Nowe Przepisy

czwartek, 13 listopada 2014

Sałatka Jarzynowa


Witam serdecznie
Propozycja na prostą i smaczną sałatkę jarzynową . Większość z nas zna ten lub podobny przepis na sałatkę jarzynową a jeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie robił to warto spróbować bo pomimo że jest bardzo prosta , to jest smaczna i idealnie nadaje się do wędlin .


Będziemy potrzebować :

1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1 puszka groszku konserwowego 400 g
5 jajek
500 ml majonezu
2 łyżeczki musztardy ziołowej
400 g marchwi - 4 szt
200 g korzenia pietruszki - 2 szt
150 g cebuli - 2 szt
150 g korzenia selera
200 g jabłek
150 g ogórków kiszonych
250 g ziemniaków
do smaku sól , biały pieprz

Link do filmu z przygotowania : Sałatka jarzynowa 



Przygotowanie :

Przed przygotowaniem sałatki ugotuję warzywa i jajka :
  1. Jajka gotuję na twardo , po ugotowaniu przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Po wystudzeniu obieram .
  2. Warzywa : marchew , pietruszkę , seler , ziemniaki (warzyw nie obieram tylko myję pod bieżącą wodą )wkładam do garnka zalewam wodą tak żeby były przykryte i gotuję od momentu zagotowania około 30 minut do miękkości . Po ugotowaniu odcedzam , przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia .
W tym czasie gdy warzywa się gotują przygotuję pozostałe składniki sałatki :
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę , pokrojoną daję na durszlak , przelewam wrzącą wodą i odstawiam do wystudzenia .
  2. Ogórki kroję w drobną kostkę .
  3. Wystudzone jajka obieram i kroję w drobną kostkę .
  4. Wystudzone warzywa obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę .
  5. Jabłko obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę .
  6. Groszek i kukurydzę osączam z zalewy na durszlaku
Przygotowanie sosu :
  1. Do miseczki z majonezem dodaję musztardę doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) , pieprzem (dwie duże szczypty) i dokładnie mieszam – sos jest gotowy .
Końcowe przygotowanie sałatki jarzynowej :
  1. Do dużej salaterki lub miski daję wszystkie składniki sałatki : groszek , kukurydzę , warzywa , cebulę , jabłko , ogórki , jajka . Polewam sosem i całość dokładnie mieszam .
  2. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem .
Sałatka jarzynowa jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa





2 komentarze :

  1. Bardzo lubię sałatkę jarzynową, moja zawsze musi być przebrana jabłkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza sałatka pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.