Propozycja na smaczne leczo z mięsem indyka .

Ciastka Amoniaczki


Witam serdecznie
Propozycja na proste i dobre ciastka amoniaczki . Jest to wiekowy przepis , pewnie większość z nas go zna ale można sobie przypomnieć . Amoniaczki idealnie nadają się do herbatki lub kawki :)

środa, 24 września 2014

Krupnik z Mięsem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę krupnik z mięsem .

Pasta Twarogowa z Siemieniem Lnianym i Papryką na kanapki


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pastę z twarogu i papryki na kanapki . Jest prosta w przygotowaniu a o wiele lepsza niż gotowa kupiona w sklepie .

sobota, 20 września 2014

Pikantna Zupa Jarzynowa z Papryką


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pikantną zupę jarzynową z papryką . Może jest trochę pracochłonna w przygotowaniu ale mi jak i moim domownikom bardzo smakuje :).

czwartek, 18 września 2014

Zupa Ziemniaczana ( kartoflanka ) z Chrzanem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę ziemniaczaną z chrzanem .

poniedziałek, 15 września 2014

Pasta z Sera Białego i Selera na kanapki


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo zdrową pastę  z białego sera i selera na kanapki.

Pasta z Szynką na kanapki


Witam serdecznie
Propozycja na prostą i smaczną pastę z szynki na kanapki .

sobota, 13 września 2014

Placki z Ugotowanych Ziemniaków

Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobre placki z ugotowanych ziemniaków . Do przygotowania placków można wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 9 placków

500 g ziemniaków (po obraniu i ugotowaniu)
70 ml mleka

2 jajka
40 g mąki pszennej ( 3 łyżki )
50 g szynki (lub innej wędliny)
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz do smaku

masło lub olej do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Placki z ugotowanych ziemniaków


Przygotowanie :
  1. Jeżeli używamy ziemniaków ugotowanych które pozostały z obiadu to pomijamy ten punkt. 
  2.  Ziemniaki obieram, płuczę i zalewam zimną wodą w garnku tak żeby były przykryte, delikatnie solę. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków. Następnie odcedzam i rozgniatam za pomocą tłuczka do ziemniaków i odstawiam do wystudzenia.
  1. Szynkę kroję w drobną kostkę i daję do miseczki. Do szynki dodaję jajka, majeranek doprawiam solą (duża szczypta), pieprzem (duża szczypta) i wszystko razem dokładnie mieszam.

  1. Do zimnych ziemniaków dodaję mleko i dokładnie mieszam (ucieram) łyżką.

  2. Teraz do ziemniaków dodaję wymieszane jajka z szynką dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam żeby powstała jednolita masa - sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem.

Smażenie placków ziemniaczanych:
  1. Z tak przygotowanej masy będę smażyła placki. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po dużej łyżce masy i smażę z obydwu stron na złoty kolor (tak jak placki ziemniaczane ).
  1. Po usmażeniu możemy ułożyć placki na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki z ugotowanych ziemniaków są gotowe można podawać z surówką, sałatką lub sosem. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

piątek, 12 września 2014

Pomarańczowe Puree z Ziemniaków


Witam serdecznie
Propozycja na podanie puree z ziemniaków w trochę innym kolorze niż klasycznym , bo na lekko pomarańczowo :)

czwartek, 11 września 2014

Duszone Udka z Kurczaka z Warzywami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne udka z kurczaka z warzywami , są proste w przygotowaniu i idealnie nadają się do podania na obiad z ziemniakami , ryżem lub pieczywem .

wtorek, 9 września 2014

Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych Pomidorów

Sałatka na Zimę z Kapusty
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę do słoików na zimę z białej kapusty , ogórków i zielonych pomidorów .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 5 – 1 litrowych słoików

1 kg białej kapusty
1 kg ogórków
1 kg marchwi
1 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
2 łyżki stołowe soli do przetworów
250 ml oleju
250 ml octu 10%
250 g cukru
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego

Proszę się nie sugerować ilościami na zdjęciach ponieważ przygotowałam sałatkę z większej porcji.


Przygotowanie :
Słoiki i wieczka mam wyparzone i osuszone.

Najpierw przygotuję warzywa :
  1. Obraną cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki,  pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku.
  2. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję .
  3. Ogórki obieram ze skórki (najlepiej wybrać trochę większe ogórki a nie malutkie) i kroję w plasterki.
  4. Teraz do dużej miski daję kapustę , odsączoną cebulę , ogórki i jedną łyżkę soli do przetworów (drugą użyję do zielonych pomidorów) całość dokładnie mieszam i odstawiam na 4 godziny.
Zielone pomidory przygotuję w osobnej misce:
  1. Umyte pomidory przekrawam na pół usuwam zgrubienia od łodyżki i kroję w pół plasterki. Pokrojone daję do miski i zasypuję pozostałą łyżką soli, dokładnie mieszam i również odstawiam na 4 godziny.
Po 4 godzinach :
  1. Pomidory przekładam na durszlak i odsączam ze zgromadzonego soku.
  2. Teraz przygotuję marchew, marchewkę oczyszczam, płuczę i ścieram na tarce o grubych oczkach. Marchewkę dodaję do kapusty, ogórków i cebuli (nie odsączałam ich ze zgromadzonego soku) i dodaję odsączone pomidory.
Przygotowanie zalewy :
  1. Do miski daję olej, cukier, ocet, pieprz, ziele angielskie i całość dokładnie mieszam (cukier do końca się nie rozpuści)
  2. Tak przygotowaną zalewę dodaję do miski z pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszam (łyżką lub ręką)
  3. Wymieszaną sałatkę odstawiam na około 3 godziny.

Nakładanie do słoików i pasteryzacja :
  1. Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików nakładam sałatkę, lekko ją ugniatając, sałatkę nakładam tak żeby pozostało około 1 centymetra luzu od góry.
  2. Po nałożeniu całej sałatki do słoików pozostałą zalewę rozlewam po równo do każdego słoika, tak żeby sałatka była przykryta (zalewy zrobi się tyle że trochę zostanie).

  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką ) żeby był zupełnie suchy i mocno zakręcam wieczko , teraz będę słoiczki pasteryzowała.
    Pasteryzacja:

  4. Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
  5. Zalewam je letnią wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 30 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików mniejsze pasteryzuję około 20 minut )
  6. Następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Sałatka na zimę z kapusty , ogórków i zielonych pomidorów jest gotowa można schować do spiżarki ( piwnicy ) . Życzę udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa 







piątek, 5 września 2014

Racuchy Drożdżowe z Jabłkami – Bliny


Witam serdecznie
Propozycja na puszyste i bardzo smaczne racuchy jabłkowe . można je podać same lub z jogurtem , śmietaną , dżemem albo oprószone cukrem pudrem .

środa, 3 września 2014

Makaron z Cukinią i Łososiem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad z makaronu , cukinii i łososia .

Śliwki Węgierki Marynowane w Occie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śliwki węgierki marynowane w occie . Idealnie nadają się do podania z mięsem i wędlinami .

wtorek, 2 września 2014

Płatki Jaglane z Owocami na Śniadanie


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i szybkie w przygotowaniu śniadanie z płatków jaglanych , owoców i do tego bardzo zdrowe .
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.