Nowe Przepisy

piątek, 4 lipca 2014

Placki z Czarnymi Jagodami – Racuchy


Witam serdecznie
Propozycja na smakowite placki z czarnymi jagodami .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 14 placków

350 g mąki pszennej
450 g maślanki
2 jajka
1 łyżeczka sody
35 g cukru
szczypta soli
350 g czarnych jagód

oraz:
cukier puder do oprószenia placków
jogurt naturalny lub śmietana do podania z plackami

Link do filmu z przygotowania : Placków z czarnymi jagodami 




Przygotowanie :

Jagody płuczę pod bieżącą wodą i osączam na durszlaku .
  1. Do miski daję : mąkę , maślankę , jajka , sodę ,cukier , sól i wszystko razem dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .
  2. Do tak przygotowanego ciasta dodaję jagody i delikatnie mieszam .

Smażenie placków z czarnymi jagodami - racuchów .
  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam po dużej łyżce ciasta i smażę z obydwu stron na złoty kolor , po usmażeniu kładę placki na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
  2. Usmażone posypuję cukrem pudrem i podaję z jogurtem lub śmietaną .
Placki z czarnymi jagodami – racuchy są gotowe Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa






4 komentarze :

  1. Świetne placuszki Ewuś, maślanka mój ulubiony dodatek do takich wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm :) pychotka! A czy można zamiast maślanki dodać mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można tylko trzeba dodać mniej mleka lub więcej mąki ale to trzeba na wyczucie żeby ciasto nie było za luźne i nie za sztywne

      Usuń
  3. Uwielbiam wszystkie placuszki, muszę koniecznie zrobić z jagodami, zapraszam do siebie na amerykańskie naleśniki z sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.