Nowe Przepisy

piątek, 5 grudnia 2014

Śledzie w Oleju Lnianym z Kaparami


Witam serdecznie
Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami .


Będziemy potrzebować :

500 g filetów śledziowych matias
około 50 g kaparów (mały słoiczek)
2 średnie cebule (180 g)
około 70 ml oleju lnianego

Link do filmu z przygotowania : Śledzie w oleju lnianym z kaparami



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję śledzie :
  1. Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone .
  2. Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy .
  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm .
Przygotowanie pozostałych składników :
  1. Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojoną cebulę przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia .
  2. Kapary odsączam z zalewy .
  1. Teraz do salaterki daję pokrojone śledzie , cebulę , kapary i olej lniany i dokładnie mieszam .
  2. Tak przygotowane śledzie przed podaniem odstawiam na około 12 godzin do lodówki , salaterkę ze śledziami przykrywam .
Śledzie w oleju lnianym z kaparami są gotowe można podawać . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa




2 komentarze :

  1. Fajny przepis na śledzie, z kaparami jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych :) Zbieramy wszystkie ciekawe świąteczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.