Nowe Przepisy

sobota, 31 maja 2014

Racuchy z Truskawkami – placki z truskawkami



Witam serdecznie
Mamy sezon na truskawki więc zaproponuję przepis na pyszne racuszki z truskawkami , są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 18 racuchów

400 g mąki pszennej
300 g truskawek
150 ml mleka
400 g jogurtu naturalnego
3 jajka
3 łyżki  cukru kryształ lub brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania gotowych racuchów

Link do filmu z przygotowania : Racuchów z truskawkami 




Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto :
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto oprócz truskawek - mąkę, mleko, jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko razem dokładnie miksuję (można również wymieszać łyżką lub rózgą)
  2. Ciasto po wymieszaniu powinno mieć konsystencję gęstej śmietany – ciasto jest gotowe .
Teraz pokroję truskawki :
  1. Oczyszczone z szypułek, umyte i osączone truskawki kroję w nie za dużą kostkę.
  2. Pokrojone dodaję do ciasta i całość dokładnie mieszam .
Smażenie racuchów z truskawkami :
  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam po dużej łyżce ciasta i smażę z obydwu stron na złoty kolor, po usmażeniu kładę placki na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
  2. Usmażone można posypać cukrem pudrem i podać ze śmietaną lub tylko posypać cukrem pudrem.
Racuchy z truskawkami są gotowe . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  






6 komentarzy :

  1. Ale mi smaka narobiłaś, wyglądają bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No, po prostu pysznie to wygląda, ale ja nie mogę jeść takich placuszków. Poczekam aż wnusio przyjedzie to mu na pewno takie zrobię.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a mogą być mrożone truskawki? Tylko one sa bardziej wilgotne wyjdą wtedy placuszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być, powinny się udać.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. przeeeepyszneee zrobiłam przed wyjściem do pracy co oznacza,że robi się je bardzo szybko a do tego są niesamowicie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.