Nowe Przepisy

czwartek, 21 sierpnia 2014

Sałatka z Ogórków i Papryki na Zimę


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę na zimę tym razem z ogórków i papryki .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyszło 10 słoików 0,5 l

około 5 kg ogórków
około 1,4 kg papryki czerwonej
600 g cebuli
1 litr wody
250 g soli do przetworów

na zalewę :
750 ml wody (3 szklanki)
750 ml octu 10% (3 szklanki)
660 g cukru kryształ ( 3 szklanki)
1 łyżeczka białej gorczycy
6-7 listków laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego

duże naczynie ( 8 litrowe )

Link do filmu z przygotowania : Sałatka z ogórków i papryki na zimę 



Przygotowanie :
Słoiki i wieczka w które nałożę sałatkę mam wyparzone i osuszone .

Najpierw przygotuje składniki sałatki :
  1. Umyte ogórki obieram ze skórki i kroję w plasterki .
  2. Umyta i osuszoną paprykę przekrawam na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 3 centymetrów .
  3. Obraną cebulę kroję w pół plasterki .
  4. Do wody dodaję sól i dokładnie mieszam tak żeby sól się rozpuściła .
  5. Teraz do dużego naczynia ( garnka , miski ) daję wszystkie pokrojone warzywa i zalewam wodą z solą , dokładnie mieszam i odstawiam naczynie na 3 godziny – na początku warzywa nie są przykryte wodą ale po pewnym czasie ogórki puszczą sok i warzywa będą przykryte wodą .

Po 3 godzinach odcedzam i przygotowuję zalewę :
  1. Przed odcedzeniem przygotuję zalewę : do garnka wlewam wodę dodaję cukier , ocet , gorczycę , listki laurowe , ziele angielskie i dokładnie mieszam .
  2. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję zalewę około 10 minut (na początku mieszając żeby cukier się rozpuścił ), następnie zakręcam gaz - zalewa jest gotowa .
  3. Warzywa które zalałam wodą z solą odcedzam na durszlaku a zgromadzoną wodę z sokiem wylewam ( nie używam jej ) .
    Przygotowania do zrobienia sałatki z ogórków i papryki dobiegły do końca :)
Nakładanie do słoików i pasteryzacja :
  1. Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam odsączone warzywa , delikatnie potrząsam słoikiem i ugniatam żeby się ułożyły . Sałatkę układam tak żeby pozostawić około 1 centymetra wolnego miejsca od góry słoika .
  2. Słoiki z ułożoną sałatką zalewam gorącą zalewą do pełna , słoikami delikatnie potrząsam żeby wyszło powietrze i zalewa wszędzie doszła .
  3. Na górę każdego słoika kładę z zalewy po kawałku lista laurowego i ziarenku ziela angielskiego .
  4. Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką żeby był zupełnie suchy i zakręcam z całych sił wieczko . Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała .
Pasteryzacja :
  1. Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
  2. Zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 20 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
  1. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Sałatka z ogórków i papryki jest gotowa można schować do spiżarki ( piwnicy ) na zimową porę :)


Pozdrawiam Babcia Ewa 






10 komentarzy :

  1. Dziekuje za przepis, to juz zrobione, ogorki konserwowe tez :) a czy jest szansa na przepis na śliwki w occie i grzybki marynowane ? pozdrawiam!
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grzybkami nie obiecuje bo nie wiem cz pójdę do lasu na grzybobranie :) ale śliwki węgierki dzisiaj kupiłam więc zrobię kilka słoiczków w occie które są bardzo dobre do mięsa .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Proszę o informację, czy waga ogórków i papryki podana jest przed czy po obraniu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis dzisiaj w 100% wykorzystałam i na pewno będzie pyszne :) dziękuje bardzo :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i życzę smacznego :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Zrobiłam sałatkę, ale wkładałam w słoiki 0,9 l (wyszło 6 pełnych słoików) i zostało mi ponad pół litra zalewy. Czy to normalne, że zalewy zbywa? Do czego ewentualnie mogę jej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile zalewy zostanie to zależy jak ściśle ułożymy sałatkę w słoikach, lepiej jak zostanie trochę zalewy niż żeby jej brakło i trzeba by było ją dorabiać ( więcej pracy ). Do czego można wykorzystać pozostałą zalewę , do zielonych pomidorów, ogórków lub wylać :) .Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Jestem w trakcie robienia salatek :-) z pani przepisu korzystalam juz rok temu. Salatka wyszla bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.