Nowe Przepisy

środa, 17 grudnia 2014

Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami


Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu .

Będziemy potrzebować :

500 g filetów śledziowych matias
2 cebule (około 300 g)
1 duża cytryna (około 170 g)
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych

na zalewę :
100 ml wytrawnego białego wina
200 ml wody
5 ziarenek ziela angielskiego
2 goździki
dużą szczyptę rozgniecionych ziaren pieprzu
1 łyżeczka cukru

słoik o pojemności około 1,5 litra

Do przybrania  na półmisku można użyć czerwonej papryki , natki pietruszki . 

Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane w winie z cytryną 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję śledzie :
  1. Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były aż tak słone .
  2. Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy .
  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody , osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na paseczki o szerokości około 3 cm .
Przygotowanie zalewy :
  1. Do garnka wlewam wodę , wino dodaję przyprawy : goździki , pieprz , cukier , ziele angielskie . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty na wolnym ogniu pod przykryciem- .
  2. Gotową zalewę odstawiam do wystudzenia – śledzie będę zalewała zimną zalewą .
Przygotowanie pozostałych składników :
  1. Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki . Pokrojoną cebulę przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia .
  2. Dokładnie wyszorowaną cytrynę kroję w kostkę i usuwam pestki .
Końcowe przygotowanie śledzi :
  1. Do słoika układam warstwami składniki sałatki , delikatnie ugniatając : na dno daję trochę cebuli następnie śledzie , rodzynki , migdały , cytrynę .
  2. I znowu cebula , śledzie , rodzynki , migały , cytryna – robię tak 3 – 4 warstwy .
  3. Całość zalewam zimną zalewą (razem z przyprawami ) - śledzie powinny być przykryte zalewą .
  4. Słoik zakręcam wieczkiem i odstawiam do lodówki na około 48 godzin .
  5. Po tym czasie śledzie są gotowe .
Śledzie marynowane w winie z cytryną są gotowe , są delikatne w smaku . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 





Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.