Nowe Przepisy

piątek, 5 grudnia 2014

Śledzie w Oleju Lnianym z Kaparami

Witam serdecznie
Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami.

Będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych matias
około 50 g kaparów (mały słoiczek)
2 średnie cebule (180 g)
około 70 ml oleju lnianego


Link do filmu z przygotowania: Śledzie w oleju lnianym z kaparami


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję śledzie:
  1. Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę.
  2. Płuczę je w zimnej wodzie, zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą, robię tak 2-3 razy (w zależności jak słone mam śledzie).
  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm.


Przygotowanie pozostałych składników:
  1. Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki. Pokrojoną cebulę przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia.
  2. Kapary odsączam z zalewy.
  1. Teraz do salaterki daję pokrojone śledzie , cebulę , kapary i olej lniany i dokładnie mieszam.
  2. Tak przygotowane śledzie przed podaniem odstawiam na około 12 godzin do lodówki, salaterkę ze śledziami przykrywam.
Śledzie w oleju lnianym z kaparami są gotowe można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Fajny przepis na śledzie, z kaparami jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.