Nowe Przepisy

piątek, 4 lipca 2014

Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs i ryb


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny sos rabarbarowy do mięs i ryb do naszej spiżarki , który idealnie nadaje się do mięs pieczonych (np. takich jak schab) , gotowanych , drobiu , ryb i wędlin .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 1500 ml sosu

składniki do etapu I :
1 kg rabarbaru
250 g cukru kryształu
150 g rodzynek
2 duże cebule
2 łyżki startego (posiekanego) świeżego imbiru
1 łyżka nasion białej gorczycy
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry

składniki do etapu II:
200 ml octu winnego 5%
1 łyżka miodu
szczyptę mielonego cynamonu
szczyptę mielonych goździków

Link do filmu z przygotowania : Pikantnego sosu rabarbarowego 



Przygotowanie:

I Etap :
  1. Umyty i osuszony rabarbar obieram ze skórki i kroję w cienkie plasterki
  2. Czosnek kroję w drobną kostkę
  3. Korzeń imbiru obieram ze skórki i kroję w drobniutką kostkę ( można zetrzeć na tarce )
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę
  5. Teraz do garnka daję : rabarbar , cebulę , czosnek , rodzynki ,cukier , imbir , gorczycę , pieprz cayenne , mielone ziele angielskie , kolendrę i wszystko razem dokładnie mieszam
  6. Garnek stawiam na gazie i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając .

II Etap :
  1. Po 30 minutach duszenia do sosu dodaję pozostałe składniki : ocet , miód , cynamon , goździki .
  2. Całość dokładnie mieszam i zagotowuję , od momentu zagotowania sos rabarbarowy gotuję jeszcze przez 40 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając .
  3. Pikantny sos rabarbarowy jest gotowy teraz nałożę go do słoiczków.

Nakładanie do słoiczków i pasteryzacja :
  1. Gotowy i gorący sos rabarbarowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
  2. Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego sosu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne : ) i nakładam do pełna .
  3. Gdy słoiczki mam już pełne , wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia
  4. jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały , sos z rabarbaru można odstawiać do spiżarki :)
Pasteryzacja
  1. Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
  2. garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
  4. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Pikantny sos rabarbarowy do mięs jest gotowy , można schować do spiżarki . Życzę udanych przetworów i smacznego .


Pozdrawiam Babcia Ewa 






1 komentarz :

  1. bardzo lubię dodatek owoców do mięs i przydał by mi się taki słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.