Nowe Przepisy

piątek, 2 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem

Witam serdecznie
Przepis na proste ciasto z rabarbarem pod pianką z białek. Ciasto jest bardzo dobre nie za słodkie i nie za kwaśne, polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować :
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone)
70 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka śmietany (12% lub 18%)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

na pianę:
3 białka
2 łyżki cukru pudru

na warstwę rabarbaru:
600 g rabarbaru
3 łyżki cukru kryształu

Użyłam foremki o wymiarach 22 cm x 18 cm


Link do filmu z przygotowania: Kruche ciasto z rabarbarem


Przygotowanie:
Zaczynam od przygotowania ciasta kruchego:
  1. Na blat wysypuję mąkę dodaję do niej cukier puder, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i tłuszcz (masło lub margarynę).
  2. Składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi, składniki można posiekać nożem. 
  1. Do połączonych składników dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam ciasto.
  1. Z gotowego ciasta odcinam 1/4 ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika, większy kawałek również zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut.

W tym czasie gdy schładza się ciasto przygotuję rabarbar:
  1. Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję w nie za grube plasterki.
  2. Pokrojony rabarbar zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam.
Po 60 minutach:
  1. Z lodówki wyjmuję większy kawałek ciasta (ten mniejszy pozostawiam w zamrażalniku) i rozwałkowuję na wielkość foremki – blat lekko podsypuję mąką.
  2. Rozwałkowane ciasto nawijam na wałek (żeby łatwiej było mi je przenieść) i wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Dokładnie wyklejam dno foremki i nacinam w kilku miejscach nożem aby podczas pieczenia się nie pofałdowało.
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.
  2. Ciasto podpiekam około 26 minut na złoty kolor.

Końcowe przygotowanie ciasta z rabarbarem:
  1. Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i odstawiam żeby lekko przestygło.
  2. Rabarbar odsączam na sicie z soku.

  3. Białka ubijam na sztywną pianę, gdy mam je ubite dodaję cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijam.
  1. Teraz na podpieczone ciasto nakładam odsączony rabarbar.
  1. Na rabarbar nakładam ubitą pianę z białek i równo rozprowadzam.
  2. Z zamrażalki wyjmuję ciasto i ścieram na tarce o grubych oczka , tak startym ciastem posypuję pianę z białek.
  1. Blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  2. Ciasto piekło się jeszcze około 35 minut
Kruche ciasto z rabarbarem jest już upieczone, życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


15 komentarzy :

  1. Proste i przepyszne :) ja jeszcze w tym roku nie robiłam :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dobre dobre i nie za słodkie takie jakie lubię :)

      Usuń
  2. Nareszcie jest rabarbar, muszę zrobić z nim ciasto,w minionym roku przegapiłam czas rabarbaru.W ten sam sposób upiekłam powidlak, mimo ,że sernik pomarańczowy pyszny, to powidlak wygrywa w konkurencji smakowej, ale jeszcze dwa dni weekendu, czuję ,że zabraknie i jednego i drugiego.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno i drugie ciasto dobre a Twój ostatni serniczek był przepiękny :)

      Usuń
  3. pyszne ciacho, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tego skubańca, ale z rabarbarem jeszcze nie robiłam. Aż mi ślinka cieknie, bo wszystkie ciasta już zjedli i mamy ugór.
    Pozdrawiam weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała rodzina zjechała to niedziwne że ugór :) a ciasto proste a dobre

      Usuń
  5. Pyszności serwujesz. Przymierzam się do tego placka z rabarbarem, ale u mnie pogoda nie zachęca do zakupów... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba robić zakupy jak jest ładna pogoda a piec jak jest brzydka :)

      Usuń
  6. Ewcia..nie rób smaka, mój rabarbar coś opornie rośnie w tym roku, a Ty kusisz :( :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój rabarbar urósł w sklepie :)
      ale za to jakie masz piękne kwiaty w ogrodzie

      Usuń
  7. Zrobiłem, wyszło super, rozpływało sie w ustach ;) dodałem tez pokrojone truskawki bo sie zezon zaczyna.
    Myślę własnie, zeby podobne tylko z truskawkami zrobic, ma Pani pomysł jak ?

    Pozdrawiam, Paweł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał a ciasto smakowało . Jak tylko truskawki będą tańsze to zrobię jakieś nowe ciasto na bloga z truskawkami .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Witam czy ciasto ma być wilgotne w środku?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.