Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną sałatkę na zimę tym razem z ogórków i papryki .
Będziemy
potrzebować :
z podanych proporcji wyszło 10 słoików 0,5 l
około
5 kg ogórków
około
1,4 kg papryki czerwonej
600
g cebuli
1
litr wody
250
g soli do przetworów
na
zalewę :
750
ml wody (3 szklanki)
750
ml octu 10% (3 szklanki)
660
g cukru kryształ ( 3 szklanki)
1
łyżeczka białej gorczycy
6-7
listków laurowych
1
łyżka ziaren ziela angielskiego
duże
naczynie ( 8 litrowe )
Link do filmu z przygotowania : Sałatka z ogórków i papryki na zimę
Przygotowanie
:
Słoiki
i wieczka w które nałożę sałatkę mam wyparzone i osuszone .
Najpierw
przygotuje składniki sałatki :
- Umyte ogórki obieram ze skórki i kroję w plasterki .
- Umyta i osuszoną paprykę przekrawam na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 3 centymetrów .
- Obraną cebulę kroję w pół plasterki .
- Do wody dodaję sól i dokładnie mieszam tak żeby sól się rozpuściła .
- Teraz do dużego naczynia ( garnka , miski ) daję wszystkie pokrojone warzywa i zalewam wodą z solą , dokładnie mieszam i odstawiam naczynie na 3 godziny – na początku warzywa nie są przykryte wodą ale po pewnym czasie ogórki puszczą sok i warzywa będą przykryte wodą .
Po
3 godzinach odcedzam i przygotowuję zalewę :
- Przed odcedzeniem przygotuję zalewę : do garnka wlewam wodę dodaję cukier , ocet , gorczycę , listki laurowe , ziele angielskie i dokładnie mieszam .
- Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję zalewę około 10 minut (na początku mieszając żeby cukier się rozpuścił ), następnie zakręcam gaz - zalewa jest gotowa .
- Warzywa które zalałam wodą z solą odcedzam na durszlaku a zgromadzoną wodę z sokiem wylewam ( nie używam jej ) .
Przygotowania do zrobienia sałatki z ogórków i papryki dobiegły do końca :)
Nakładanie
do słoików i pasteryzacja :
- Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam odsączone warzywa , delikatnie potrząsam słoikiem i ugniatam żeby się ułożyły . Sałatkę układam tak żeby pozostawić około 1 centymetra wolnego miejsca od góry słoika .
- Słoiki z ułożoną sałatką zalewam gorącą zalewą do pełna , słoikami delikatnie potrząsam żeby wyszło powietrze i zalewa wszędzie doszła .
- Na górę każdego słoika kładę z zalewy po kawałku lista laurowego i ziarenku ziela angielskiego .
- Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką żeby był zupełnie suchy i zakręcam z całych sił wieczko . Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała .
Pasteryzacja
:
- Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
- Zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 20 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
- następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Sałatka
z ogórków i papryki jest gotowa można schować do spiżarki (
piwnicy ) na zimową porę :)
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Dziekuje za przepis, to juz zrobione, ogorki konserwowe tez :) a czy jest szansa na przepis na śliwki w occie i grzybki marynowane ? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPaweł
Z grzybkami nie obiecuje bo nie wiem cz pójdę do lasu na grzybobranie :) ale śliwki węgierki dzisiaj kupiłam więc zrobię kilka słoiczków w occie które są bardzo dobre do mięsa .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Proszę o informację, czy waga ogórków i papryki podana jest przed czy po obraniu?
OdpowiedzUsuńPrzed obraniem
UsuńPrzepis dzisiaj w 100% wykorzystałam i na pewno będzie pyszne :) dziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Bardzo proszę i życzę smacznego :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam sałatkę, ale wkładałam w słoiki 0,9 l (wyszło 6 pełnych słoików) i zostało mi ponad pół litra zalewy. Czy to normalne, że zalewy zbywa? Do czego ewentualnie mogę jej użyć?
OdpowiedzUsuńIle zalewy zostanie to zależy jak ściśle ułożymy sałatkę w słoikach, lepiej jak zostanie trochę zalewy niż żeby jej brakło i trzeba by było ją dorabiać ( więcej pracy ). Do czego można wykorzystać pozostałą zalewę , do zielonych pomidorów, ogórków lub wylać :) .Pozdrawiam serdecznie
UsuńJestem w trakcie robienia salatek :-) z pani przepisu korzystalam juz rok temu. Salatka wyszla bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że sałatka smakuje a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepyszny przepis tyle tylko że ja nie gotuję tych ogórków ale równocześnie parzę słoiki w piekarniku i gotuję zalewę. Nakładam sałatkę do parzącego słoika , zalewam gotującą zalewą i nigdy nie odwracam do góry dnem. Wekują się tak bardzo że nawet mężczyzna ma trudności z ich otworzeniem.
OdpowiedzUsuń