Nowe Przepisy

piątek, 2 maja 2014

Kruche Ciasto z Rabarbarem


Witam serdecznie
Przepis na proste ciasto z rabarbarem pod kołderką z białek . Ciasto jest bardzo dobre nie za słodkie i nie za kwaśne :)


Będziemy potrzebować :

na ciasto:
400 g mąki pszennej ( poznańskiej )
200 g masła lub margaryny
70 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka śmietany ( 12% lub 18%)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na pianę:
3 białka
2 łyżki cukru pudru

na warstwę rabarbaru:
600 g rabarbaru
3 łyżki cukru kryształu

Użyłam foremki o wymiarach 22 cm x 18 cm

Link do filmu z przygotowania : Kruchego ciasta z rabarbarem



Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania ciasta kruchego :
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję do niej cukier puder , cukier waniliowy , sól , proszek do pieczenia i tłuszcz (masło lub margarynę )
  2. składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi ( można użyć do tego noża i posiekać )
  3. Do tak połączonych składników dodaję żółtka , śmietanę i zagniatam na jednolitą masę ( najlepiej żółtka dodać na środek ciasta żeby nie wypłynęły )
  4. Z wyrobionego ciasta odcinam 1/4 ciasta zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika , większy kawałek również zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut

W tym czasie gdy schładza się ciasto przygotuję rabarbar
  1. Umyty obieram z włókien
  2. i kroję w nie za grube plasterki
  3. pokrojony rabarbar zasypuję cukrem , mieszam i odstawiam

Po 60 minutach
  1. Z lodówki wyjmuję większy kawałek ciasta ( ten mniejszy pozostawiam w zamrażalniku)
  2. i rozwałkowuję na wielkość foremki – żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka , delikatnie oprószam mąką .
  3. Rozwałkowane ciasto nawijam na wałek ( żeby łatwiej było mi je przenieść ) i wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia .
  4. Ciastem dokładnie wyklejam dno foremki i nacinam w kilku miejscach nożem żeby podczas pieczenia się nie pofałdowało
  5. Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
  6. Ciasto podpiekam około 26 minut na złoty kolor .

Końcowe przygotowanie ciasta rabarbarowego
  1. Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam żeby lekko przestygło
  2. Rabarbar odsączam na sicie z soku
  3. Białka ubijam na sztywną pianę , gdy mam je ubite dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijam .
  4. Teraz na podpieczone ciasto nakładam odsączony rabarbar
  5. na rabarbar nakładam ubitą pianę z białek i równo rozprowadzam .
  6. Z zamrażalki wyjmuję ciasto i ścieram na tarce o grubych oczka , tak startym ciastem posypuję pianę z białek
  7. Blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  8. Ciasto piekło się jeszcze około 35 minut
Kruche ciasto z rabarbarem jest już upieczone , życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa













15 komentarzy :

  1. Proste i przepyszne :) ja jeszcze w tym roku nie robiłam :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dobre dobre i nie za słodkie takie jakie lubię :)

      Usuń
  2. Nareszcie jest rabarbar, muszę zrobić z nim ciasto,w minionym roku przegapiłam czas rabarbaru.W ten sam sposób upiekłam powidlak, mimo ,że sernik pomarańczowy pyszny, to powidlak wygrywa w konkurencji smakowej, ale jeszcze dwa dni weekendu, czuję ,że zabraknie i jednego i drugiego.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno i drugie ciasto dobre a Twój ostatni serniczek był przepiękny :)

      Usuń
  3. pyszne ciacho, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tego skubańca, ale z rabarbarem jeszcze nie robiłam. Aż mi ślinka cieknie, bo wszystkie ciasta już zjedli i mamy ugór.
    Pozdrawiam weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała rodzina zjechała to niedziwne że ugór :) a ciasto proste a dobre

      Usuń
  5. Pyszności serwujesz. Przymierzam się do tego placka z rabarbarem, ale u mnie pogoda nie zachęca do zakupów... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba robić zakupy jak jest ładna pogoda a piec jak jest brzydka :)

      Usuń
  6. Ewcia..nie rób smaka, mój rabarbar coś opornie rośnie w tym roku, a Ty kusisz :( :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój rabarbar urósł w sklepie :)
      ale za to jakie masz piękne kwiaty w ogrodzie

      Usuń
  7. Zrobiłem, wyszło super, rozpływało sie w ustach ;) dodałem tez pokrojone truskawki bo sie zezon zaczyna.
    Myślę własnie, zeby podobne tylko z truskawkami zrobic, ma Pani pomysł jak ?

    Pozdrawiam, Paweł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a ciasto smakowało . Jak tylko truskawki będą tańsze to zrobię jakieś nowe ciasto na bloga z truskawkami .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Witam czy ciasto ma być wilgotne w środku?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.