wtorek, 25 marca 2014
niedziela, 23 marca 2014
czwartek, 20 marca 2014
Zupa z Cieciorki - Ciecierzycy
Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i
bardzo zdrową zupę z cieciorki . Zupę z cieciorki przygotowałam
bez mięsa ale jeżeli chcemy to można do niej dodać mięso
wieprzowe lub drobiowe . Ja nie dodałam bo sama w sobie jest pyszna
i zdrowa :) a białko zawarte w cieciorce jest pełno wartościowe
podobnie jak białko z mięsa , przez znajdujące się w białku
cieciorki aminokwasy .
środa, 19 marca 2014
wtorek, 18 marca 2014
piątek, 14 marca 2014
Sałatka Brokułowa z Ogórkiem
Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną sałatkę brokułową z ogórkiem i serem feta, jest
prosta i szybka w przygotowania. Polecam wypróbować przepis.
Będziemy
potrzebować:
1
brokuł
1
kostka sera feta (270 g)
1
ogórek sałatkowy
1
strąk papryki zielonej
1
pęczek szczypiorku
na
sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
2 duże ząbki czosnku
sól,
pieprz
Link do filmu z przygotowaniem : Sałatka z brokułem i ogórkiem
Przygotowanie :
- Brokuł dzielę na mniejsze kawałki i wrzucam do gotującej się wody – lekko osolonej i posłodzonej – i gotuję przez około 4 - 5 minut
- następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia
- Ogórek obieram ze skórki , przekrawam go wzdłuż i kroję
w cienkie pół plasterki
- Szczypiorek myję , osuszam i drobno siekam
- Zieloną paprykę myję , osuszam , przekrawam na pół i
oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
- następnie kroję w drobną kostkę
- Czosnek drobno siekam
- Wystudzony brokuł kroję w kostkę i wrzucam do salaterki
- do salaterki z brokułem dodaję – pokrojony ogórek ,
szczypiorek , paprykę
- nad salaterką palcami rozkruszam ser feta na mniejsze
kawałki i dodaję do sałatki
- Do miseczki daję jogurt naturalny , majonez , pokrojony
czosnek doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam
- tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i wszystko razem mieszam.
Pozdrawiam Babcia Ewa
środa, 12 marca 2014
poniedziałek, 10 marca 2014
sobota, 8 marca 2014
Placki z Mąki kukurydzianej z Orzechami – Racuchy Bezglutenowe
Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na
proste placki z mąką kukurydzianą i orzechami włoskimi, mogą
być przygotowane również przez osoby które są uczulone na gluten.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 16
placków
300 g mąki kukurydzianej
70 g cukru brązowego
400 ml maślanki
4 jajka
100 g mielonych orzechów włosków
2 banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Link do filmu z przepisem: Placki z mąką kukurydzianą
Przygotowanie :
- Do miski wlewam maślankę dodaję jajka i roztrzepuję rózgą tak żeby składniki się połączyły (można użyć miksera)
- Do roztrzepanej maślanki z jajkami dodaję pozostałe składniki: cukier, mąkę kukurydzianą, orzechy mielone, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszam tak żeby powstało jednolite ciasto – ciasto jest dość luźne.
- Ciasto odstawiam i kroję banany, obieram i kroję w drobną kostkę i dodaję do ciasta, wszystko razem mieszam.
-
Ciasto na placki bezglutenowe jest gotowe teraz będę smażyła placki:
- Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nakładam po małej chochelce ciasta i smażę placki wielkości placków ziemniaczanych, na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki są już gotowe można je
podawać z jogurtem naturalnym posypane cukrem brązowym. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 4 marca 2014
poniedziałek, 3 marca 2014
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)