Nowe Przepisy

sobota, 28 czerwca 2014

Udka w Sosie Pieczarkowym


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszne udka w sosie pieczarkowym .

sobota, 21 czerwca 2014

Ciasto z Bitą Śmietaną i Jagodami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto z bitą śmietaną i jagodami . Jest proste w wykonaniu a do tego rewelacyjnie smakuje mocno schłodzone .

wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto Drożdżowe z Truskawkami

puszyste drożdżowe z truskawkami
Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami , jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne i puszyste .

Będziemy potrzebować :

na ciasto:
400 g mąki pszennej
200 ml letniego mleka
80 g cukru kryształ
80 g roztopionego i przestudzonego masła
25 g drożdży świeżych
2 żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
oraz :
około 500 g truskawek

na kruszonkę :
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżki masła

Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm


Link do filmu z przygotowania: Ciasto drożdżowe z Truskawkami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję: żółtka, mąkę, cukier, otartą skórkę z cytryny, pozostałe mleko, sól i wszystko dokładnie mieszam.

  2. Gdy składniki ładnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita masa (można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie).
  3. Następnie miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.
    Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.


  4. Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce. Dłoń możemy posmarować olejem wtedy łatwiej będzie przełożyć ciasto do foremki. 
  5. Teraz blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie przygotuję kruszonkę.


Przygotowanie kruszonki :
  1. Na blat wysypuję mąkę, cukier i masło , składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta :
  1. Na wyrośnięte ciasto w blaszce układam truskawki jedną koło drugiej (większe truskawki przekrawam na pół)
  2. Truskawki posypuję kruszonką .
Pieczenie ciasta drożdżowego z truskawkami :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać od 45 minut do 55 minut). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek w ciasto i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
  3. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe z truskawkami jest gotowe życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 







poniedziałek, 16 czerwca 2014

Udka Pieczone z Miodem – na grilla


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne udka z miodem które można przygotować na patelni do obiadu lub upiec na grillu .

Surówka z Marchwi i Pietruszki ze Śmietaną


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo zdrową surówkę do obiadu z marchwi i pietruszki .

piątek, 13 czerwca 2014

Tarta z Truskawkami


Witam serdecznie
Propozycja na prostą i pyszną tartę z truskawkami i masą z białym serem .

środa, 11 czerwca 2014

Sałatka Jarzynowa z Kalafiorem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę jarzynową z kalafiorem .

wtorek, 10 czerwca 2014

Schab Pieczony z Suszonymi Pomidorami

Witam serdecznie
Propozycja na wspaniały schab pieczony w rękawie z suszonymi pomidorami .

Będziemy potrzebować :

około 2 kg schabu bez kości
na farsz:
200 g suszonych pomidorów w zalewie
4 duże ząbki czosnku
szczypta suszonego tymianku

na posmarowanie schabu :
30 g suszonych pomidorów w zalewie
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu

rękaw do pieczenia
sznurek do związania schabu


Link do filmu z przygotowania : Pieczony schab z suszonymi pomidorami 


Przygotowanie :
Przygotowanie farszu do schabu :
  1. Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek również kroję w drobną kostkę.
  3. W miseczce dokładnie mieszam pomidory z czosnkiem i tymiankiem – farsz jest gotowy.
Przygotowanie sosu do posmarowania schabu :
  1. Osączone suszone pomidor kroję w drobną kostkę (30 gramów).
  2. Do miseczki daję pokrojone pomidory, olej, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Przygotowanie schabu:
Schab przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
  1. Schab od góry nacinam wzdłuż w dwóch miejscach, tak żeby na środku pozostał pasek o szerokości około 3 cm (dokładnie widać na zdjęciu i filmie), naciąć należy tak żeby nie przeciąć schabu na wylot.
  1. Teraz w nacięcia nakładam przygotowany farsz i delikatnie ugniatam.
  1. Tak przygotowany schab związuję sznurkiem i wkładam do rękawa związanego z jednej strony.
  1. Wlewam do rękawa przygotowany sos, zawiązuję drugi koniec rękawa i obracam kilka razy tak żeby schab cały się pokrył sosem w rękawie.

Pieczenie schabu :
  1. Na blachę do pieczenia kładę schab w rękawie
  2. Robię kilka dziurek wykałaczką (igłą ) od góry w rękawie ( Dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie )
  1. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 120 minut (według zasady że 1 kg mięsa powinien piec się około 1 godziny czyli jak mamy 2 kg mięsa to pieczemy około 2 godziny ).
  2. Na około 20 minut przez zakończeniem pieczenia, wysuwam blachę i rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a schab żeby ładnie obsechł od góry.
Upieczony schab z suszonymi pomidorami wyjmuję z rękawa i przed pokrojeniem odstawiam do wystudzenia . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Tarta Tiramisu


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne tiramisu na spodzie z ciasta kruchego , jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu .

piątek, 6 czerwca 2014

Zapiekanka z Kaszy Jaglanej z Truskawkami


Witam serdecznie
Propozycja na prostą zapiekankę z kaszy jaglanej z truskawkami . Jest smaczna i bardzo zdrowa .

Omlet z Cukinią – Frittata


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny omlet z cukinią , idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację . Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny .

czwartek, 5 czerwca 2014

Roladki z Piersi Kurczaka z Cukinią bez smażenia


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i bardzo zdrowe roladki z piersi kurczaka z cukinią , można je podawać do obiadu .

wtorek, 3 czerwca 2014

Dżem Truskawkowy z Jabłkiem


Witam serdecznie
Kolejna propozycja na dżem truskawkowy tym razem z jabłkiem , dżem jest pyszny , warto wypróbować :)
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.