Nowe Przepisy

piątek, 30 maja 2014

Dżem Truskawkowy z Miodem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny domowy dżem truskawkowy z dodatkiem miodu ,w tamtym roku robiłam dżem truskawkowy trochę inny , tym razem wypróbowałam inny przepis i wyszedł równie dobry .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu truskawkowego

1 kg truskawek
300 g cukru
1 czubata łyżka miodu prawdziwego
50 ml soku z cytryny
garnek 2,5 litra

Link do filmu z przygotowania : Dżemu truskawkowego 



Link do przepisu na inny  dżemem truskawkowym .

Link do przepisu na Dżem Truskawkowy z Jabłkiem :
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-jabkiem.html

Przygotowanie :
Słoiki należy przed nałożeniem dżemu wyparzyć i osuszyć .
  1. Truskawki obieram z szypułek , dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku i odstawiam do osączenia.
  2. Osączone truskawki kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka.
  3. Pokrojone zasypuję cukrem ( potrząsam kilka razy garnkiem żeby cukier dokładnie wymieszał się z truskawkami) nakrywam pokrywką i odstawiam na około 2 godziny żeby truskawki puściły sok .

Po 2 godzinach
  1. Do truskawek w garnku dodaję miód , sok z cytryny , mieszam i garnek stawiam na gazie
  2. Od momentu zagotowania dżem truskawkowy gotuję na średnim ogniu od 35 do 50 minut , – długość gotowania zależy jak gęsty dżem truskawkowy chcemy uzyskać czym dłużej gotujemy tym dżem jest gęstszy ponieważ odparowuje sok z truskawek .
  3. W czasie gotowania dżem mieszam , pod koniec gotowania zbieram z góry piankę i wyrzucam .
  4. Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem truskawkowy po ostygnięciu możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka , na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję , jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
    Ja dżem gotowałam około 40 minut.

Nakładanie dżemu i pasteryzacja :
  1. Gotowy i gorący dżem truskawkowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
  2. Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne : ) i nakładam do pełna .
  3. Gdy słoiczki mam już pełne , wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia
  4. jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały , dżem z truskawek można odstawiać do spiżarki :)
Pasteryzacja
  1. jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
  2. garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję )
  4. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem i przykrywam ściereczką.
Dżem truskawkowy jest gotowy można odstawić do spiżarki , można go przechowywać do następnego sezonu ale na pewno zostanie zjedzony wcześniej :) . Życzę przygotowania pysznego dżemu .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






4 komentarze :

  1. Moi jedzą tylko dżem truskawkowy, ale z miodem jeszcze nie robiłam.
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zrobiłam duży słoik wg Twojego przepisu Ewo, bo zostało mi dużo truskawek kupionych w zachłanności mojej, więc aby sie nie zmarnowały, dzemik jest gotowy.
    Dałam jednak mniej cukru.(Ach ta PANI LINIA !) Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. dobry motyw z ta cytryna i miodem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobry , zrobiłam i polecam:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.